Δεύτερος ακολούθησε ο Νίκος Φίλης, λαμβάνοντας μόλις τέσσερις ψήφους λιγότερες. Ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ στην πρώτη δεκάδα, αναδείχθηκε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός (1222 ψήφους), ο Γ. Δραγασάκης ( με 1209), ο Πάνος Σκουρλέτης ( 1157), ο Παύλος Πολάκης (1137), ο Νίκος Παππάς (1106), η Ρένα Δούρου (1090) και ο απερχόμενος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας ( 974).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής της «Ενωτικής Κίνησης» («προεδρικοί») Νίκος Παππάς πήρε την 8η θέση, ενώ στο προηγούμενο συνέδριο ήταν 4ος με 958 ψήφους, αλλά τώρα πήρε 1106 ψήφους
Επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης με την 6η θέση με 1157 ψήφους (5ος με 950 στο 1ο Συνέδριο) φαίνεται να κέρδισε το σώμα του Συνεδρίου κατά των ιδιωτικοποιήσεων.
Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης από 1ος στο προηγούμενο Συνέδριο πήρε τώρα την 4η θέση με 250 ψήφους σχεδόν λιγότερους, ενώ σταθερά μέσα στη 10άδα η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου (από 10η εκλέχθηκε 9η), η οποία μίλησε με σκληρή γλώσσα απέναντι στις... ερινύες του 3%.
Το Συνέδριο πάντως βάζει τέλος στις λεγόμενες «συνιστώσες» που μέχρι και τη διάσπαση πέρυσι είχαν θεσμική κατοχύρωση ενώ επιβεβαιώνεται η παντοδυναμία του πρωθυπουργού. Όπως επισημαίνεται από κορυφαία στελέχη η διαδικασία του Συνεδρίου πιστοποιεί την «πολιτική ενηλικίωση» του κόμματος και την προώθηση πιο πολιτικά εφαρμόσιμων θέσεων.
Να σημειωθεί ότι μια από τις σημαντικές αποφάσεις του Συνεδρίου ήταν η σύσταση Επιτροπής Δεοντολογίας και Διαφάνειας και η κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας για τις εμφανίσεις στελεχών στα μέσα ενημέρωσης σε μια προσπάθεια να μπει τάξη στην ακατάσχετη πολυφωνία των στελεχών και ιδίως των κυβερνητικών, αλλά και των βουλευτών οι οποίοι χάρις τον Α. Τσίπρα «κέρδισαν» να μην είναι στην ποσόστωση του 25% για την εκλογή τους στην ΚΠΕ.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr