Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η απαίτηση του ΔΝΤ ειδικά για σκληρές υποχωρήσεις στα εργασιακά κάνει πολλούς να θεωρούν ότι μόνο με τα κατάλληλα ανταλλάγματα (π.χ. ένα πλήρες πακέτο με συμφωνία για το χρέος, συμμετοχή του ΔΝΤ, χαμηλότερα πλεονάσματα και ποσοτική χαλάρωση για τις τράπεζες) μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβερνητική πλειοψηφία, μια επώδυνη υποχώρηση στις απαιτήσεις των δανειστών.
Μηνύματα Τσίπρα
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού στη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί αναμένεται να τοποθετηθεί εφ’ όλης της ύλης και να στείλει τα σχετικά μηνύματα μετά και το πέρας των τελευταίων διαπραγματεύσεων δίνοντας ουσιαστικά ένα στίγμα για την ανάγκη πολιτικής λύσης στις εκκρεμότητες που υπάρχουν.
Είναι προφανές ότι θα επιμείνει στη θέση ότι η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της κι ότι αντίστοιχη στάση αναμένει από τους δανειστές στο θέμα του χρέους. Κι αυτό, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας προγραμματίζουν να συναντηθούν στο Βερολίνο την Παρασκευή με αξιωματούχους του Ταμείου για να συζητήσουν για το ελληνικό χρέος.
Η σύνοδος των ισχυρών της ΕΕ και τα καρφιά στο ΔΝΤ
Η άτυπη σύνοδος αυτή, γίνεται και στο φόντο της διαφοροποιημένης στάσης του Ταμείου έναντι των άλλων θεσμών. Είναι χαρακτηριστικές οι διαρροές κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων στο πρακτορείο ΜΝΙ, που αποτελεί συχνά άτυπο δίαυλο επικοινωνίας θέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών. Η πρόοδος που έγινε, είναι καλή, στην προσπάθεια να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, αλλά η κόντρα μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρώπης όσον αφορά τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους παραμένει, υποστήριξαν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο MNI. Αναφέρουν ότι ο ESM εξετάζει μια φιλόδοξη πρόταση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος, αλλά και ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει ένα plan B, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες με το ΔΝΤ.
Οι ίδιες πηγές, που αναγνωρίζουν την πρόοδο στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης, τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει πολιτικές αποφάσεις, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρα συμφωνία. «Εξαρτάται τώρα από τον Έλληνα πρωθυπουργό να δώσει το πράσινο φως για να κλείσουν τα κενά, δεν είναι σημαντικά», είπε ο ένας εξ αυτών αλλά πρόσθεσε ότι εξαιτίας των δημόσιων δηλώσεων από συγκεκριμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους, θα είναι «μάλλον δύσκολο να επικοινωνήσει τις αλλαγές». Όπως είναι γνωστό από ελληνικές πηγές, τα βασικά θέματα αφορούν στο εργασιακό, στο μεσοπρόθεσμο και στις μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια.
Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως είναι η εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Υπάρχουν ακόμα διαφορές [με το ΔΝΤ]. Στη βιωσιμότητα χρέους, στους μεσοπρόθεσμους στόχους, στη βιωσιμότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων και στην ανάλυση χρέους του ΔΝΤ», είπε ο δεύτερος αξιωματούχος στο MNI.
Ερωτηματικό η στάση του Ταμείου
Τούτων δοθέντων η στάση του ΔΝΤ κατά τις επτά ημέρες των επαφών της κυβέρνησης με τους Θεσμούς που οδήγησε σε εκκρεμότητες στα ζητήματα των εργασιακών και του δημοσιονομικού κενού για το 2018 ερμηνεύεται ως πίεση για την προώθηση επαρκών μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Εν όψει του Eurogroup της 5η Δεκεμβρίου το Ταμείο στέλνει ένα μήνυμα για περισσότερα μέτρα από την πλευρά των Ευρωπαίων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το θέμα είναι θα επανέλθει το ΔΝΤ μαζί με την απαίτηση για γενναίες αποφάσεις για το χρέος με σκληρά αιτήματα για μέτρα που για την Αθήνα αποτελούν πονοκέφαλο, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συμφωνίας μόνο με τους Ευρωπαίους. Αλλά και για τη Γερμανία και την Ολλανδία που δε θέλουν να ακούν για ελάφρυνση χρέους η στάση του Ταμείου προκαλεί τριγμούς.
Γιώργος Αλεξάκης