Ο κ. Κακλαμάνης, σχολιάζει με αρνητικό τρόπο, πράξεις των εμπλεκομένων που όχι μόνο απαξιώνουν τον πολιτικό κόσμο και στοχεύουν στην μετατροπή μιας Ανεξάρτητης Αρχής σε διακομματική Επιτροπή, αλλά, αποπροσανατολίζουν την δημόσια συζήτηση την ώρα που δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή και η χώρα αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις.
Ολόκληρη η δήλωση του Απόστολου Κακλαμάνη:
«Όσα βλέπουν και ακούν από την τηλεόραση της Βουλής οι πολίτες, που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων του Κοινοβουλίου, φοβάμαι ότι απαξιώνουν στη συνείδησή τους και τη Βουλή και τον πολιτικό κόσμο.
Το θέμα της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, θα είχε προ πολλού χρόνου λυθεί, αν είχε αφεθεί ο Πρόεδρος της Βουλής ελεύθερος από την κυβέρνηση να πράξει ό,τι δικαιούται και οφείλει κατά το άρθρο 101 Α του Συντάγματος και φυσικά, αν τόσο αυτή, όσο και τα κόμματα, δεν επεδίωκαν να μετατρέψουν μια ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ σε ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.
Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι, ο μεν αρμόδιος υπουργός, κατά τη συζήτηση του περίφημουΝόμου που εξέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ανακοίνωσε στη Βουλή ότι «αυξάνονται τα μέλη του ΕΣΡ από επτά σε εννέα, γιατί η Βουλή έχει περισσότερα κόμματα….», αλλά και ουδείς κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από την πλευρά των κομμάτων της συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης διαφώνησε υπενθυμίζοντας στον υπουργό ότι το ΕΣΡ δεν είναι διακομματική επιτροπή όπου «παζαρεύουν» τα υποδεικνυόμενα από τα κόμματα μέλη του τις αποφάσεις τους, αλλά ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ.
Τούτο ήταν σαφές κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του νέου Συνταγματικού θεσμού των πέντε (5) Ανεξάρτητων Αρχών (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Συνήγορος του Πολίτη, Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού), με τις οποίες το Κοινοβούλιο περιόριζε ουσιαστικά στους αντίστοιχους τομείς την εκτελεστική εξουσία.
Προς τούτο, ο Πρόεδρος της Βουλής αναζητούσε προσωπικότητες αυξημένου κοινωνικού και επιστημονικού κύρους, γνωστοποιούσε τα ονόματά τους στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, οι οποίοι μπορούσαν ν’ απορρίπτουν όσα δεν ενέκριναν – χωρίς δικαίωμα αντιπροτάσεων – μέχρις ότου καταλήξει η διαδικασία αυτή σε ομοφωνία, χωρίς, εννοείται, να δημοσιοποιούνται προώρως τα ονόματα και να εκτίθενται τα συζητούμενα πρόσωπα, που τελικώς δεν επελέγοντο.
Πράγματι, είναι γνωστό ότι επανειλημμένως συγκροτήσαμε κατά την πρώτη εκείνη περίοδο ΟΜΟΦΩΝΩΣ (5/5), όλες τις παραπάνω ανεξάρτητες αρχές.
Είναι κρίμα, όταν η χώρα και ο λαός μας έχουν περιέλθει σε δραματική έως επικίνδυνη κατάσταση, με τους κυρίους Ερντογάν και Ράμα να απειλούν την εξωτερική ασφάλεια της χώρας, ενώ εσωτερικώς η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται, η κυβέρνηση και η αξιωματική, ιδίως, αντιπολίτευση, αντί να διευκολύνουν τον Πρόεδρο της Βουλής στην εφαρμογή του Συντάγματος και να εργαστούν από κοινού για τη σωτηρία της Πατρίδας, να συντηρούν ποικιλοτρόπως το διχαστικό σύνδρομο που κατατρύχει το έθνος μας από αρχαιοτάτων χρόνων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr