Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:
Στάδιο Πρώτο: "Απαλλαγείτε από το Ε.Σ.Ρ."
Τον Οκτώβριο του 2015 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά τις αντιδράσεις των αρμοδίων Αρχών (Ε.Σ.Ρ. και ΕΕΤΤ), ψήφισε το "νόμο Πάππα" για τις τηλεοπτικές άδειες (Ν. 4339/2015). Με τον ίδιο νόμο (παρ. 10 του άρθρου 55) κατήργησε τη διάταξη που επέτρεπε να δίνονται παρατάσεις στις θητείες των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) και έληξε βιαίως και πρόωρα τη θητεία 3 εκ των 4 υπηρετούντων μελών του, που διασφάλιζαν τη νόμιμη σύνθεση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής.
Σημειώνουμε, ότι το Ε.Σ.Ρ ήταν επταμελές όργανο και με τα τέσσερα μέλη, είχε απαρτία και λειτουργούσε νόμιμα, εκδίδοντας αποφάσεις και ασκώντας τον ρόλο που του έχει αναγνωρίσει το Σύνταγμα.
Η στόχευση ήταν ξεκάθαρη. Το Ε.Σ.Ρ έπρεπε να τεθεί εκτός της διαδικασίας αδειοδότησης και για να το πετύχει αυτό ο κ. Παππάς ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχει νόμιμη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του, παραγνωρίζοντας ότι με το Ν. 4055/2012, που έχει κριθεί συνταγματικός η θητεία των υπηρετούντων μελών του έχει παραταθεί μέχρι τη συμπλήρωση οκταετίας.
Πρότεινε μάλιστα το διορισμό νέων μελών για τη συγκρότηση του νέου Ε.Σ.Ρ., που όλως τυχαίως ήταν μέλη του κόμματος ή του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, αφού προηγουμένως επιχείρησε να "δελεάσει" κάποιους αυξάνοντας με νόμο τα μέλη του Ε.Σ.Ρ. από επτά (7) σε εννέα (9).
Για τέτοια ανεξαρτησία μιλάμε. Με μέλη που βρίσκονται στην κομματική ή πρωθυπουργική αυλή.
Ο σχεδιασμός αυτός, ανετράπη από την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και έτσι ο κ. Παππάς βρήκε το μαγικό τρόπο που θα λύσει το πρόβλημα. Ακύρωσε το Ε.Σ.Ρ. και μεταβίβασε τις κατά το Σύνταγμα αποκλειστικές αρμοδιότητες του, στον εαυτό του. Αλήθεια, τόσο καιρό που το Ε.Σ.Ρ. δεν λειτουργεί, ποιος ελέγχει τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα; Επιβάλλονται κυρώσεις ή μήπως οι χειρισμοί του κ. Παππά έχουν αφήσει χωρίς έλεγχο για πάνω από οκτώ μήνες τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα;
Η μεθόδευση είναι ολοφάνερη. Η Κυβέρνηση προκάλεσε σκόπιμα θεσμικό αδιέξοδο στη λειτουργία του Ε.Σ.Ρ., προκειμένου να ντύσει με μανδύα νομιμότητας την απαράδεκτη και αντισυνταγματική μεταβίβαση των αδειοδοτικών αρμοδιοτήτων της Ανεξάρτητης Αρχής, στον υπουργό Επικρατείας κ. Παππά.
Στάδιο δεύτερο: "Από το Ε.Σ.Ρ. στον Υπουργό-καναλάρχη και στη χειραγώγηση"
Ένα μήνα αργότερα (Φεβρουάριος του 2016) με άλλη τροπολογία που έφερε στη Βουλή, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς επικαλούμενος την αδυναμία λειτουργίας του Ε.Σ.Ρ. - την οποία ο ίδιος είχε προκαλέσει - πέρασε τις αρμοδιότητες του Ε.Σ.Ρ. στην δικαιοδοσία του, ενώ ταυτόχρονα καθόρισε, εντελώς αυθαίρετα, τον αριθμό των αδειών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας σε 4.
Για να το πετύχει αυτό, φυσικά ανακάλυψε διάφορες κατά παραγγελία μελέτες τύπου Φλωρεντίας, τις οποίες πλήρωσε ο ελληνικός λαός, για να πείσει ότι η τηλεοπτική αγορά, σηκώνει μόνο τέσσερα (4) κανάλια εθνικής εμβέλειας, παρά το γεγονός ότι οι πάντες αποδέχονται ότι το ψηφιακό φάσμα χωρά 16 σταθμούς υψηλής ευκρίνειας και εθνικής εμβέλειας.
Για όλα αυτά, απάντηση καταπέλτη κατέθεσε, με άρθρο της, η Αντιπρόεδρος του Ε.Σ.Ρ. κυρία Λίνα Αλεξίου. Δημιουργείται, ταυτόχρονα, όμως και ένα καίριας σημασίας ερώτημα: Μήπως ο κ. Παππάς θα επιχειρήσει αύριο έχοντας στο χέρι του τις αρμοδιότητες του Ε.Σ.Ρ. να ανακαλέσει με κάποια πρόφαση και κάποιες από τις άδειες που χορηγούνται; Η επίθεση που εξαπέλυσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος στους τηλεοπτικούς σταθμούς, επειδή δεν διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν δηλώσεις του Πρωθυπουργού, αποκαλύπτει τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης και προκαλεί εύλογη ανησυχία για την συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων του Ε.Σ.Ρ. στον Υπουργό Επικρατείας.
Τώρα, μετά το φιάσκο, ξαναθυμήθηκαν το Ε.Σ.Ρ και την αναγκαιότητά του και ζητάει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συναινέσουν στο θεσμικό έγκλημα που ο κ. Παππάς και η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, έπραξαν με την πλήρη αδρανοποίηση της Συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Αρχής.
Ψάχνουν μάταια συνενόχους.
Απέναντι σε όλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία είχε κρατήσει από την αρχή ξεκάθαρη και υπεύθυνη στάση. Προειδοποίησε για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούσε το νομοθετικό πλαίσιο που κατασκεύαζε η Κυβέρνηση. Επισήμανε ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί ένας Υπουργός να υποκαθιστά την Ανεξάρτητη Αρχή και να αποφασίζει αυθαίρετα τον αριθμό των αδειών. Υπογράμμισε ότι δεν συνάδει με τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό, η προσπάθεια της Κυβέρνησης να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη διαδικασία έκδοσης των αδειών καναλιών και μάλιστα χωρίς κανένα κριτήριο ποιότητας και καταλληλότητας. Δεν μπορεί ένας Υπουργός να καθορίζει πόσες άδειες θα εκδοθούν και ποιος θα τις πάρει. Αυτό είναι ευθύνη και υποχρέωση μιας ισχυρής και Ανεξάρτητης Αρχής, που θα λειτουργεί με αντικειμενικά κριτήρια και με διαφάνεια.
Στάδιο τρίτο: "Ο διαγωνισμός - οπερέτα. Η αδιαφάνεια, η διαπλοκή και το "μαύρο"".
Αμέσως μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού (Μάιος 2016) οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας στο σύνολό του το νομοθετικό πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί από την Κυβέρνηση και το ΣτΕ, επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του στα μέσα Οκτωβρίου.
Ενώ, ωστόσο, το νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών βρισκόταν στον αέρα, η Κυβέρνηση προχώρησε (τέλος Αυγούστου) στη διενέργεια του διαγωνισμού. Εφαρμόζοντας, μάλιστα, διαδικασίες που εξέπεμπαν εικόνες "στρατικοποίησης" και "big brother" που δεν ταιριάζουν σε ευρωπαϊκό κράτος.
Και αυτό παρά την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας που κάλεσε την Κυβέρνηση, να μην προχωρήσει στο διαγωνισμό πριν την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ επί της Συνταγματικότητας του "νόμου Παππά" ή το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να εκδώσει την απόφαση του πριν την διενέργεια του διαγωνισμού, για να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα του δημοσίου.
Λίγες ημέρες πρωτύτερα, με ανάρτησή του στο twitter ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι "με τα μαύρα λεφτά στα site και τις ψευδείς αναρτήσεις ο κ. Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι".
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ένας εκ των επιλαχόντων κινήθηκε δικαστικά εναντίον ενός εκ των υπερθεματιστών, κατηγορώντας τον ως "λαγό". Ενώ, μάλιστα, ζήτησε το βιντεοσκοπημένο υλικό της διαδικασίας και εξασφάλισε σχετική δικαστική απόφαση, η Κυβέρνηση αντιτάχθηκε και προκάλεσε νέα απόφαση, που ακύρωνε την πρώτη και τελικά έδινε πρόσβαση στο υλικό, αφού διαχωρίστηκαν τα προσωπικά δεδομένα.
Μείζον ζήτημα δημιουργήθηκε, στη συνέχεια, καθώς οι υπερθεματιστές ζητούσαν να μην καταβάλουν την πρώτη δόση πριν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ.
Ακόμη σοβαρότερες υπόνοιες τροφοδότησε ο Υπουργός Επικρατείας ο οποίος, σε πλήρη αντίθεση με το δικό του νόμο, υποστήριζε ότι θα γίνει έλεγχος του πόθεν έσχες μόνο για τη πρώτη δόση. Η θέση του αυτή, προκάλεσε την αντίδραση του ενός εκ των υπερθεματιστών και τελικά τον ανάγκασε να αναδιπλωθεί.
Αποτέλεσμα του διαγωνισμού, όπως μεθοδεύτηκε από την Κυβέρνηση, ήταν και οι σοβαρότατες αποκλίσεις στο τίμημα των αδειών. Για την πρώτη άδεια προσφέρθηκαν 43.000.000 ευρώ, ενώ για την προτελευταία 75.000.000. Για το ίδιο προϊόν εντελώς διαφορετικό τίμημα.
Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εξαπατήσει, για ακόμη μια φορά, τους Έλληνες, λέγοντας τους ότι θα εισπράξει 246.000.000 ευρώ τα οποία μάλιστα διαφημίζει ότι θα μοιράσει στους πιο αδύναμους. Χρήματα που θα εισπράξει – αν εισπράξει - σε διάστημα τριετίας και τα οποία έχουν δεσμευθεί ότι εξυπηρετούν τους δημοσιονομικούς στόχους και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό.
Δηλαδή, διαφημίζει ακόμη ένα ψέμα.
Σήμερα, τα αρχικά πανηγύρια των Α. Τσίπρα και Ν. Παππά δίνουν τη θέση τους σε διάχυτο προβληματισμό, καθώς ακόμη και κυβερνητικά στελέχη αντιλαμβάνονται το φιάσκο.
Τώρα συνειδητοποιούν ότι ο διαγωνισμός μπορεί να τιναχθεί στον αέρα αν το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στο οποίο έχουν προσφύγει όλοι οι υποψήφιοι κρίνει το νομοθετικό πλαίσιο αντισυνταγματικό.
Γιατί, όμως, η Κυβέρνηση δεν ανέμενε την απόφαση του ΣτΕ που είναι θέμα λίγων ημερών να εκδοθεί; Γιατί τόσο βιασύνη; Μήπως για να έχει κάτι να πει ο κ. Τσίπρας στη Δ.Ε.Θ. στην οποία τελικά πήγε με άδειες βαλίτσες;
Συμπεράσματα: "ΣΥΡΙΖΑ, ενημέρωση και η πολυφωνία. Μια ωδή στο"μαύρο”"
Η αυθαίρετη και αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης θα περιορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών σε τέσσερις: Αποτελεί γροθιά στην αντικειμενική ενημέρωση και την πολυφωνία.
Βάζει λουκέτο σε πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ρίχνει "μαύρο" στην ενημέρωση και στέλνει στην ανεργία χιλιάδες ανθρώπους.
Δημιουργεί προϋποθέσεις ενός μιντιακού ολιγοπωλίου που ευνοεί τη διαπλοκή.
Στερεί έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων από το Δημόσιο. Πανηγυρίζουν για τα 246.000.000 ευρώ, αλλά δεν λένε κουβέντα για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που θα χάσει το Δημόσιο από το κλείσιμο των υφιστάμενων τηλεοπτικών σταθμών που δεν πήραν άδεια.
Ένας υποψήφιος καταγγέλλει άλλο ότι έπαιξε το ρόλο του λαγού. Ένας υποψήφιος ζητάει να δοθεί το βίντεο της διαδικασίας και αρχικά να εγκρίνεται το αίτημα του από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, η Κυβέρνηση αντιτίθεται και παρεμβαίνει με αποτέλεσμα να ακολουθεί η αρχική εντολή και τελικά να εγκριθεί πρόσβαση στο υλικό, αφού διαχωριστούν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Μια διαδικασία που Υπουργός κουμπάρος υπερθεματιστή μιλάει για "μαύρα χρήματα" αλλά ο πρωθυπουργός δεν παίρνει θέση.
Ένας υπερθεματιστής που παίρνει - από τον άλλο του Υπουργό κουμπάρο - έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Ένας υποψήφιος που καταθέτει εκπρόθεσμα τα δικαιολογητικά, αλλά τελικά γίνεται δεκτός από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού, την οποία έχει διορίσει ο υπουργός και στην οποία δεν μετέχει κανένας δικαστικός.
Επιπλέον:
Το πόθεν έσχες των υπερθεματιστών δεν το έλεγξαν τα αρμόδια κρατικά όργανα, αλλά μια Επιτροπή που έχει οριστεί από τον κ. Παππά, στην οποία δεν συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, ούτε δικαστικοί λειτουργοί, αλλά μέλη άσχετων ειδικοτήτων.
Ο αρμόδιος Υπουργός αρχικά λέει ότι ο έλεγχος θα αφορούσε το 1/3 του τιμήματος, σε αντίθεση με ό,τι προέβλεπε η σχετική προκήρυξη την οποία είχε ο ίδιος εκδώσει, αλλά στη συνέχεια και μετά την παρέμβαση ενός υπερθεματιστή, δέχεται ότι ο έλεγχος θα αφορά το σύνολο του ποσού.
Ένα αλαλούμ άνευ προηγουμένου για το οποίο ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται την ανάγκη να πει ούτε μια λέξη.
Αντί να δώσουν στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες των τεσσάρων υπερθεματιστών, αρκούνται σε μια απλή δήλωσή τους ότι καλύπτουν το τίμημα που πλειοδότησαν για να λάβουν μια από τις τέσσερις άδειες.
Αρνούνται να δημοσιοποιήσουν άμεσα το σύνολο των δικαιολογητικών που έχουν καταθέσει οι προσωρινοί υπερθεματιστές προκειμένου να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας, αν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.
Οι πολίτες απαιτούν από την Κυβέρνηση και τον κ. Παππά, να αποδεχθούν το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας και να προσκομίσουν το σύνολο των στοιχείων της περιουσιακής κατάστασης των τεσσάρων υπερθεματιστών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, από τα οποία να αποδεικνύεται η νομιμότητα της προέλευσης των χρημάτων τους. Να γίνουν όλα στο φως.
Στο σημείο που βρισκόμαστε δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή για την Κυβέρνηση. Δεν μπορούν να κρυφτούν. Οι πολίτες τους έχουν καταλάβει".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr