Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αναγνωρίζουν καθολικά, ότι ο Α. Τσίπρας, έχει τώρα έναν εύσχημο τρόπο να εμφανιστεί στο εγκαίνια της 81ης Δ. Ε. Θεσσαλονίκης και να δομήσει την παρουσία του γύρω από τον κεντρικό πυρήνα της «μάχης εναντίον της διαπλοκής» που μάλιστα «είναι οικονομικά αποδοτική», όπως κατά τα κυβερνητικά στελέχη, καταδεικνύουν οι προσπάθειες να μπει τάξη στο τοπίο των ΜΜΕ και των δημοσίων έργων με την επαναδιαπραγμάτευση των αρχικών συμβάσεων.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, αλλά και ο ίδιος είχαν υπόψιν τους το γεγονός της δεινής έλλειψης ενός πειστικού αφηγήματος για την Οικονομία το οποίο θα ανανέωνε σε κάποιο βαθμό τις προσδοκίες των πολιτών για καλύτερες μέρες.
Άλλωστε, οι παρεπιδημούντες στην κεντρική πολιτική σκηνή, παραδέχονται ότι το αόριστο σύνθημα για δίκαιη ανάπτυξη, δεν μπορεί να συγκινήσει όσους-και είναι πολλοί…- πλήττονται από την καταιγίδα των φόρων και την περαιτέρω απομείωση του εισοδήματός τους.
Με βάση και τα σημειώματα των υπουργών που έχει στα χέρια του, στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου φαντάζει ως καλή επιλογή η ανάπτυξη μιας επικοινωνιακής τακτικής η οποία θα προβάλλει την εικόνα μιας υπεύθυνης κυβέρνησης η οποία εκπληρώνει τους στόχους της και αναμένει τώρα την ανταπόκριση της πλευράς των δανειστών, προκειμένου να διανείμει το μέρισμα της ανάπτυξης στην χειμαζόμενη κοινωνία.
Πλην όμως και σε αυτό το μέτωπο, οι προσδοκίες έχουν υποστεί τις συνέπειες της βίαιης προσγείωσης στο έδαφος του ρεαλισμού.
Τα διαδοχικά μηνύματα που έστειλαν σε κορυφαίο επίπεδο το τελευταίο διάστημα οι Βρυξέλλες και οι ισχυρές ευρωπαϊκές μητροπόλεις καθιστούν απαγορευτική κάθε σκέψη για έναρξη συζητήσεων με σκοπό τη ρύθμιση του χρέους και τη μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα.
Είναι πρόδηλο ότι οι γερμανικές εκλογές και οι ισχυροί κλυδωνισμοί που δέχεται η καγκελάριος Μέρκελ υπό την ασφυκτική πίεση της ακροδεξιάς απομακρύνουν στο απώτερο μέλλον κάθε σχετική πρωτοβουλία, την στιγμή μάλιστα που το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι χρειάζεται εξειδίκευση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου προκειμένου να ολοκληρώσει την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους πάνω στην οποία θα στηριχθεί και η τελική απόφαση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Απομένει στην πλευρά του κ. Τσίπρα, ένα ακόμα τελευταίο χαρτί, εκτός από την υπόσχεση για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, την σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και την παροχή κάποιων προνοιακών επιδομάτων-υπό την προϋπόθεση βέβαια να συμφωνήσουν οι Βρυξέλλες- και αυτό δεν είναι άλλο από την διπλωματία.
Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, συναντώνται την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου να αναζητούν συντονισμένο βηματισμό για την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και οι πολιτικές του.
Την επομένη, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, ο κ. Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» και το μεσημέρι της Κυριακής θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ελπίζοντας να αναμετρηθεί επιτυχώς με το στοιχειωμένο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»…
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr