Σε μια περίοδο έντονων πολιτικών πιέσεων που έφεραν σε δεινά απολογητική θέση την κυβέρνηση, στο πρωθυπουργικό επιτελείο, βρήκαν ένα όχημα διαφυγής από την σκληρή καθημερινότητα και πέρασαν στην αντεπίθεση, συνιστώντας στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να μην βιάζεται να τυπώσει εκλογικά ψηφοδέλτια.
Είναι πρόδηλο, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει εξασφαλίσει κάμποσο ακόμα πολιτικό χρόνο, όμως θα πρέπει να κάνει πολλά προκειμένου να προβάλλει αξιόπιστα και με βάσιμες προσδοκίες το εθνικό αίτημα για τη ρύθμιση του χρέους.
Πρώτη προϋπόθεση, όπως το έθεσε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, είναι η ολοκλήρωση μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο της δεύτερης αξιολόγησης η οποία περιλαμβάνει τα εργασιακά, την οριστικοποίηση των μεγεθών του νέου προϋπολογισμού για το 2017 και βεβαίως το Ταμείο των αποκρατικοποιήσεων, τα οποία απασχολούν ιδιαιτέρως τους δανειστές.
Βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις που δεν αρκούν…
Το αντίδωρο δεν πρόκειται πάντως να είναι θεαματικό, αλλά η διαπίστωση Μοσκοβισί, ότι «ήλθε η στιγμή και για την ευρωπαϊκή πλευρά και το Eurogroup να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προσδιορίζοντας ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», εκτιμήθηκε δεόντως αυτήν την εποχή στην Αθήνα…
Αναλόγως η κυβέρνηση αξιοποιεί επικοινωνιακά και πολιτικά την δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Μορίς Όμπσφελντ, ο οποίος ενόψει της συνόδου του Ταμείου που ξεκινά στην Ουάσιγκτον δήλωσε προς την πλευρά Σόϊμπλε:
«Πιστεύω ότι οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να σκεφθούν ρυθμίσεις που θα οδηγούν σε ένα ρεαλιστικό δημοσιονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, ένα πρόγραμμα που θα απαιτεί δημοσιονομικά πλεονάσματα πολιτικά βιώσιμα για τη χώρα. Το ύψος του χρέους θα πρέπει να είναι συνεπές με το δημοσιονομικό πρόγραμμα, αν θέλουμε να είναι ένα βιώσιμο πρόγραμμα μακράς πνοής, αντί να κλωτσήσουμε το κονσερβοκούτι πιο μακριά στο δρόμο».
Βεβαίως, κάτω από τις γραμμές, αντιλαμβάνεται κανείς ότι μόνο βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις του χρέους, δεν ικανοποιούν τις ελληνικές θέσεις και το επισήμανε αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας ότι «οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν από τώρα ότι η Ελλάδα για τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι άνετη ως προς τις χρηματοδοτικές της ανάγκες».
Εισαγόμενη αισιοδοξία
Ε.Ε και ΔΝΤ την ίδια ώρα συγκλίνουν στις εκτιμήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εδικά το Ταμείο, ξεπερνώντας σε αισιοδοξία ακόμα και τους συντάκτες του προϋπολογισμού, προβλέπει οριακή ανάπτυξη από φέτος.
Στην έκθεση του Δ.Ν.Τ. για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook), την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα, εκτιμάται πως η Ελλάδα θα καταγράψει εφέτος ανάπτυξη 0,1%, ενώ, αντίθετα, στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2017 προβλέπεται για φέτος ύφεση 0,3%.
Επίσης, για το 2017 το ΔΝΤ που διατυπώνει δυσμενέστερες προβλέψεις για την ανεργία, προβλέπει αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,8% έναντι ρυθμού ανάπτυξης 2,7% που προβλέπει η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό.
Η ουσία για το Μαξίμου, είναι ότι μετά από καιρό, έφτασαν κάποια ευχάριστα νέα που ο κ. Τσίπρας δεν άφησε να πάνε χαμένα δηλώνοντας: «Είναι προφανές ότι, όλοι αυτοί που από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προεξοφλούν την κατάρρευση των Δημοσίων Εσόδων και πανηγυρίζουν γι’ αυτό, τώρα διαψεύδονται. Η είδηση της υπέρβασης των φορολογικών εσόδων κατά 812 εκατομμύρια ευρώ από τον στόχο για τον Σεπτέμβριο και κατά 1.4 δισ. για το εννεάμηνο, είναι μια είδηση που διαψεύδει τις προσδοκίες τους».
Όπως σχολίασε, «είναι μια είδηση που θα απογοητεύσει οικτρά όσους προσεύχονται καθημερινώς για την ενεργοποίηση του «κόφτη» και επενδύουν τα ρέστα τους στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, ελλείψει στοιχειώδους, δικού τους, πολιτικού σχεδίου.
Τώρα θα πρέπει να αντλήσουν λάσπη και να κατασκευάσουν κινδυνολογία από αλλού. Θα πρέπει να τους ευχηθούμε έμπνευση και δημιουργικότητα στην διαχείριση των πολιτικών τους αδιεξόδων».
ΣΕ σχετική σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, ο πρωθυπουργός, ζήτησε την επίσπευση της κατάθεσης των νομοσχεδίων τα οποία ανακοινώθηκαν στα εγκαίνια της ΔΕΘ και αφορούν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εσόδων και την ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών για τους. Η διαχείριση του χρόνου τίθεται πάλι επί τάπητος, και ενόψει ανασχηματισμού, αυτήν τη φορά, ο οποίος όπως όλα δείχνουν μετατίθεται για το τέλος της αξιολόγησης.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr