Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σύμφωνα με πληροφορίες η γενική γραμμή που έχει υιοθετηθεί είναι αυτή της πολύ προσεκτικής προσέγγισης και της συνεχούς συνεργασίας με τους στρατηγικούς εταίρους της χώρας.
Όμως η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον προκαλεί έντονο προβληματισμό, την ώρα που η Ελλάδα έχει πολλά ανοικτά μέτωπα. Δεν περνούν απαρατήρητα από τις κεραίες της ελληνικής πλευράς αναλυτών όπως του φίλα προσκείμενου στον Τ. Ερντογάν, İbrahim Karagül της Yeni Safak που ουσιαστικά αποδίδει στις ΗΠΑ την ευθύνη του πραξικοπήματος που όπως τονίζει είχε στόχο τη δολοφονία του ίδιου του Ερντογάν.
Αναμφισβήτητα η πόλωση μεταξύ των δύο βασικών πυλώνων της Συμμαχίας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ δημιουργεί ασταθές περιβάλλον και απρόβλεπτες εξελίξεις, που θα πρέπει να προβλεφθούν ώστε να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί ούτε σε περίπτωση εντονότερης κλιμάκωσης ούτε σε περιπτώσεις ραγδαίας εξομάλυνσης.
Στο Υπ. Εξωτερικών γνωρίζουν καλά ότι η κατάσταση στη γείτονα επηρεάζει άμεσα:
- Την εξέλιξη της συμφωνίας για το προσφυγικό η οποία πλέον εγγράφεται σε μια νέα βάση, όπου η απροθυμία για προσέγγιση των Ευρωπαίων με την Τουρκία λόγω καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε «άνοιγμα» των ροών.
- Κλιμάκωση της έντασης με αιχμή γκρίζες ζώνες, πολιτική από την οποία με επιμέλεια είχε κρατηθεί σχετικά μακριά το καθεστώς Ερντογάν. Η υπόθεση με τα «χαμένα πλοία» μάλιστα μπορεί να αποτελέσει μια «καλή αφορμή» για άσκηση πίεσης στα μέτωπα αμφισβήτησης της κυριαρχίας στο Αιγαίο.
- Τον ενεργειακό σχεδιασμό για το άνοιγμα του διαδρόμου για την προμήθεια από τη δύση του φυσικού αερίου της Κασπίας μέσω Τουρκίας και Ελλάδας κάτι που αποτελεί αμερικανικής εμπνεύσεως έργο.
- Τις συνομιλίες στο Κυπριακό όπου η Τουρκία και οι ΗΠΑ πλέον μπορεί να βρεθούν σε αντι - διαμετρικά αντίθετες θέσεις, εφόσον συγκρουστούν. Όμως ανοικτό είναι να αποτελέσει το Κυπριακό «δώρο» εξευμενισμού της γείτονος.
- Την κατάσταση στη Θράκη όπου πλέον λόγω ενεργειακών δρόμων αποκτά γεωπολιτικής αξία. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει σε μια ενδεχόμενη άσκηση πίεσης της Άγκυρας στην Αθήνα να στηρίξει επιλογές (παράδοση των 8, πολιτική στήριξη Εντογάν) που ακόμα και στις ΗΠΑ δεν «ακούγονται λογικές» να «σηκωθεί» θέμα μειονοτικό.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Κερίμ Ουράς, πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, δόθηκε ένα πρώτο μήνυμα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η άρνηση έκδοσης των οκτώ «δεν θα βοηθούσε» τις διμερείς σχέσεις λόγω της ευαισθησίας της κοινής γνώμης. Αντιθέτως, είπε, η ταχεία έκδοσή τους θα μπορούσε να μετατραπεί σε κάτι πολύ «θετικό» για τις σχέσεις των δύο χωρών.
Παράλληλα, άσκησε κριτική για τον χειρισμό της ελληνικής πλευράς τόσο κατά τα πρώτα λεπτά από την εκπομπή σήματος κινδύνου από το τουρκικό «Black Hawk» όσο και μετά την προσγείωσή του στην Αλεξανδρούπολη.
Γιώργος Αλεξάκης