Όπως σημειώνει η Süddeutsche Zeitung, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας προγραμματίζουν να συναντηθούν στο Βερολίνο την Παρασκευή με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ούτως ώστε να δουν τι μέλει γενέσθαι με την κρίση χρέους της Ελλάδας.
Σύμφωνα πάντα με το γερμανικό δημοσίευμα, στη μίνι Σύνοδο, θα μετάσχουν επίσης εκρόσωποι της Κομισιόν, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες και μολονότι πρόκειται για μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τη διαπραγμάτευση και την δεύτερη αξιολόγηση, δεν έχει προσκληθεί κάποιος εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς.
Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσαν νωρίτερα ότι η Αθήνα συνεχίζει τις συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές της για τις μεταρρυθμίσεις στα πεδία της δημοσιονομικής πολιτικής και των εργασιακών σχέσεων, με στόχο την ολοκλήρωση της τρέχουσας, δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης στις αρχές του επόμενου μήνα, εν όψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τον επόμενο μήνα.
«Plan B» αν δεν υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ;
Παρά την πρόοδο, η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης, όσον αφορά στη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, παραμένει, όπως υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Για τον λόγο αυτό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο MNI, οι Ευρωπαίοι εταίροι εξετάζουν Plan Β σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα.
Οι ίδιοι αναφέρουν ότι ο ESM εξετάζει μια φιλόδοξη πρόταση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος, αλλά και ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει ένα plan B, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες με το ΔΝΤ.
Δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος στις διαφορές ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε: «δεν είμαι αισιόδοξος ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου», όπως έχει ανακοινωθεί.
Στην πράξη, αυτό κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι οι εταίροι δεν δέχονται την πρόταση του ΔΝΤ για μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, στόχοι που συνδέονται άρρηκτα με το μέγεθος του χρέους και το κόστος εξυπηρέτησής του. Το Ταμείο έχει ζητήσει μείωση του στόχου για πρωτογενές μετά το 2018 από το 3,5% στο 1,5% και σημαντική ελάφρυνση του χρέους.
Οι πηγές τόνισαν μάλιστα πως, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην διαπραγμάτευση, η Αθήνα πρέπει πλέον να λάβει πολιτικές αποφάσεις, ώστε να κλείσει με επιτυχία η αξιολόγηση.
Οπως σημειώνει το Πρώτο Θέμα, οι θεσμοί αποχώρησαν σήμερα από το ελληνικό έδαφος, με ανοιχτά μέτωπα τα εργασιακά, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα -που η κυβέρνηση δεν καταθέτει, καθώς ευελπιστεί σε προγενέστερη συζήτηση για το χρέος- και την εξωδικαστική ρύθμιση εταιρικών οφειλών.
«Θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική λύση ως το τέλος του έτους ή ως τον Ιανουάριο, όπως επιθυμεί το Eurogroup. Αλλά δεν βλέπω πώς το ΔΝΤ θα κάνει πίσω στις απαιτήσεις του. Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός» υποστήριξε ο αξιωματούχος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr