Η Εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Ελένη Ράικου άσκησε ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία εις βάρος 11 στελεχών που υπηρετούσαν στο υπουργείο Άμυνας το 2003, όταν δηλαδή υπεγράφη η σύμβαση 010Β/03/6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής 6 φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού. Τη σύμβαση προσυπέγραψαν ως συμβαλλόμενοι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. ως κύρια ανάδοχος, με υπεργολάβο την THALES NEDER LAND B.V.
Παροικούντες την Ευελπίδων, ωστόσο, εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το αν πράγματι υπάρχει πιθανότητα δίωξης του πρώην Υπουργού. Αφενός διότι λόγω χρόνου το όποιο αδίκημα έχει παραγραφεί και αφετέρου γιατί τα «μεγάλα ψάρια» της φοροδιαφυγής και της μίζας αποδεικνύονται προς το παρόν … άπιαστα. Ας σκεφτεί κανείς μόνο το πρόσφατο παράδειγμα της SIEMENS και το διαφαινόμενο κόστος στην εκδίκαση της υπόθεσης που φαίνεται να έχει η καθυστέρηση στη μετάφραση κομβικών εγγράφων. Νομικοί κύκλοι, πάντως, φαίνεται να ενθαρρύνουν το Γενικό Γραμματέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Γιώργο Βασιλειάδη να αλλάξει τακτική στοχεύοντας σε μικρότερη μεν, αλλά πιο σίγουρη «ψαριά» δε στα ύδατα των … πάσης φύσεων λιστών που κυκλοφορούν εκεί έξω.
Συγκεκριμένα ονόματα, άλλωστε, συνδέονται με τον ίδιο τον κ. Παπαντωνίου. Στη λίστα Lagarde συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου και του κουμπάρου του, Γιώργου Κανδαλέπα. Ο δεύτερος μάλιστα έχει ταυτιστεί με το πρόσωπο το οποίο ευθύνεται για εμβάσματα €1,3 δισ. που βρέθηκαν σε λογαριασμό του ζεύγους Παπαντωνίου στην Ελβετία χωρίς να έχουν δηλωθεί, και έγιναν η αιτία ο πρώην υπουργός και η κ. Κουράκου να καταδικαστούν σε εξαγοράσιμη ποινή τετραετούς φυλάκισης. Ο Γιώργος Κανδαλέπας δε, συνδέεται επίσης με υποθέσεις της ασφαλιστικής αγοράς ως πρόεδρος της Remaco και μέλος του ΔΣ της Κούμπας Συμμετοχών που υπήρξε μητρική της Remaco. Οι παραπάνω εταιρείες ανήκουν στον Όμιλο επιχειρήσεων του άλλοτε «γκουρού» της ασφαλιστικής αγοράς Γιώργου Κούμπα που το 2015 πτώχευσε αδυνατώντας να αποπληρώσει τα γενναία «θαλασσοδάνεια» της προηγούμενης, «χρυσής» δεκαετίας.
Το όνομα Κούμπας, μάλιστα, φιγουράρει σε τρεις λίστες: στους 1.747 Έλληνες προς έλεγχο για αιφνίδιο πλουτισμό που συνέταξε το 2012 το Υπουργείο Οικονομικών· στη λίστα των 100 ατόμων που παρέδωσαν το 2013 Γάλλοι ελεγκτές-μέλη της Ομάδας Δράσης υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ· και στους 1.600 που εντόπισε την ίδια χρονιά το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Η διερεύνηση σε βάθος της όλης υπόθεσης ψαριού μπορεί να βοηθήσει τον εξορθολογισμό τον κρίσιμης σημασίας ασφαλιστικό κλάδο, που επηρεάζει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr