«Γεια σας» και «καλησπέρα» είπε στα ελληνικά ο Μπαράκ Ομπάμα εκκινώντας την ομιλία του στο ΚΠΙΣΝ και στη συνέχεια ανέπτυξε έναν ύμνο για τη Δημοκρατία:
"Ήθελα πολύ σε αυτό το τελευταίο ταξίδι να έρθω στην Ελλάδα. Έμαθα για τη φιλοξενία του ελληνικού λαού, ήθελα να δω τον Παρθενώνα, αλλα κυρίως για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα έχει προσφέρει η χώρα σας, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας.
Έπρεπε να δω την Ακρόπολη αλλά έπρεπε να εκφράσω και την ευγνωμοσύνη μου για όσα η Ελλάδα προσέφερε στην ανθρωπότητα ανά τους αιώνες. Ο νους μας καλλιεργήθηκε χάρη στις ιστορίες του Ηροδότου και του Θουκιδίδη.
Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους. Έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη... Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νεα ιδέα, η Δημοκρατρία και το κράτος.
Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα... Σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε.
Η Δημοκρατία μάς έδειξε ότι είμαστε ισχυρότεροι από τους φονταμενταλιστές. Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη από οργανώσεις όπως το ISIS.
Εδώ, όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, διατρανώνουμε για άλλη μια φορά τις ιδέες και θεσμούς επί των οποίων εδράζεται ο βίος μας: ελευθερία έκφρασης, ελευθεροτυπία, ελευθερία στα θρησκευτικά «πιστεύω», το κράτος δικαίου, ο διαχωρισμός εξουσιών".
Τα καρφιά για τον Τραμπ
"Έχουμε πολλές και μεγάλες διαφορές με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά η αμερικανική δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε άτομο. Θα κάνουμε ό,τι μπορουμε για να διασφαλίσουμε την ομαλότερη μετάβαση".
Το μήνυμα στην Ευρώπη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε ένα σαφές μήνυμα και στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας πως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ.
«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία. Σήμερα περισσότερο από ποτέ ο κόσμος χρειάζεται μία δημοκρατική ευημερούσα ΕΕ. Ομως τα όργανα πρέπει να δουν πώς θα καταφέρει να νιώσει ο κόσμος ότι έχει φωνή. Οτι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται εν τη απουσία τους. Να στείλουμε το μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις είναι για τους πολίτες όχι το αντίθετο».
Οι ανισότητες και η ελπίδα
"Η καλύτερη ελπίδα για πρόοδο σχετίζεται με τις ανοιχτές αγορές και φυσικά με τα ανθρώπινα δικαιωματα και τη δημοκρατία - Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα πλεονεκτηματα μια παγκοσμιοποιήμενης οικονομίας θα φτάσουν ταχύτερα στους ανθρώπους.
Όταν ανέλαβα καθήκοντα, ήταν η χειρότερη εποχή, με μια μεγάλη ύφεση - Ζητήσαμε από τους πιο πλούσιους Αμερικανούς να πληρώσουν περισσότερους φόρους, περάσαμε πολλές μεταρρυθμίσεις - Ενισχύσαμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να αποφύγουμε μια νέα κρίση".
Για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα
"Εδώ στην Ελλάδα καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια κατάσταση μεταρρυθμίσεων. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν ένα μιγμα εσωτερικών και εξωτερικών δυνάμεων. Φυσικά ο κόσμος δεν κατανοεί τον πόνο που έφεραν οι μεταρρυθμίσεις ή τις θυσίες που κάνατε εσείς οι Έλληνες, εγώ όμως γνώριζα τις θυσίες που κάνουν οι Έλληνες. Η επίσκεψή μου αποσκοπούσε και στο να καταδείξω στον κόσμο τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Θέλω να συγχαρώ τον κ. Τσίπρα για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που κάνει για την ανάκαμψη της χώρας. Θα συνεχίσω να τονίζω προς τους πιστωτές της Ελλάδας ότι πρέπει να ληφθούν τα μέτρα που χρειάζονται για να έχει η Ελλάδα ξανά μια βιώσιμη οικονομία.
Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μέλλον - Δεν πρέπει να μεταναστεύετε για θέσεις εργασίας, πρέπει να μείνετε εδώ και να ευημερήσετε".
Για το προσφυγικό
"Οι δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Τέτοια συμπόνια δεν έχουμε διαπιστώσει αλλού, παρά στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Χρειάζεται συλλογική απάντηση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το βάρος.
Άκουσα πολλές φορές για τους πρόσφυγες-μετανάστες. Όλοι μας είμαστε άνθρωποι, κάτω από τον ίδιο ήλιο. Άνθρωποι που ερωτευόμαστε κάτω από το ίδιο φεγγάρι.
Γυναίκες και άνδρες όπως αυτοί που φτάνουν στην Ελλάδα μου δίνουν ελπίδα. Βλέπω φιλότιμο κάθε μέρα, και αυτό μου δίνει ελπίδα".
Το κλείσιμο της ομιλίας ήταν ανάλογο με την έναρξη, με τον Ομπάμα να λέει στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς»!
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr