Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν της σύλληψης, παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και επικαλέσθηκαν μηχανική βλάβη για να τους επιτραπεί η προσγείωση, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ το αυτόφωρο δικαστήριο θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα, ενώ το κατηγορητήριο που τους βαρύνει αφορά σε παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας.
Αμέσως μετά θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία εκτιμάται πως δεν θα εκτελεστεί άμεσα δεδομένου ότι ήδη έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου.
Το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες στην Υπηρεσία Ασύλου, στη Ν. Χιλή Αλεξανδρούπολης, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι.
Εφόσον κριθούν προφυλακιστέοι η κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών θα συνεχιστεί από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο κέντρο κράτησης Φερών, έως ότου η επιτροπή ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους.
Δύσκολο διπλωματικό πρόβλημα για την Αθήνα
Η Αθήνα παραμένει ενώπιον ενός δύσκολου διπλωματικού προβλήματος. Σε επικοινωνία που είχαν το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Ελληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς, ο δεύτερος κατέστησε σαφές ότι, σύμφωνα με την άποψη της Αθήνας, η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’αυτό κολάσιμη ενέργεια.
Όσον αφορά στο αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.
Ωστόσο, λαμβάνεται υπόψιν ότι οι οκτώ στρατιωτικοί, επιστρέφοντας στη χώρα τους, δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν βαριές ποινές για τη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα εναντίον του Ρ. Τ. Ερντογάν, οι οποίες όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικές πηγές στην Άγκυρα περιλαμβάνουν και αυτή του θανάτου.
Όμως, για πολιτικούς λόγους, η παροχή πολιτικού ασύλου στους οκτώ είναι πολύ δύσκολη αν όχι αδύνατη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr