Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στην προσπάθεια αναβαθμισμένης υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα και τη συνδρομή του στην προώθηση των αιτημάτων χρηματοδότησης από ειδικά ευρωπαϊκά ταμεία.
Προηγήθηκε, όπως αναφέρεται, σε θετικό κλίμα η συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα σε υψηλόβαθμα στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων Κοινωνικών Υποθέσεων, Απασχόλησης και Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής αντιπροσωπείας των Υπουργείων Υγείας και Οικονομίας-Ανάπτυξης με επικεφαλής τον Αν. Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρό και τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας-Ανάπτυξης, αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Γιώργο Ιωαννίδη.
Παράλληλα, ο Επίτροπος Υγείας, V. Andriukaitis διαβεβαίωσε για την παροχή κάθε διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας από τις υπηρεσίες της E.E. και για την αξιοποίηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ. Ο Υπουργός Υγείας ανέδειξε τη στρατηγική σημασία που έχει για την αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την προώθηση της καθολικής και ισότιμης κάλυψης του πληθυσμού η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και διαβεβαίωσε τον Επίτροπο Υγείας για την ισχυρή πολιτική βούληση της Κυβέρνησης στη διασφάλιση της βιωσιμότητας αυτού του σχεδίου.
Μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο κρίσιμο θέμα της προσβασιμότητας στη φαρμακευτική καινοτομία μέσα από την ορθολογική διαχείριση των νέων φαρμάκων και τη διακρατική συνεργασία στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης βιώσιμων τιμών αποζημίωσης στα ακριβά φάρμακα. Για άλλη μια φορά ο Επίτροπος Υγείας δήλωσε την υποστήριξή του σε πρωτοβουλίες που κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Όπως ανέφερε νωρίτερα το Reporter.gr, ανάσα για το ΕΣΥ αναμένεται να είναι η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι διοικούντες τον υγειονομικό μηχανισμό της χώρας και πιο πρόσφατα η Υποδιευθύντρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου κ. Ι. Τσιαπαρίκου, σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση.
Η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί όρο επιβίωσης του ΕΣΥ και ανασυγκρότησης της δημόσιας υγείας, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο πλαίσιο του 18ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου. Μάλιστα αναμένεται να είναι και η επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργείου, που ωστόσο εκκρεμεί εδώ και μήνες.
Οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ΠΦΥ εστιάζουν στη δημιουργία νέων αποκεντρωμένων δομών (Τοπικές Μονάδες Υγείας) με πυρήνα τον οικογενειακό γιατρό και τις τομεοποιημένες υπηρεσίες υγείας, μια ανάγκη που αποδεικνύεται επιτακτική αφού οι μαστιζόμενοι από ελλείψεις προσωπικού δευτεροβάθμιοι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας δυσκολεύονται να ανταποκριθούν αποτελεσματικά, άμεσα και έγκαιρα στις αυξημένες ανάγκες υγείας του πληθυσμού εν καιρώ κρίσης.
«Αγκάθι» η ιδιωτική συμμετοχή για δαπάνες υγείας
Άλλωστε το ΕΣΥ εξακολουθεί να διακρίνεται από παθογένειες που σχετίζονται με ζητήματα αποτελεσματικής διαχείρισης πόρων. Το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχει μετατραπεί σε αγκάθι που βρίσκεται μάλιστα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των Θεσμών. Χωρίς σωστή ΠΦΥ, αλλά και άλλες δομικές παρεμβάσεις σε άλλους τομείς πολιτικής (φάρμακο, πρόληψη κτλ), η συμμετοχή των πολιτών στο συνολικό κόστος, όπως έχει αναγνωρίσει και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, αναμένεται να κινηθεί περαιτέρω ανοδικά, και να οδηγήσει σε αποκλεισμούς.
Μάλιστα η κατάσταση αυτή ναρκοθετεί και το στόχο της κυβέρνησης για ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, την ώρα που Υπουργός Υγείας Α. Ξανθός έχει κάνει λόγο για την υγεία ως κοινωνικό αγαθό που οφείλει να εξυπηρετείται και να προστατεύεται από ένα κράτος πρόνοιας.
Πρόσβαση και πρόληψη
Δεν είναι τυχαίο ότι και πολλοί κοινωνικοί φορείς διαμηνύουν με δεδομένες τις παθογένειες του συστήματος οι κοινωνικές ανισότητες θα συνεχίσουν να διογκώνονται, αφού όσοι μπορούν να πληρώσουν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στη θεραπεία ενώ αντίθετα οι κοινωνικά ασθενέστεροι εκτίθενται σε κινδύνους απειλητικούς για τους ίδιους και σε αρκετές περιπτώσεις και για τη δημόσια υγεία.
Στην κατεύθυνση αυτή η ένταση της πρόληψης, τα προγράμματα εμβολιασμών και η έγκαιρη αντιμετώπιση ασθενειών είναι βασική παράμετρος πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι ο επιστημονικός κόσμος δηλώνει ότι έρχεται συνεχώς αντιμέτωπος με κρούσματα που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, την οποία παρέχει η ΠΦΥ. Πρόσφατα ένα κρούσμα μηνιγγίτιδας β σε ανήλικο παιδί, απασχόλησε της δημοσιότητα προξενώντας την παρέμβαση των ιδιωτών παιδιάτρων της Αττικής. Όπως αναφέρθηκε τέτοια περιστατικά μεταδοτικών ασθενειών θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με τον ορθό και έγκαιρο εμβολιασμό του ευάλωτου πληθυσμού. Κρούσματα ασθενειών εύκολα προλαμβανόμενων μέσω συνεπούς και έγκαιρου εμβολιασμού εμφανίζονται όλο και συχνότερα στη δημοσιότητα με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις παιδιατρικές ενώσεις να καταθέτουν επίσημα το αίτημά τους για την επικαιροποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού προ όφελος παιδιών, γονέων και κοινωνίας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr