"Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας είναι να δώσει έμφαση στην τόνωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας...Ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από την εξωστρέφεια. Μέσα από τη δυνατότητα ελληνικών επιχειρήσεων να επενδύουν στο εξωτερικό, να κατακτούν νέες αγορές, να μεγαλώνουν και να ξεφεύγουν από τα σύνορα της χώρας. Έτσι, θα παράγουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και θα έχουν μεγαλύτερα οφέλη για τους εργαζόμενους και τους μετόχους”, ανέφερε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως στο επίκεντρο του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται η απαραίτητη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις. "Παρουσίασα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας, το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις από 29% σε 24% τον πρώτο χρόνο και σε 20% εντός διετίας. Η αποκλιμάκωση είναι απαραίτητο εργαλείο που θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων. Ωστόσο, αυτό, από μόνο του, δεν αρκεί. Πρέπει να συνδυαστεί από μια στοχευμένη μείωση κρατικών δαπανών και έναν περιορισμό του κομματικού και πελατειακού κράτους”, επεσήμανε. Παράλληλα, προχώρησε σε διάκριση ανάμεσα "στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία με τρόπο ουσιαστικό, προσφέροντας σημαντική προστιθέμενη αξία και σε εκείνες τις εταιρίες – φακέλους που επιλέγουν να εγγραφούν σε κάποιο μητρώο στη Βουλγαρία για λόγους φοροαποφυγής, χωρίς όμως να έχουν κάποια ενεργή δραστηριότητα στη χώρα”, τονίζοντας πως είναι άδικο να υπάρχει αυτή η στρεβλή εικόνα για την δράση των ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική χώρα.
"Το θέμα του brain drain έχει δύο όψεις. Η πρώτη είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την Ελλάδα για να βρουν δουλειά. Για να διορθωθεί αυτό, πρέπει να δημιουργηθούν πολλές ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, μέσα από μια επενδυτική έκρηξη του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα. Η δεύτερη είναι ότι όσοι αναγκάστηκαν να φύγουν αποκτούν εμπειρίες και βιώματα. Κάποια στιγμή, όταν τους δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψουν, αυτές οι εμπειρίες και τα βιώματα, θα αποδειχθούν πολλά χρήσιμα για την οικονομία”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, στο επίκεντρο βρέθηκαν το προσφυγικό - μεταναστευτικό, καθώς και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η πολιτική ηγεσία της γείτονος συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης στο μεταναστευτικό - προσφυγικό, καθώς και στην ανάγκη ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, με τις δύο πλευρές να εκφράζουν, παράλληλα, ανησυχία και προβληματισμό για τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης, στις συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας τόνισε τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και γείτονος για τη σταθερότητα της Βαλκανικής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, όχι μόνο στη διατήρηση αυτής της συνεργασίας, αλλά και στην περαιτέρω ενδυνάμωση, εμβάθυνση και διεύρυνσή της, ενώ κοινή ήταν η εκτίμηση πως πρέπει να επικρατήσει η λογική και το αποτέλεσμα έναντι του λαϊκισμού και των αδιεξόδων που αυτός δημιουργεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, στο τετ α τετ του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε στη σημασία ενίσχυσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ως μέσου καταπολέμησης της διαφθοράς και μείωσης της γραφειοκρατίας (θέση η οποία βρήκε απολύτως σύμφωνο τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας). Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Borisov και ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξαν την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας των δύο κομμάτων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr