Είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, μην διαθέτοντας χειροπιαστά επιτεύγματα στο φλέγον μέτωπο της Οικονομίας, επεδίωκε, όπως αποκάλυψε αφοπλιστικά ο Γ.Γ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, «να βάλλει αριστερό στίγμα» στις θεσμικές λειτουργίες του κράτους.
Προσδοκούσε έτσι, ότι οι προτάσεις του για το εκλογικό σύστημα και τις αλλαγές στον Καταστατικό χάρτη, τις οποίες αναμένεται να παρουσιάσει την προσεχή Δευτέρα, θα αποτελούσαν τα θεμέλια μιας νέας Μεταπολίτευσης με πλήρη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.
Αντικειμενικά, όπως παρατηρούν στην πολιτική αγορά τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν μάλλον πενιχρά. Το σύστημα που ψηφίστηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, απέχει πολύ από το πάγιο αίτημα της Αριστεράς για απλή αναλογική.
Την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε σημαντικές εκπτώσεις, όπως η μη κατάτμηση των δεσποτικών εκλογικών περιφερειών, προκειμένου να εξασφαλίσει την αμφιβόλου πολιτικής βαρύτητας σύμπραξη του Βασίλη Λεβέντη και της Ένωσης Κεντρώων, η οποία από κοινού με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- Αν.Ελλ, συγκροτεί ένα από τα πιο παράδοξα και ετερόκλητα μέτωπα στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ιστορία…
ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, γύρισαν οριστικά την πλάτη στην προοπτική προγραμματικής σύμπλευσης, θεωρώντας ότι η κίνηση του κ. Τσίπρα ήταν ευκαιριακή και καιροσκοπική. Ταυτόχρονα, φανερώνοντας ένα χείριστο επίπεδο προσωπικών σχέσεων, χαρακτηρίζουν τον πρωθυπουργό απερίφραστα αναξιόπιστο, ξεκαθαρίζοντας ότι έχει απωλέσει πλέον την εμπιστοσύνη τους.
Στις συνθήκες αυτές, καθένας ξεδιπλώνει τους ιδιαίτερους σχεδιασμούς του, δεδομένου ότι κανείς δεν θέλει να αιφνιδιαστεί στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας, υποκύπτοντας στη γνώριμη έλξη του στον τακτικισμό, προκηρύξει εκ νέου πρόωρες εκλογές.
Στη Συγγρού, εκτιμούν ότι η κατάληξη της Κοινοβουλευτικής μάχης επεφύλαξε μια ήττα στρατηγικού χαρακτήρα για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος όπως, προσθέτουν είναι υποχρεωμένος να πορευθεί εφεξής, χωρίς ζωτικούς στρατηγικούς συμμάχους και βαθμιαία σε εύφλεκτη ατμόσφαιρα, αφόρητης κοινωνικής δυσαρέσκειας.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι η ΝΔ θα μπορούσε να ισχυριστεί, ότι διαμόρφωσε τους όρους για την σύμπηξη ενός ευρέος «δημοκρατικού μετώπου» απέναντι στην κυβέρνηση, από την στιγμή που δεν έκανε κάποιες κινήσεις καλής θέλησης προς τα κεντροαριστερά, αρνούμενη ακόμα και να συζητήσει την εκλογίκευση του υπέρμετρα γενναιόδωρου εκλογικού δώρου των 50 εδρών.
Η πρόσκληση για εκ των υστέρων συνεννόηση δεν επιτρέπει πολλά περιθώρια φερεγγυότητας, από την στιγμή μάλιστα, που όπως παρατηρούν στα άλλα κόμματα, η ΝΔ στηρίζει μέχρι στιγμής τουλάχιστον, την τακτική και την στρατηγική της, περισσότερο σε αξιολογικές συγκρίσεις για την διαχειριστική επάρκεια της κυβέρνησης Τσίπρα, παρά σε ουσιώδεις προγραμματικές διαφορές…
Το τόνισαν αυτό σε δηλώσεις τους τόσο η Φώφη Γεννηματά («Νέα του Σαββατοκύριακου») όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης («Εφημερίδα Συντακτών») βλέποντας ίσως, όπως σχολιάζουν στους διαδρόμους της Βουλής, ότι αργά ή γρήγορα είναι καταδικασμένοι να συνυπάρξουν, έστω υπό τους προβληματικούς όρους-με δεδομένα τα εσωκομματικά μέτωπα που αντιμετωπίζουν αμφότεροι- μιας κοινής εκλογικής καθόδου.
Η κατάληξη της συζήτησης στη Βουλή, φαίνεται πάντως, πως αναπτέρωσε σε σημείο… «απογείωσης» από το έδαφος του ρεαλισμού τις προσδοκίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μάλιστα σε τέτοια επίπεδα, ώστε κάποιοι από αυτούς, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος να υποστηρίζουν («Βήμα fm») ότι υπάρχουν μηνύματα πως στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ μπορεί και να είναι δεύτερο κόμμα…
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr