Μπορεί τις τελευταίες μέρες να είχε στο πλαίσιο διμερών επισκέψεων ή της συμμετοχής στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ συναντήσεις με τις τέσσερις μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς σκηνής, τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, έχοντας ευκαιρία να τονώσει το διεθνές προφίλ του, αλλά στο εσωτερικό καλείται να δώσει άμεσα λύσεις σε «καυτά» ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων απέναντι στους δανειστές (αλλαγές στο τραπεζικό πεδίο, διαχείριση «κόκκινων» δανείων, εισπραξιμότητα φόρων), αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας σε τομείς όπως η υγεία, στο πλαίσιο της υλοποίησης του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τον Σεπτέβρη θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα για να αποφευχθούν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, ενώ π.χ. θα πρέπει στην υγεία να δοθεί άμεση λύση στο θέμα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ. Και μπορεί σταδιακά να μπαίνουν στο Σύστημα Υγείας οι γιατροί από την λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως ανεφερε το Σάββατο απο τα Χανιά ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολλάλης στην τελετή εγκατάσταση κλιμακίου του ΕΚΑΒ στο Δήμο Αποκορωνου, ωστόσο τα προβλήματα στελέχωσης παραμένουν ειδικά σε ακριτικές περιοχές, όπως π.χ. στο Νέο Νοσοκομείο Σαντορίνης.
Σημείωνεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ετοιμάσει το άνοιγμα αυτού του νοσοκομείου μέσα στον Ιούλιο από τον πρωθυπουργό, ώστε να δοθεί ενα μήνυμα αισιοδοξίας για τα θέματα της καθημερινότητας.
Επιπλέον, καλείται να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει της νέας αξιολόγησης, όπου το ενδιαφέρον εστιάζεται στα εργασιακά και το άνοιγμα αγορών
προϊόντων και υπηρεσιών. Ουσιαστικά θα πρέπει εν μέσω θέρους η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κατάλληλη προετοιμασία, ώστε να μην πιαστεί «αδιάβαστη» το φθινόπωρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη απο χτες το θέμα των εργασιακών μπήκε δυναμικά στην δημόσια συζήτηση.
Σε έγγραφο, 21 σελίδων, που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, γίνεται λόγος για ευρύτατες ανατροπές σε κατώτατο μισθό, αμοιβές εργαζομένων, συμβάσεις εργασίας, όρια των απολύσεων, ομαδικές απολύσεις, κήρυξη απεργιών, προνόμια των συνδικαλιστών και το δικαίωμα των επιχειρήσεων να κηρύσσουν ανταπεργία. Οι δανειστές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζητούν να δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στις επιχειρήσεις να προσαρμόζουν τους μισθούς ανάλογα με τις αντοχές και τις ανάγκες τους, ενώ προτείνουν να αυξηθεί το όριο των απολύσεων από το 5% στο 10%
«Το κείμενο που δημοσιεύει σήμερα κυριακάτικη εφημερίδα δεν απευθύνεται προς την κυβέρνηση. Πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας». Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Γ. Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr