«Για να την ελέγξεις- εξηγεί- δεν χρειάζονται θεαματικές μέθοδοι. Αρκεί να χειραγωγείς την ηγεσία της».
Εδώ και αρκετό καιρό, όπως διαπιστώνουν όσοι κινούνται στις παρυφές της Εκτελεστικής και της Δικαστικής εξουσίας, υφέρπει ένας ακήρυκτος πόλεμος με επίδικο αντικείμενο τον έλεγχο και την ποδηγέτηση της Δικαιοσύνης.
Μπορεί το όλο θέμα να περνά απαρατήρητο και στο περιθώριο της πιεστικής δημοσιότητας η οποία μονοπωλείται σχεδόν αποκλειστικά από τις ζοφερές ειδήσεις στο μέτωπο της Οικονομίας, αλλά αυτό καθόλου δεν υποβαθμίζει την ύπαρξή του.
Δεδομένης της «ελληνικής ιδιαιτερότητας», θα παρατηρούσε κανείς συγκαταβατικά, ότι ο διαβρωτικός κομματισμός και οι εκλεκτικές σχέσεις, ως αποτέλεσμα της εξάρτησης από τα κομματικά ρετιρέ για την γρήγορη αναρρίχηση στην ιεραρχία, πάντοτε ανθούσαν.
Τώρα όμως, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δίνουν μάχες εκ του συστάδην και οργανώνουν τις λεγεώνες τους για να εξασφαλίσουν στρατηγικές θέσεις και να διαμορφώσουν ευνοϊκούς συσχετισμούς έναντι του αντιπάλου στον τρίτο Θεσμικό πόλο. Η Συνταγματική επιταγή της διάκρισης των εξουσιών, μπορεί άνετα να αναπαύεται στον Καταστατικό Χάρτη…
Οι «αρχηγοί» του Πολέμου
Τα στρατόπεδα, συνοπτικά, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, είναι δεδομένα. Στις προσπάθειες της ΝΔ, εμφανίζεται να ηγείται ο άκρως συντηρητικός βουλευτής του κόμματος και κορυφαίος πρώην ανώτατος δικαστής και υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος, σύμφωνα με το βιογραφικό του (Βικιπαίδεια) «το 2008 εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και από τη θέση αυτή εργάστηκε για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και για να απεξαρτηθεί η Δικαστική από την Εκτελεστική Εξουσία»…
Στους αντίποδες, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, επικεφαλής φέρεται να είναι ο νυν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ένα άκρως αμφιλεγόμενο πρόσωπο «καραμανλικής κοπής» και με βαθειά γνώση των πολιτικών και δικαστικών παρασκηνίων.
Στους διαδρόμους και στο Περιστύλιο της Βουλής, υπάρχουν ακόμα πολλοί που τον κατηγορούν ότι από τη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ευθύνεται για την συγκάλυψη του πολύκροτου σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών και της ανεξιχνίαστης και ανεξήγητης ακόμα και σήμερα «αυτοκτονίας»(;) του άτυχου στελέχους της Vodafone, Κώστα Τσαλικίδη.
Τώρα και δικαστές κατά κομματική παραγγελία
Τον αμείλικτο δικομματικό πόλεμο για τον έλεγχο των δικαστών και την εξαγωγή «αρεστών αποφάσεων», όπως απέδειξε και η μάχη των τηλεοπτικών αδειών, διανθίζουν γλαφυρά επεισόδια. Πιο πρόσφατο, η διαρροή των Προεδρικών Διαταγμάτων για τη σύνθεση των υπουργείων του ανασχηματισμού που το Μαξίμου καταλόγισε στην πλευρά του ΣτΕ και η οποία αφαίρεσε αρκετό ενδιαφέρον από την έκπληξη που ετοίμαζε.
Το τελευταίο, ωστόσο, είναι και το πιο ανησυχητικό. Όπως έγινε γνωστό, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός κατ΄ επιλογήν του Μαξίμου, Βασιλική Θάνου, τέθηκε επικεφαλής ενός αξιοσημείωτου εγχειρήματος για την ίδρυση νέου συνδικαλιστικού φορέα με την επωνυμία «Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων».
Είναι πρόδηλο ότι ο νέος φορέας κινείται διασπαστικά προς την από ετών υφιστάμενη «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων», αλλά, με την διαφορά, ότι κλείνει το (κομματικό) μάτι και ευρύτερα στο χώρο, επιδιώκοντας να ενσωματώσει και να εκφράσει συνδικαλιστικά και τις μεσαίες και κατώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης.
Όπως και η πολιτική, η οποία παραμένει το πιο κλειστό επάγγελμα στη χώρα και αδυνατεί να την βγάλει από την κρίση, διότι εκείνη ευθύνεται για τις δραματικές της συνέπειες, έτσι και η Δικαιοσύνη, ακολουθεί βίο παράλληλο και, ως κατεξοχήν συντηρητικός μηχανισμός, μεριμνά μόνο για την αναπαραγωγή του είδους της, την ώρα μάλιστα, που άλλα ζητήματα, όπως λόγου χάρη η ταχύτητα απονομής, επείγουν και προέχουν…
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr