Τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου, εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία του Α. Τσίπρα να προκαλέσει πανεθνικό διάλογο που θα διαρκέσει μέχρι την επόμενη Άνοιξη, είναι πολιτικό πυροτέχνημα που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό από το πραγματικό πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την Οικονομία.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι γυρίζουν την πλάτη και δίνουν ραντεβού στη Βουλή, όποτε η κυβέρνηση καταθέσει επίσημα τις προτάσεις της για να συμμετάσχουν στην Αναθεωρητική διαδικασία.
Ειδικότερα:
Καθαρό «Όχι» ήταν η απάντηση της ΝΔ στις προτάσεις Τσίπρα με την αξιωματική αντιπολίτευση να σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «αν πραγματικά ο κ. Τσίπρας ήθελε ένα νέο Σύνταγμα σε μια νέα Ελλάδα θα έπρεπε να αποδεχθεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για συναινετικό καθορισμό όσο το δυνατόν περισσότερων άρθρων προς αναθεώρηση, ώστε ο λαός με την ψήφο του να αποφασίσει στις εκλογές το περιεχόμενο των αλλαγών που απαιτούνται. Αντί γι’ αυτό επιλέγει, προσπαθώντας να δραπετεύσει απ’ την σκληρή πραγματικότητα, μια αέναη διαβούλευση. Επιχειρεί να κερδίσει χρόνο για να ξεφύγει απ’ την βαθιά απομόνωση στην οποία βρίσκεται εξαιτίας της αποτυχημένης πολιτικής του. Κάποια ψήγματα επιμέρους προτάσεων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον χάνονται στο κρεσέντο της ανευθυνότητας και του συνταγματικού λαϊκισμού».
Η Συγγρού ξεκαθαρίζει ακόμα, ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετέχει σε προσχηματικές και ανούσιες διαδικασίες. Θα τοποθετηθεί με υπευθυνότητα όταν ο κ. Τσίπρας εκκινήσει την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή των Ελλήνων».
Φώφη: Σόου αντί ουσίας
«Στο μείζον θεσμικό ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο Πρωθυπουργός απέφυγε τη Βουλή, επέλεξε να μείνει στο προαύλιό της. Επέλεξε ξανά το show από την ουσία», σχολιάζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και προσθέτει:
«Αγνόησε το αναθεωρητικό πλαίσιο που προβλέπει το Σύνταγμα. Ο στόχος του είναι προφανής: Να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν.
Για να το πετύχει δεν διστάζει να υποβιβάσει την κορυφαία δημοκρατική λειτουργία που απαιτεί συνεννόηση και συναίνεση , σε κομματική αντιπαράθεση και εργαλείο εξυπηρέτησης δικών του επιδιώξεων. Χρησιμοποιεί παλαιοκομματικές και καταδικασμένες πρακτικές στο όνομα του δήθεν νέου. Πρακτικές που εκφράζουν το «πιο παλιό, από το παλιό» στην πολιτική!
Ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να γίνει όπως τον σκηνοθετεί ο Πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εξωκοινοβουλευτικά παιχνίδια και προσχήματα. Όλα, λοιπόν, στη Βουλή. Εμείς είμαστε έτοιμοι με τις προτάσεις μας για προοδευτικές και τολμηρές αλλαγές που απαιτούνται στο Σύνταγμά μας.
Το έχουμε ξαναπεί: Η Κυβέρνηση έχει τους πενήντα βουλευτές που απαιτεί το Σύνταγμα. Δεν απομένει πλέον παρά να προκαλέσει την αναθεωρητική διαδικασία που αυτό προβλέπει. Τα υπόλοιπα εκ του πονηρού».
Ποτάμι: «Δώσε ερωτήματα στο λαό»!
Με εμφανή διάθεση ειρωνείας το Ποτάμι σχολιάζει:
Επιτέλους ο λαός παίρνει ξανά τον λόγο!
Μετά τις διαδηλώσεις των αγανακτισμένων.
Μετά τους χορούς και τα νταούλια του δημοψηφίσματος.
Μετά τις εξέδρες και τα αγκαλιάσματα με τον Καμμένο.
Μετά το λαϊκό προσκύνημα εικόνων και λειψάνων στο Πεντάγωνο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ξανά στον λαό την δυνατότητα να βγει μπροστά (από τον Σεπτέμβρη), να πανηγυρίσει και να απαντήσει αν συμφωνεί με τις ρηξικέλευθες συνταγματικές προτάσεις αναθεώρησης του κ. Τσίπρα:
- Να υπάρξει λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου; Ναι ή όχι;
- Να γίνεται δημοψήφισμα με συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών; Ναι ή όχι;
- Ο πρωθυπουργός να είναι υποχρεωτικά Βουλευτής ή μπορεί να είναι και κάτι άλλο;
- Είμαστε υπέρ της ισορροπίας μεταξύ της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, της ταχύτητας στην απονομή της δικαιοσύνης, της ασφάλειας δικαίου αλλά και του σεβασμού των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων; Ή είμαστε κατά της εν λόγω ισορροπίας;
- Να τροποποιηθεί ριζικά η κατάπτυστη διάταξη που ρυθμίζει τα περί της ευθύνης των Υπουργών ή να τροποποιηθεί μερικά;
- Οι Ανεξάρτητες Αρχές να εκλέγονται με 4/5 της Βουλής ή μπορεί και με κάτι λιγότερο;
- Οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας είναι πράγματι εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα ή είναι απλώς ευαίσθητο θέμα;
- Ποια είναι η χρυσή τομή στην ανάγκη για ασφάλεια δικαίου αλλά και για ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης σε έναν κόσμο που διαρκώς μετασχηματίζεται (σ.σ προσοχή ο όρος «μετασχηματίζεται» είναι επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού προφανώς για να μας εισάγει στο επόμενο κεφάλαιο της αναθεώρησης που αφορά την ηλεκτρική ενέργεια).
- Και τέλος ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου των αγαθών του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας, ναι ή όχι; (σ.σ: επαναλαμβάνουμε ότι η σύνταξη, εξαιρουμένων των ερωτηματικών τύπων, είναι εξ ολοκλήρου του ΣΥΡΙΖΑ).
Προσοχή όλα τα παραπάνω αφορούν την συνταγματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την «Ελλάδα 2021» και δεν είναι αποσπάσματα σκετς καλοκαιρινής επιθεώρησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr