Αποφεύγοντας τον σκόπελο των αρνητικών διαθέσεων του Βερολίνου, το οποίο έχει εντάξει το όλο θέμα στην εθνική ατζέντα της εκλογικής αναμέτρησης του επόμενου Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός προέβλεψε ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις οι οποίες θα σημάνουν την αρχή του τέλους της επιτροπείας».
Είναι φανερό, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές ότι το Μαξίμου, ελλείψει και κάποιων παρήγορων επιδόσεων στην σκληρή καθημερινότητα, επιχειρεί να αναθερμάνει τις προσδοκίες ενός καλύτερου μέλλοντος, μετά την θεαματική προσγείωση στο έδαφος του ρεαλισμού που επιχείρησε στο ζήτημα του χρέους ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης την περασμένη εβδομάδα.
Η άποψη που κατέθεσε στη Βουλή, ότι η απομείωση του χρέους είναι μια υπόθεση που θα διαρκέσει χρονικά και πιθανότατα δεν είναι εφικτό να συμβεί εντός του 2018, κλόνισε το σενάριο επιτυχίας της «ομάδας Τσίπρα» και προκάλεσε εκνευρισμό στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, εξαιτίας του οποίου, ο κ. Δραγασάκης υποχρεώθηκε άκομψα σε ανασκευή.
Πάμε για λύση;
Στην κυριακάτικη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός επανέφερε την εκδοχή μιας προσεχούς ρύθμισης του χρέους, καλλιεργώντας μάλιστα μια ατμόσφαιρα επικείμενων και καταλυτικών εξελίξεων που θα σημάνουν κατά τον ίδιο, το τέλος της εποχής των επιτηρήσεων.
Επικαλέστηκε ως προς αυτό, τόσο το σχετικό χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, όσο και τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ότι «η Ελλάδα θα καταφέρει σύντομα να βγει στις αγορές και θα αρχίσει σύντομα να ανατροφοδοτεί μόνη της το χρέος».
Ο ίδιος ο κ. Δραγασάκης, που αμφισβήτησε έμπρακτα τη βεβαιότητα Τσίπρα πως η λύση «είναι περισσότερο κοντά από ποτέ», δήλωσε την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή, ότι «η κυβέρνηση είναι ενιαία και έχει κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων της χώρας», προσθέτοντας πως «ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το χρέος, ουδεμία διαφορά υπάρχει ανάμεσα στον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών».
«Η κυβέρνηση ενιαία και συλλογικά διεκδικεί να πετύχει στον παρόντα χρόνο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη μείωση του χρέους στη βάση της απόφασης του Eurogroup. Και ταυτόχρονα παραμένει σταθερή στη θέση ότι για τη ριζική επίλυση του ζητήματος σε κλίμακα Ευρώπης, είναι αναγκαία μια πανευρωπαϊκή λύση, την οποία και δεν θα σταματήσει να επιδιώκει», είπε επίσης, δείχνοντας πάντως, ότι δεν βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τις αρχικές απόψεις του…
Ο Κυριάκος βάζει πλάτη
Για τους ψύχραιμους παρατηρητές στα κομματικά επιτελεία, όλα αυτά, εντάσσονται ασφαλώς, στις επικοινωνιακές ασκήσεις εσωκομματικών σκοπιμοτήτων και προσωπικών επιδιώξεων, ενόψει και του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον, ότι παρά το κάκιστο επίπεδο (και) προσωπικών σχέσεων που δείχνουν να έχουν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκάλυψε κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε από τη Θεσσαλονίκη την Κυριακή στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης, την πρόθεσή του να στέρξει στην διαμόρφωση ενός εθνικού μετώπου, τόσο για το ύψος των πλεονασμάτων, όσο και για τη ρύθμιση του χρέους.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ, αναγνώρισε απερίφραστα, ότι ειδικά οι διευκολύνσεις στο ζήτημα του χρέους, είναι ανειλημμένη συμβατική υποχρέωση των δανειστών από προηγούμενους χρόνους, ενώ στο αίτημα για ρεαλιστικότερους στόχους επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018, δήλωσε πρόθυμος να συναινέσει με την κυβέρνηση, ώστε να διαμορφωθεί ένας ελάχιστος κοινός τόπος.
Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν υπάρχει κάποια ελπιδοφόρα προοπτική, ή, όπως εκτιμούν στελέχη της πολιτικής αγοράς, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί το χαρτί του χρέους, σαν μια ύστατη δυνατότητα να δραπετεύσει από τα αδιέξοδα προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr