Την τροπολογία Παππά, με την οποία επιστρέφουν οι αρμοδιότητες του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών απο την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης στο ΕΣΡ, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΔΗΣΥ.
"Οχι" ψήφισε η αξιωματική αντιπολίτευση, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι. Ένωση Κεντρώων και ΚΚΕ ψήφισαν "παρών".
Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο τροπολογίες, με τις οποίες μεταφέρεται η αρμοδιότητα του καθορισμό του αριθμού των αδειών και η τιμή εκκίνησης στο ΕΣΡ, υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανελ , ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ κατά η ΝΔ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων. Το ΚΚΕ ξανά "παρών".
Λίγο πριν την ψηφοφορία ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη ΔΗΣΥ ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει το "πράσινο φως" στον Πρόεδρο της Βουλής ώστε να διαβουλευτεί, όχι δημόσια, το τριήμερο με τα κόμματα την σύνθεση του ΕΣΡ , ώστε να "υπάρξει αποτέλεσμα την Δευτέρα" όπως είπε.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη μαραθώνια συζήτηση που προηγήθηκε τήρησαν την εξής στάση:
- Η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις "πονηρές", όπως τις χαρακτήρισε τροπολογίες, και να βρεθεί στη συνέχεια λύση από κοινού. Ο Νίκος Δένδιας, εξήγησε ότι η διαφωνία της ΝΔ είναι επί της αρχής, γιατί το άρθρο 15 του Συντάγματος αναθέτει συνολικά στο ΕΣΡ τον έλεγχο της ραδιοτηλεόρασης και ο υπουργός δεν μπορεί να έχει κανένα ρόλο - ενώ το ΕΣΡ οφείλει να αυτενεργεί ως ανεξάρτητη αρχή. Ο κ. Δένδιας είπε στην κατάληξη της συζήτησης, ότι η ΝΔ ζητάει την κατάργηση του άρθρου 2Α διαφορετικά να υπάρξει αναμονή της απόφασης του ΣτΕ.
- Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επέμεινε ότι η "αναστολή" του επίμαχου άρθρου 2Α, πρέπει να αντικατασταθεί στη διατύπωση της τροπολογίας από την "κατάργηση" του άρθρου, για συμβολικούς λόγους από την "κατάργηση". Ζήτησε ταυτόχρονα, η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ να αφορά όλες τις αποφάσεις του υπουργού που σχετίζονται με την αδειοδότηση. Χαρακτήρισε μεγάλη νίκη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι ο Νίκος Παππάς αποδέχθηκε να επεκταθεί η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και στην τιμή εκκίνησης, και είπε ότι την στηρίζει, γιατί ήταν κάτι που το ζητούσε εδώ και καιρό. Ο Α. Λοβέρδος ζήτησε να μην γίνει Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για τα πρόσωπα του ΕΣΡ, καθώς τα όσα έγιναν την περασμένη Δευτέρα δεν ισχύουν πλέον.
- Το Ποτάμι, επανέλαβε την πρότασή του να αναλάβει πρόεδρος του ΕΣΡ ο καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος, αλλά είπε ότι μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση της ΝΔ για τον κ. Κουτρομάνο ως μια πολύ καλή επιλογή. Επανέλαβε την πρόταση Θεοδωράκη για τις άδειες.
- Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε κατάργηση του Ν. 4339, είπε ότι θα δηλώσει "παρών" στις δύο τροπολογίες και είπε ότι είναι έτοιμη να ψηφίσει όποιο πρόσωπο επιλέξει η ΝΔ προκειμένου να συγκροτηθεί ΕΣΡ.
- Το ΚΚΕ από θέση αρχής δήλωσε "παρών", και κατήγγειλε ότι η μάχη γύρω από το ζήτημα, είναι για να κρυφτεί η προνομιακή μεταχείριση του κεφαλαίου και τα μέτρα σε βάρος του λαού και των συμφερόντων των εργαζομένων.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, λίγο αφότου ο υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε και τη δεύτερη τροπολογία με την οποία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών, αλλά και την αποδοχή βουλευτικής τροπολογίας του Σπ. Λάππα για τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ στην τιμή εκκίνησης, μίλησε στην ολομέλεια και τόνισε ότι "δεν υπάρχει πλέον ούτε φύλλο συκής", και πρέπει η Διάσκεψη των Προέδρων να προχωρήσει στη συγκρότηση ΕΣΡ στέλνοντας μήνυμα προς την κοινωνία ότι το πολιτικό σύστημα θα προχωρήσει έξω από τις λογικές υποταγής σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr