Πιο συγκεκριμένα, στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη ότι έχει άγνοια για την Παιδεία επειδή σπούδασε σε ιδιωτικά.
«Είμαι περήφανος για τη δική μου πορεία. Ήταν τιμή μου να συμμετέχω σε κάποιες από τις εξάρσεις, τις εκλάμψεις του μαθητικού κινήματος διότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Αυτοί οι κοινωνικοί αγώνες είναι αγώνες που πήγαν την κοινωνία μπροστά» είπε ο πρωθυπουργός και απευθύνθηκε απ' ευθείας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Το βασικό σας πρόβλημα όταν μιλάτε για την εκπαίδευση είναι τα δικά σας βιώματα διότι μέχρι που μπήκατε στην πολιτική δεν είχατε περάσει ούτε απ' έξω από δημόσιο σχολείο» είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη.
Στη δευτερολογία του ο αρχηγός της ΝΔ απάντησε στον πρωθυπουργό.
«Δικαίωμά σας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα αναφερόμενος στην επιλογή του πρωθυπουργού να υπερασπιστεί την συμμετοχή του στο μαθητικό κίνημα. «Συχνά όμως» συνέχισε οι διαμαρτυρίες και το κίνημα «παρεκτράπη σε ακραία βία που στιγμάτισε».
«Θυμάστε ποιο ήταν το όνομα της φοιτητικής σας παράταξης στο Πανεπιστήμιο; Εγκέλαδος! Γιατί έχετε γκρεμίσει ό,τι υπάρχει» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
«Με κατηγορήσατε ότι δεν έχω περάσει έξω από ελληνικό πανεπιστήμιο» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Μην με εγκαλείτε διότι εσείς ο ίδιος δεν εμπιστεύεστε τη δημόσια εκπαίδευση και στέλνετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικό. Η δική σας διαδρομή αναδεικνύει την υποκρισία» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Αναλυτικά η δευτερολογία Τσίπρα
Με κίνηση ρελάνς, που εμπεριέχει όμως υψηλό ρίσκο για την κυβέρνηση, επέστρεψε το «γάντι» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας αποδεκτή την πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την διαπλοκή και την υπόθεση Καλογρίτσα.
Ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας για την δευτερολογία του και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ανέφερε: «Μου είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν θέλω να ζητήσω προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για διαπλοκή» και, χρησιμοποιώντας μια παλαιότερη φράση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, συνέχισε: «Μην καταθέτετε αιτήματα, γιατί καμιά φορά γίνονται αποδεκτά. Καταθέτω αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Θα έρθετε εδώ να μιλήσετε με ονόματα και διευθύνσεις. Δεν θα αφήσουμε αυτή τη λάσπη στον ανεμιστήρα».
«Δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να μιλήσει για την επικαιρότητα, γιατί εδώ και ένα μήνα η χώρα βρίσκεται στον αστερισμό ενός καταιγιστικού βομβαρδισμού για τις άδειες» ανέφερε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Μετά το διαγωνισμό ξεκίνησε με καταιγιστικό ρυθμό από τα κανάλια που δεν κατάφεραν να αδειοδοτηθούν, αλλά και από άλλα που αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να πληρώσουν και από τρίτα που τους κόπηκαν τα "θαλασσοδάνεια", ότι η κυβέρνηση και ο διαγωνισμός καταρρέει. Έδωσα την ευκαιρία να τοποθετηθεί ο κ. Μητσοτάκης, όμως, αποφάσισε για μια ακόμα φορά να αποδράσει. Να σιωπήσει».
Ο ίδιος εκτίμησε: «Ενδεχομένως να συμβούλεψαν τον κ. Μητσοτάκη ότι καλό είναι να μη μιλάει γι' αυτά τα θέματα, γιατί στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Ή γιατί δεν θέλει να λερώσει τα χέρια του. Γιατί κάνουν άλλοι την βρώμικη δουλειά. Αυτή την δουλειά την κάνουν οι καναλάρχες και τα ΜΜΕ».
Αναφορικά με τα ζητήματα της Παιδείας, υποστήριξε ότι ο διάλογος αποτυπώνει «κρυστάλλινα» τις ιδεολογικές διαφορές των δύο στρατοπέδων.
Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι διαθέτει «νεοφιλελεύθερη και ταξικά μεροληπτική ατζέντα» και πρόσθεσε: «Η ΝΔ υπερασπίζεται μια εκπαίδευση της αριστοκρατίας. Όχι των αρίστων, αλλά της ελίτ».
«Το πρόβλημά σας είναι ότι μεροληπτείτε υπέρ των ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων κατά των δημόσιων» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Εμείς κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, για να βάλουμε τα θεμέλια ενός δημοκρατικού σχολείου».
Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη, που είπε ότι τα μεταπτυχιακά πρέπει να καθορίζονται από την αγορά. Ωστόσο, και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «οι τίτλοι των μεταπτυχιακών πρέπει να καθορίζονται από την κοινωνία».
«Μας είπατε ότι η Παιδεία χρειάζεται εθνική συναίνεση. Ποια όμως είναι η δική σας στάση; Είπατε ότι θα τα καταργήσετε όλα με ένα νόμο. Ακολουθείτε έξαλλη αντιπολίτευση» υπογράμμισε σε άλλο σημείο.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο.
Αναφορικά με το μάθημα των Θρησκευτικών, εμφάνισε προθέσεις οπισθοχώρησης αναφέροντας ότι ο διάλογος με την Εκκλησία θα συνεχιστεί και πως «το τελευταίο που θα ήθελε κανείς, είναι η σύγκρουση με την Εκκλησία. Οι παρατηρήσεις στο τέλος θα ενσωματωθούν πριν υπάρξει σύγγραμμα».
«Πράγματι, είμαστε όλοι προϊόν των βιωμάτων μας, της πορείας και προσωπικής καταγωγής. Είμαι περήφανος για την δική μου πορεία. Ήταν τιμή μου να συμμετέχω σε κάποιες από τις εξάρσεις, τις σημαντικές εκλάμψεις του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος. Το νεολαιίστικο κίνημα έπαιξε σημαντικό ρόλο» ανέφερε στο τέλος της δευτερολογίας του, για να θυμίσει: «Συμμετείχα το '90-'91 σε κινήματα κατά ενός αυταρχικού νόμου της κυβέρνησης του πατέρα σας».
«Παρότι με κατηγορείτε για τα δικά μου βιώματα» είπε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «το πρόβλημα είναι τα δικά σας βιώματα, γιατί δεν περάσατε ούτε απ' έξω από τα δημόσια σχολεία και δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε την δημόσια εκπαίδευση».
Αναλυτικά η δευτερολογία Μητσοτάκη
«Τον Μάρτιο του 2016 με το ίδιο θράσος ζητήσατε συζήτηση για θέματα διαφθοράς και τώρα επανέρχεστε στον τόπο του εγκλήματος. Από τότε έχουν προστεθεί η offshore της Αυγής, ο κ. Καλογρίτσας και με πολλή χαρά θα τα συζητήσουμε όλα» απάντησε στον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας πως αναμένει από το προεδρείο της Βουλής τον ορισμό της σχετικής ημερομηνίας.
Μάλιστα, οι συνεργάτες του δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους που έσυραν, όπως έλεγαν, τον Αλέξη Τσίπρα στο να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία.
Αναφερόμενος στην αιχμή Τσίπρα πως δεν έχει βιώματα από δημόσια σχολεία, ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Θυμάστε το όνομα της φοιτητικής σας παράταξης: Εγκέλαδος! Εγκέλαδος είστε και εσείς για τη χώρα. Έχετε γκρεμίσει ό,τι υπάρχει».
«Μην με εγκαλείτε εμένα ότι πήγα σε ιδιωτικό, όταν εσείς ο ίδιος στέλνετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικά σχολεία» προσέθεσε.
«Μας χωρίζει μια ιδεολογική άβυσσος» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επέμεινε στα θέματα της αριστείας, της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, των πρότυπων-πειραματικών σχολείων και των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε μια σειρά ερωτημάτων:
- Πρέπει να υπάρχουν πρότυπα σχολεία;
- Πρέπει να συνδεθούν τα πανεπιστήμια με την αγορά εργασίας;
- Πρέπει να αποφασίζουν οι σχολές για τους εισακτέους;
- Πρέπει ή όχι να γίνουν συγχωνεύσεις;
«Απαντήστε με ένα ναι ή ένα όχι επιτέλους» είπε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε και τη διάσταση απόψεων Καμμένου - Φίλη. «Ακυρώνονται οι πρωτοβουλίες που είπε ο κ. Καμμένος ή προχωράτε στα νέα θρησκευτικά όπως είπε ο κ. Φίλης;» ρώτησε τον πρωθυπουργό.
Οι πρωτολογίες
Έντονη ήταν από το ξεκίνημά της η σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα θέματα της παιδείας με τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι είναι υπέρ των ίσων, όχι των ίδιων ευκαιριών και τον πρόεδρο της ΝΔ να τον κατηγορεί ότι με τις ενέργειές του φέρνει την παιδεία πίσω στη δεκαετία του 1980.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συγκρούστηκαν και για τις τηλεοπτικές άδειες με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να ξεπεράσει με 50 λέξεις την όζουσα υπόθεση Καλογρίτσα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του απαντά ότι «στα θέματα διαφάνειας, δεν είστε κατήγορος είστε απολογούμενος».
«Κανείς δεν αριστεύει μόνος του»
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να αφιερώσει και το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής του για την Παιδεία σε καταγγελίες κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων.
«Είστε με συγκεκριμένα συμφέροντα ακόμα και στο χώρο της εκπαίδευσης. Οι μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έκρυβαν συμπλεγματισμό και σύνδρομο αρχοντοχωριάτη» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση για να συνεχίσει «δεν είστε με την αξιοκρατία αλλά με την ευνοιοκρατία. Δεν είστε με την αριστεία αλλά με τον ελιτισμό, είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων, εμείς είμαστε με το σχολείο των ίσων ευκαιριών»
«Οσα είπατε στην ΔΕΘ για να υλοποιηθούν θέλουν νέες περικοπές στην παιδεία, που θα τα βρείτε;» ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προσθέσει «δικός μας σκοπός μας είναι ένα σχολείο για όλους κι όλες, που δεν θα διευρύνει τις διαφορές. Κανείς δεν αριστεύει μόνος του, δεν παραγνωρίζουμε τον προσωπικό κόπο του καθένα αλλά θέλουμε ένα σχολείο να δίνει ευκαιρίες όλους».
Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποκατέστησε την «κανονικότητα στα σχολεία μετά από χρόνια, πρώτη φορά έγιναν τόσες προσλήψεις, πρώτη φορά τα σχολεία άνοιξαν χωρίς προβλήματα, με βιβλία, δασκάλους. Στην ειδική αγωγή θα προσληφθούν 9.000 δάσκαλοι».
Προανήγγειλε ότι θα δημιουργηθούν ειδικά επαγγελματικά λύκεια ενώ σχεδιάζεται ολοήμερο νηπιαγωγείο.
«Αναγνωρίζουμε το διάβα της Εκκλησίας στην Ιστορία»
«Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί να έχει ομολογιακό χαρακτήρα» είπε αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει φέρει σε σύγκρουση το υπουργείο παιδείας με την Αρχιεπισκοπή. «Δεν μειώνονται οι ώρες ούτε χάνετε η αναφορά στο Ορθόδοξο Χριστιανισμό» είπε προκειμένου να κάμψει τις ισχυρές ενστάσεις που έχουν προκληθεί στους κόλπους της Εκκλησίας.
Κράτησε δε σαφείς αποστάσεις - αν δεν «άδειασε» - από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη λέγοντας ότι «αναγνωρίζουμε το διάβα της Εκκλησίας στην Ιστορία. Πολλοί ιεράρχες είχαν σημαντικό ρόλο στο προσφυγικό». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φίλης επιχείρησε να κηλιδώσει τον ρόλο της Εκκλησίας κατά την κατοχή και την δικτατορία.
Είπε ότι για το συγκεκριμένο μάθημα «την ευθύνη έχει το ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής. Στο διάλογο είναι ευπρόσδεκτες οι απόψεις της Εκκλησίας, σεβόμαστε την Εκκλησία αναγνωρίζουμε το διάβα της στην ιστορία, πολλοί ιεράρχες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο προσφυγικό».
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα να πάρουν θέση για «την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους».
Παράλληλα είπε ότι «το σχολείο δεν θα είναι πια ένα εξεταστικό κάτεργο» πως «σχεδιάζουμε πρόγραμμα στέγασης οικονομικά αδύνατων φοιτητών σε κτήρια του δημοσίου και νέες φοιτητικές εστίες, δίνουμε 81 εκ ευρώ για υποτροφίες για να μείνουν εδώ οι επιστήμονες να μην φύγουν άλλοι επιστήμονες στο εξωτερικό».
«Όλες οι αγελάδες φαίνονται μαύρες στο σκοτάδι αλλά δεν είναι»
Ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του βασίστηκε, επίσης, στο «τριγωνικό» αφήγημα της επιτυχίας για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας την απομείωση του χρέους και την πάταξη της διαπλοκής.
Χρησιμοποίησε ως «τσιτάτο» από τον Ενγκελς ότι «όλες οι αγελάδες φαίνονται μαύρες στο σκοτάδι» για να προσθέσει «φαίνονται, δεν είναι! Δεν θα επιτρέψουμε να καλύψουν την Ελλάδα στο σκοτάδι. Εμείς ήρθαμε στην κυβέρνηση για να βάλουμε οριστικό τέλος στις παθογένειες που μας έφεραν ως εδώ. Παθογένειες των οποίων ηθικοί αυτουργοί είναι οι προηγούμενες κυβερνήσεις καιι η καταστροφική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από την οποία χάσαμε το 25% του ΑΕΠ».
«Ηρθαμε να βγάλουμε την χώρα απο την κρίση με την κοινωνία όρθια» υπογράμμισε σε άλλο σημείο για να υποστηρίξει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί το «Success story» του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτές της ημέρες κλείνει οριστικά η πρώτη αξιολόγηση» ανέφερε ο ίδιος για να συνεχίσει «θα εκταμιευτεί ποσό 2,8 δισ. ευρώ που στο μεγαλύτερο ποσοστό θα πάει στην πραγματική οικονομία. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη μπήκαμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
- Για το 2017 αναμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα προσεγγίσουν 3%
- Έχουμε σταθερή μείωση της ανεργίας. Μειώθηκε 4 μονάδες από την ημέρα που αναλάβαμε
- Η 2η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της
- Το ζήτημα του χρέους είναι αντικείμενο συζήτησης σε παγκόσμιος επίπεδο. Έως το τέλος του έτους περιμένουμε θετικές ειδήσεις. Ηδη χθές ο Μοσκοβισί με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι ως το τέλος του έτους αναμένουμε συνολική συμφωνία με συγκεκριμένα μέτρα απομείωσης χρέους. Ο Ρέγκλινγκ με βεβαιότητα είπε ότι εντός 2017 η Ελλάδα θα καταφέρει αξιόπιστα να βγει στις αγορές».
Θα κάνουμε στη δεύτερη αξιολόγηση ό,τι και με την πρώτη
Αναφορικά με τα επώδυνα μέτρα που απαιτήθηκαν για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, δηλαδή αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, αύξηση όλων των φορολογικών συντελεστών, αύξηση των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών, μείωση των συντάξεων, πώληση κόκκινων δανείων σε funds και μεταβίβαση όλης της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο είπε «Κλείσαμε την πρώτη και δυσκολότερη αξιολόγηση προστατεύοντας αποφασιστικά τα λαϊκά στρώματα. Με προστασία πρώτης κατοικίας, ανακατανομή βαρών, διαρκή μέριμνα στήριξης κοινωνικού κράτους».
Προανήγγειλε δε ότι «το ίδιο θα κάνουμε και στην 2η αξιολόγηση. Θα διαπραγματευτούμε αποφασιστικά για σύγχρονο πλαίσιο εργασίας. Να αποκατασταθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις που οι κυβερνήσεις της καταστροφής κατήργησαν την προηγούμενη περίοδο. Γνωρίζουμε ότι και σε αυτή την μάχη η αξιωματική αντιπολίτευση και όχι μόνο θα είναι απέναντι. Έχετε ήδη προστρέξει από πέρυσι να υποστηρίξετε τις πιο ακραίες θέσεις. Θυμόμαστε την συνέντευξη του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και ΔΕΘ ότι θα επαναδιαπραγματευθείτε για χαμηλότερα πλεονάσματα με αντάλλαγμα σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τι σημαίνει στην δική σας γλώσσα μεταρρυθμίσεις; Απολύσεις, απορύθμιση αγοράς εργασίας, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Εκεί είναι η διαφορά μας. Εμείς επιδιώκουμε απομείωση χρέους που άλλωστε δικαιούμαστε βάσει συμφωνίας χωρίς ανταλλάγματα στους δανειστές την κατεδάφιση της κοινωνίας. Σε αντίθεση με την νεοφιλελεύθερη ΝΔ του κ. Μητοτάκη που δεν κρύβει ότι δεν έχει πρόβλημα με αυτή την κατεδάφιση».
Κυριάκος: Επιστρέφετε την παιδεία στη δεκαετία του '80
«Η κοινωνία ενδιαφέρεται για τα θέματα παιδείας και όχι για το τι θα συμβεί στο τηλεοπτικό πεδίο» ξεκίνησε την τοποθέτησή του για τα θέματα παιδείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας μια μικρή αναφορά στις τηλεοπτικές άδειες.
«Καταστρέφετε την Παιδεία, δημόσια και ιδιωτική, θέλετε να γυρίσετε την Παιδεία στη δεκαετία του 80', επαναφέροντας τις πιο σκοτεινές πρακτικές του παρελθόντος» κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε πως με... έναν νόμο η ΝΔ θα καταργήσει ότι έχει νομοθετήσει στον χώρο της Παιδείας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα κλείσουμε αυτήν την καταστροφική παρένθεση» είπε χαρακτηριστικά.
Με αναφορές στη Μαριέττα Γιαννάκου και την Άννα Διαμαντοπούλου ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στον πρωθυπουργό ότι η πολιτική που ακολουθεί ουσιαστικά στοχεύει στην απόλυτη ισοπέδωση προς τα κάτω. Δημόσιων, πρότυπων και ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων. «Και επιλέξατε τον κατάλληλο άνθρωπο για αυτή την αποστολή, γιατί ο κ. Φίλης έχει όλα τα προσόντα για να το πετύχει αυτό» τόνισε.
«Αποκτήσατε τις πρώτες σας πολιτικές περγαμηνές ως ηγέτης καταλήψεων δημόσιων σχολείων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων» υπενθύμισε στον Αλέξη Τσίπρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Δυστυχώς δεν μάθατε τίποτα»!
Κάνετε τυφλή επίθεση στην Εκκλησία για τις συνιστώσες σας
Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα των Θρησκευτικών, για το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε «τυφλή σύγκρουση» με την Εκκλησία.
«Κανείς δεν έχει αντίρρηση για την ανάγκη εξέλιξης των θρησκευτικών. Ούτε η ίδια η Εκκλησία. Αλλα αυτό πρέπει να γίνετε κατόπιν μελέτης ποτέ συγκρουσιακά» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η αλήθεια είναι ότι το μάθημα των Θρησκευτικών ήταν μια αφορμή για να κάνετε άλλη μια σύγκρουση για τα μάτια ορισμένων συνιστωσών σας» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει στα όσα ερωτά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην τελευταία επιστολή τους προς τους πολιτικούς αρχηγούς.
Έκανε, επίσης, λόγο για ανούσια σύγκρουση που διχάζει το λαό και προσβάλει την Εκκλησία. «Στηρίζετε έναν υπουργό που προσβάλει βάναυσα την Εκκλησία με την ανιστόρητη επιθετικότητά του» κατέληξε για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ανάγκη να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα πανεπιστήμια
«Τελικά η φράση η αριστεία είναι ρετσινιά ήταν ο πυρήνας της πολιτικής σας, δεν ήταν λεκτική υπερβολή» κατέληξε στην κριτική του προς την κυβέρνηση του ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Θα επαναφέρουμε άμεσα τα πρότυπα σχολεία, την αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα, με τη ΝΔ κανένα παιδί δε θα μείνει εκτός προσχολικής εκπαίδευσης, δάσκαλοι και καθηγητές θα επιλέγουν το βιβλίο που τους ταιριάζει» δεσμεύτηκε, αναφερόμενος στις προτάσεις της ΝΔ. Μίλησε ακόμη για συνεργασία με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και τη δημιουργία πρότυπων σχολείων επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Περνώντας στα θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναρωτήθηκε ως πότε θα επικρατεί η υποκρισία απαγόρευσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Προανήγγειλε, μάλιστα, τη δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ώστε η Ελλάδα να γίνει διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.
Ειδικά για το θέμα των πανεπιστημίων ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος αλλά και επαναφορά διατάξεων του νόμου Διαμαντοπούλου με τις απαραίτητες αλλαγές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr