Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δέχθηκε πριν από λίγες ώρες στο Μαξίμου τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ώστε, όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως από έγκυρες κυβερνητικές πηγές, «να τερματιστεί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί δήθεν ρήξης στις σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού».
Αλλά για ποιο ακριβώς θέμα; Για την πώληση του 17% της ΔΕΗ η οποία, με βάση το Μνημόνιο που συνομολόγησε η κυβέρνηση Τσίπρα με τους δανειστές( και για το οποίο είναι υπόλογη απέναντί τους, όπως και έναντι των πολιτών) είναι προγραμματισμένη να συμβεί ακόμα και εντός του τρέχοντος έτους.
Η διαφωνία του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος, όπως σχολιάζουν στο Περιστύλιο της Βουλής, δεν χάνει ευκαιρία να εξαπολύει μύδρους εναντίον του επικεφαλής του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ Στέργιου Πιτσιόρλα, θα είχε τη σημασία της αν είχε εκφραστεί εγκαίρως και πολύ πριν αναλάβει αυτό το κρίσιμο πόστο.
Διότι στο ΦΕΚ 1472 της 25ης Μαΐου 2016, δημοσιεύεται η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής την οποία συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και…ο κ. Σκουρλέτης και με την οποία ενέκριναν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ταμείου.
Ένα από αυτά, αφορούσε στην πώληση του 17% της ΔΕΗ και άλλα δύο, την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ και του 35% των ΕΛΠΕ.
Υπενθυμίζουμε συνοπτικά, ότι η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους δανειστές τις εξής 19 συνολικά αποκρατικοποιήσεις:
1. Παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων (κατέληξαν στη Fraport)
2. Σύμβαση για το Ελληνικό
3. Αστέρας Βουλιαγμένης (έχει προχωρήσει η πώληση)
4. Αφάντου Ρόδου
5. Πώληση 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου
6. Παραχώρηση του 66% από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς
7. Του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης
8. Πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ (η πρώτη δόθηκε στους Ιταλικούς Σιδηρόδρομους έναντι 45%)
9. Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (30%)
10. Μαρίνες Πύλου, Αλίμου, Χίου κ.ά.
11. Εγνατία Οδός
12. ΕΛΠΕ (πώληση του 35%)
13. ΟΤΕ (διάθεση ποσοστού 4%-6%)
14. Πώληση 17% της ΔΕΗ
15. Πώληση ποσοστού της ΕΥΔΑΠ
16. Πώληση 23% της ΕΥΑΘ
17. Πώληση 65% της ΔΕΠΑ
18. ΕΛΤΑ (αναδιάρθρωση και μεταφορά στην ΕΔΗΣ)
19. Πωλήσεις ακινήτων ανά την Επικράτεια
Βγαίνοντας από την συνάντηση μες τον πρωθυπουργό, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε: «Είναι φανερό ότι οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης επιθυμούν να δημιουργήσουν εικόνα κρίσης. Είμαι απόλυτα πεισμένος πως αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει την δράση μας είναι η συλλογικότητα, το ηθικό πλεονέκτημα και ο επαγγελματισμός με την έννοια της τεκμηριωμένης ανάλυσης της πραγματικότητας και της κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων. Όλα αυτά, για μας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν την κοινή μας κουλτούρα.
»Στο κόμμα μας, συνόψισε, έχουμε κατακτήσει την κουλτούρα του διαλόγου. Στο τελευταίο συνέδριό μας βγήκαμε με μια πολιτική απόφαση που εγκρίθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων. Με αυτά το όπλα πορευόμαστε φιλοδοξώντας να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του λαού μας».
Είναι προφανές ότι η επαμφοτερίζουσα στάση του, ικανοποιεί ένα σκληρό πυρήνα του εσωκομματικού ακροατηρίου που τον ανέδειξε μεταξύ των πρώτων στην ψηφοφορία του πρόσφατου Συνεδρίου για τη νέα Κεντρική Επιτροπή.
Όμως δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς ότι η ίδια η υπογραφή του, τον εκθέτει, την ίδια ώρα που η μετέωρη στάση του πρωθυπουργού, όπως παρατηρούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, προδίδει απουσία στόχων και συγκροτημένου σχεδίου για την έξοδο από την κρίση.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr