Στο τέλος μάλιστα, εξαιτίας ματαιωμένων προσδοκιών, όσων στέκονται στην ουρά για μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο, καταφέρνουν να προκαλούν μεγαλύτερη δυσαρέσκεια από αυτήν που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Από τη λογική αυτή, δεν φαίνεται να απομακρύνεται και ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ετοιμάζεται να ξαναμοιράσει την εσωκομματική τράπουλα, προωθώντας στο προσκήνιο στελέχη της νέας γενιάς που είτε σήκωσαν το βάρος σκληρών κοινοβουλευτικών μαχών, όπως ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα Σωκράτης Φάμελος, είτε αποδείχθηκαν φίλεργοι στο πόστο τους και θεωρούνται «κομματικώς αποχρωματισμένοι», όπως ο υφυπουργός Οικονομίας, υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.
Οι γρίφοι του Μαξίμου
Περιγράφοντας τις πολιτικές προτεραιότητες, ο κ. Τσίπρας ανέφερε στο πρόσφατο κομματικό Συνέδριο, ότι «πρώτα θα ανασχηματιστεί το κόμμα και μετά η κυβέρνηση» και αυτό αναμένεται να συμβεί στη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής η οποία θα (επαν)εκλέξει τον Π. Ρήγα στη θέση του Γραμματέα, μετά την ευγενική άρνηση των Σκουρλέτη, Φίλη και τα μέλη της Γραμματείας, όπου αναμένεται να συμμετέχουν κάμποσα υπουργικά στελέχη.
Οφείλει βέβαια, ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν οι συστηματικοί παρατηρητές, να λάβει υπόψιν τη σειρά κατάταξης των στελεχών της νέας Κ.Ε, στην οποία, παρά την εντυπωσιακή κυριαρχία του ίδιου στο Συνέδριο, αποτυπώθηκε και πάλι έντονα, η παρουσία των εσωκομματικών τάσεων και επιβραβεύθηκαν όσοι διασώζουν έστω ψήγματα μιας φυσιογνωμίας κάποτε πολλά υποσχόμενης.
Ενδεικτικά, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, δικαιωμένος από την δεύτερη θέση την οποία κατέλαβε, δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την μετακίνησή του από τη σημερινή του θέση.
Αφετέρου, ο πρωθυπουργός οφείλει να διαχειριστεί πολιτικά τυχόν δυσμενείς εξελίξεις και παρενέργειες στο μέτωπο των τηλεοπτικών αδειών, όπου αστοχίες κι ερασιτεχνικοί χειρισμοί απειλούν να μετατρέψουν μια πολιτική και ηθική νίκη, σε ανεπανάληπτο Βατερλό.
Είναι πρόδηλο ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα δώσει βορά στην δημοσιότητα και στην κορυβαντιούσα Αντιπολίτευση, η οποία επί 27 χρόνια άφησε απροστάτευτο το δημόσιο συμφέρον, τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, όμως αντικειμενικά προκύπτει θέμα.
Αν ο ανασχηματισμός θα είναι «δομικός με κατάτμηση υπουργείων», όπως τον περιέγραψε προαναγγέλλοντάς τον η κυβερνητικής εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τότε στο υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να παραγγείλουν ακόμα περισσότερες καρέκλες για τους νεοεισελθόντες, δεδομένου ότι τα «μικρά και ευέλικτα» σχήματα δεν είναι το δυνατότερο σημείο της εγχώριας πολιτικής ζωής.
Το είχε καθιερώσει ο Ανδρέας Παπανδρέου και παραμένει πολιτικά αποτελεσματικό, να ανοίγεις το παιχνίδι σε όσους περισσότερους γίνεται, ώστε να τελούν σε συνθήκες καταστολής τα εσωκομματικά μέτωπα και να μην ενισχύεται η στρατιά των δυσαρεστημένων.
Τα πρόσωπα
Στις μετακινήσεις δεν περιλαμβάνεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δίνοντας «γραμμή», υποστήριξε αμέριστα από το βήμα του Συνεδρίου τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό (σ.σ: εμφανίζεται να αλλάζει πόστο, σε αντίθεση με τον υφυπουργό του Παύλο Πολάκη) και τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, υιοθετώντας πολιτικά τις επιλογές ειδικά του τελευταίου, οι οποίες πάντως φθείρουν πολιτικά την κυβέρνηση.
Άγνωσται αι βουλαί για την τύχη του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος αποθεώθηκε στο Συνέδριο όταν επανέλαβε την διαφωνία του στην ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων αγαθών που συντηρεί την ρήξη του με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και υπογράμμισε ότι χωρίς ρύθμιση του χρέους είναι ανέφικτη η επιτυχία του Προγράμματος, ενώ αποκαλύπτει ότι η πλευρά των δανειστών, επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης…
Ενισχύοντας την ατμόσφαιρα αυτή, προστέθηκε τις τελευταίες ώρες δημοσίευμα του Reuters το οποίο επικαλούμενο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζει ότι είναι βασικός υποψήφιος προς αντικατάσταση στο υπουργείο Ενέργειας διότι αντιτίθεται σε ιδιωτικοποιήσεις που προωθούν οι δανειστές. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα σενάρια χαμηλές επιδόσεις καταλογίζονται στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο αλλά και τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά του οποίου οι σχέσεις με το διπλωματικό προσωπικό έχουν επιδεινωθεί, χωρίς αυτό να εισφέρει κάτι πρακτικό στον τομέα του…
Σε γενικές γραμμές και παρά την διακηρυγμένη πρόθεση του πρωθυπουργού, δεν διαφαίνεται προσώρας κάποια σημαντική ενίσχυση με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, όπως λόγου χάρη η Λούκα Κατσέλη. Εκτός αν στο Μαξίμου, για να χρησιμοποιήσουμε μια προσφιλή ποδοσφαιρική ορολογία, θεωρούν ότι η ένταξη στο νέο σχήμα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Φώτη Κουβέλη, είναι «μεταγραφές αεροδρομίου»…
Γ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr