Ο πρωθυπουργός, μετά από μακροχρόνια κυοφορία, κατέληξε σε μια περισσότερο ομοιογενή ομάδα, με σκοπό να ολοκληρωθεί χωρίς χρονοτριβή η δεύτερη αξιολόγηση και να επιτευχθούν οι στόχοι του βραχύβιου πολιτικού του σχεδιασμού που εξαντλούνται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Ωστόσο, παρά τις ρητές υποδείξεις που απηύθυνε στη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου στο εξής οι κυβερνητικές επιλογές να υποστηρίζονται συλλογικά και χωρίς αστερίσκους, εντούτοις κάποιες δηλώσεις προκαλούν εμφανή ρήγματα.
Παραδίδοντας την σκυτάλη στον Γιώργο Σταθάκη ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης επανέλαβε την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ προειδοποιώντας ότι θα υπερασπιστεί την αρχή αυτή από όποια θέση και αν βρίσκεται στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Επιμένοντας στην άποψη ότι υπερασπίζεται τις Προγραμματικές Αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε το σχέδιο πώλησης του 17% των μετοχών της Εταιρείας παρωχημένο, το οποίο, όπως είπε «μας κληροδότησε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και έχει μόνη πολιτική στόχευση, να δημιουργήσει προβλήματα στην σημερινή κυβέρνηση».
Δεν περνά απαρατήρητο, ότι την ίδια ώρα και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στον ρ/σ real.fm επαναλάμβανε τη θέση ότι η παρούσα κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές με τις οποίες διαφωνεί, γεγονός που αντικειμενικά ανακυκλώνει στη δημόσια σφαίρα τις αμφιβολίες για τις «μεταρρυθμιστικές προθέσεις» της νέας κυβέρνησης.
Τούτων λεχθέντων και υπό την προϋπόθεση ότι η στάση αυτή δεν έχει την σιωπηλή ανοχή του Μαξίμου, προκειμένου να διασώζονται σε ρητορικό επίπεδο κάποια ψήγματα έστω της αριστερής καταγωγής του ΣΥΡΙΖΑ, οι προνοητικοί στην πολιτική αγορά, προβλέπουν από τώρα τα επόμενα ενδοκυβερνητικά μέτωπα, όταν η τριανδρία του υπουργείου Ανάπτυξης των Παπαδημητρίου- Χαρίτση-Πιτσιόρλα, εισηγηθεί την εφαρμογή κρίσιμων ιδιωτικοποιήσεων.
Εντεύθεν, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες ικανότητες ώστε να αντιληφθεί κανείς, ότι η (αναμενόμενη) στάση που τήρησαν αποχωρώντας οι πρώην υπουργοί Παιδείας Νίκος Φίλης που εξαπέλυσε ευθείες βολές εναντίον του πρωθυπουργού, του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου όπως και του Αρχιεπισκόπου, αλλά και Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας ο οποίος εξομολογήθηκε ότι η αντικατάστασή του δεν ήταν οικειοθελής, συντηρούν εσωκομματικά μέτωπα που διαρρηγνύουν την αρχή της κομματικής ενότητας.
Αν, όπως προαναφέρθηκε όλα αυτά, δεν έχουν την επίνευση του Μαξίμου, τότε ίσως ενέχουν τον σπόρο βαθύτατων προσεχώς, ενδοκυβερνητικών και εσωκομματικών διαιρέσεων...
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr