Τμήμα του στελεχικού δυναμικού που εντάσσεται στην τάση των «53+», διατυπώνει ήδη αυστηρή κριτική για την θεαματική αποπομπή του Νίκου Φίλη από το πόστο του υπουργού Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι το Μαξίμου συνθηκολόγησε άνευ όρων με την Εκκλησία, εκπέμποντας μήνυμα υποχώρησης.
Ο κ. Φίλης, ο οποίος άνοιξε κατά γενική ομολογία ένα περιττό μέτωπο με την Εκκλησία και μάλλον, όπως του καταλογίζουν άλλοι σύντροφοί του με όρους θεάματος και προσωπικών πολιτικών στοχεύσεων, πιθανολογείται βάσιμα ότι δεν θα παραδώσει τη θέση του στις σημερινές τελετές, χωρίς αποχαιρετιστήρια ομοβροντία…
Σε αυτές τις ιδιότυπες τελετές οι οποίες μάλλον επινοήθηκαν για να απαλύνουν τον πόνο των πικραμένων, έχει επίσης σημασία να ακούσουμε αν ο αποχωρών από το υπουργείο Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης που παραδίδει στον Γιώργο Σταθάκη επιμείνει στις θέσεις του για τη ΔΕΗ και γενικότερα τις επενδύσεις, μετά και τη σύσταση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινείται στο εξής συλλογικά και χωρίς αστερίσκους.
Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παράδοση στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου ο Παναγιώτης Κουρουμπλής διαδέχεται, χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό εδώ που τα λέμε τον Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος είναι από αυτούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν το δόγμα «καλύτερα μια ηρωϊκή έξοδος της κυβέρνησης, παρά μια νέα ατιμωτική συμμόρφωση» στους δανειστές.
Γκρίνιες και παράπονα αναμένεται να ακουστούν στις αντικαταστάσεις Τ. Αλεξιάδη από την Κατερίνα Μπαμπανάτσιου, στο υφυπουργείο Οικονομικών, Α. Μπαλτά από την Λυδία Κονιόρδου στο υπουργείο Εσωτερικών, Ν. Παρασκευόπουλου από τον Σ. Κοντονή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Μ. Μπόλαρη από τον Γ. Τσιρώνη στο υφυπουργείο Γεωργίας και Μαρίνας Χρυσοβελώνη από τον Ν. Μαυραγάνη στο υφυπουργείο Μεταφορών.
Αυτά βεβαίως κινούνται στο μικροκλίμα της πολιτικής και τον συναισθηματικό μικρόκοσμο των εκπροσώπων της, που αφήνει παγερά αδιάφορους τους πολίτες.
Το ενδιαφέρον όλων συγκεντρώνεται στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο, μετά και την ειδική μνεία που έκανε ο πρωθυπουργός κατά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο χθες το μεσημέρι καλείται να σηκώσει το κύριο βάρος της διαπραγμάτευσης για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στην ώρα της και η χώρα να διεκδικήσει στη συνέχεια ρύθμιση του χρέους και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.
Και ασφαλώς, ανάλογο ενδιαφέρον επίσης υπάρχει για τις προσεχείς κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας, όπου η τριάδα Παπαδημητρίου-Χαρίτση- Πιτσιόρλα καλείται να απελευθερώσει εκκρεμείς ιδιωτικοποιήσεις, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα αξιοπιστίας στις αγορές και την πλευρά των δανειστών.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr