-Μέσα σ' ένα περιβάλλον συνεχών αλλαγών του φορολογικού πλαισίου, αύξησης των φόρων, δυσκολίας χρηματοδότησης, capital controls και χαμηλής εσωτερικής κατανάλωσης, μπορεί η Ελλάδα να πείσει ότι είναι καλός προορισμός για επενδύσεις; Πώς σχεδιάζει η ΝΔ να προσελκύσει ξένες επενδύσεις;
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας απαιτεί ένα επενδυτικό σοκ άνω των 100 δις ευρώ. Δυστυχώς η κυβέρνηση με τη συμπεριφορά της το μόνο που προκαλεί είναι «σοκ στους επενδυτές». Προκαλεί σοκ με τις διαρκείς παλινωδίες της, με υπουργούς όπως ο κ. Σπίρτζης που κλαίει όταν υπογράφει τη σύμβαση για τα 14 αεροδρόμια. Προκαλεί σοκ στου επενδυτές με «κουτοπονηρίες» όπως η αλλαγή της σύμβασης με την Cosco που κατετέθη προς κύρωση στην Βουλή και την οποία ο κ. Δρίτσας έκανε δημοσίως «πολιτική γαργάρα». Η ιδεοληπτική αντιμετώπιση των επενδυτών από την Κυβέρνηση Τσίπρα πλήττει διαρκώς τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας. Η ανικανότητα της Κυβέρνησης που δεν έχει κάνει τίποτε απολύτως για την απλοποίηση της γραφειοκρατίας καθώς και η υψηλή φορολογία που ήταν επιλογή της Κυβέρνησης, αποτρέπουν επενδυτές, ντόπιους και ξένους.
Η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει στην ταχεία υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που στηρίζουν τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, με μια σταδιακή αλλά γενναία φορολογική απομείωση η οποία θα δίνει κίνητρα και δε θα στρεβλώνει τον ανταγωνισμό. Θα προτάξει σε θέσεις ευθύνης ικανούς και άξιους ανθρώπους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και κατανοούν τα πρακτικά ζητήματα της επιχειρηματικότητας. Έτσι θα ανακτηθεί η χαμένη αξιοπιστία της χώρας στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.
-Κλείνουμε σχεδόν ένα χρόνο σε καθεστώς capital controls, τα οποία αποτελούν μεγάλη τροχοπέδη της ανάπτυξης. Σε τι χρονικό διάστημα προβλέπετε ότι θα αρθούν;
Καταρχήν οι κυβερνητικές εκτιμήσεις για την άρση των capital controls είναι από άστοχες έως αίολες. Η κ. Κατσέλη αρχικά εκτιμούσε ότι η άρση τους θα γινόταν στο πρώτο εξάμηνο του 2016.
Ο κ. Σταθάκης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΒΕ παραδέχτηκε ότι «δεν υπάρχει ο οποιοσδήποτε που να μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη αυτή τη στιγμή για το πότε θα αρθούν τα capital controls».
Τώρα αναμένουμε τον κ. Τσακαλώτο ο οποίος μας λέει ότι θα υπάρξει κάποιου τύπου άρση στο άμεσο μέλλον. Πιο σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά την οποιαδήποτε συζήτηση περί ευθυνών της για την επιβολή των capital controls αλλά και για την αποτίμηση της προκληθείσης ζημιάς στην ελληνική οικονομία.
Εγώ προσωπικά εκτιμώ ότι με αυτή την αναξιόπιστη και ανίκανη κυβέρνηση, θα είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει η εμπιστοσύνη και να βελτιωθούν οι συνθήκες για να υπάρξει άρση των περιορισμών.
-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε μια νέα συμφωνία με τους δανειστές που θα προβλέπει μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% από 3,5%. Αυτό θα είναι στόχος για μια κυβέρνηση της ΝΔ και πόσο ρεαλιστικός είναι;
Ο στόχος αυτός είναι εφικτός εφόσον υιοθετηθεί στο πλαίσιο μια νέας «συμφωνίας αλήθειας» με την ελληνική κοινωνία. Η πρόταση συνδυάζει μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% και ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4% από το 2018 και μετά. Προβλέπει μείωση φόρων και περιορισμό δαπανών, έμφαση στην αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων και ρεαλιστική αύξηση των θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση.
Πρώτα βάζεις στόχους, μετά υιοθετείς πολιτικές για να τους πετύχεις. Αν συμφωνήσουμε στους στόχους και στις πολιτικές επιλογές, θα τους πετύχουμε και θα ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία. Τότε είναι ρεαλιστικό να πειστούν και οι εταίροι μας.
-Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει την Ελλάδα το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών;
Το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών έδειξε μια αναδυόμενη τάση αποδοκιμασίας του λαϊκισμού. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πρόσφατων δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι αυτό αρχίζει να γίνεται και στην Ελλάδα. Οι Έλληνες κατάλαβαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος υφάρπαξαν την ψήφο τους με ωμά ψέματα.
Δικαίως ο κ. Τσίπρας μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ο Βασιλιάς του Λαϊκισμού» στην Ευρώπη. Και τώρα που οι Έλληνες και οι Ελληνίδες καλούνται να πληρώσουν ένα δυσβάσταχτο και αχρείαστο λογαριασμό ήρθε η στιγμή που «ο Βασιλιάς είναι γυμνός».
-Η ΝΔ υποστηρίζει ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις των δημοσίων δαπανών, ως ισοδύναμο της αντιαναπτυξιακής αύξησης των φόρων. Υπάρχουν όντως περιθώρια για την περιστολή των δημοσίων δαπανών; Και δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος τους είναι μισθοί και συντάξεις, από που θα κόψετε; Ποιες δαπάνες μπορούν να περικοπούν;
Υπάρχει περιθώριο εξοικονομήσεων μέσω εξορθολογισμού γενικών και λειτουργικών δαπανών στο στενό δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση αρνείται να μπει σε αυτή τη διαδικασία γιατί πιστεύει στο «μεγάλο κράτος» και γιατί εφαρμόζει πιστά ένα σχέδιο «άλωσης» του κρατικού μηχανισμού οπότε ενδιαφέρεται μόνο να ευνοήσει τους «δικούς» της.
Περιθώριο υπάρχει επίσης από την ορθολογική και αποτελεσματική αξιοποίηση του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα, με αξιολόγηση, κινητικότητα και φυσικά απομάκρυνση των επίορκων και όσων κατέχουν πλαστά πτυχία. Αυτά βέβαια ουδόλως ενδιαφέρουν την Κυβέρνηση, όπως έχει αποδείξει από τις πρόσφατες πρακτικές της.
-Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να υπάρξει μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου, είτε μέσω μειώσεων είτε μέσω αποχωρήσεων;
Εμείς, στη ΝΔ πιστεύουμε ότι πρέπει οι εργαζόμενοι στο δημόσιο να αξιοποιούνται, να αξιολογούνται και να τους δίνονται τα κατάλληλα κίνητρα με στόχο να γίνουν πιο παραγωγικοί και το κράτος πιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο απέναντι στους πολίτες, τους επαγγελματίες και τους επενδυτές.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν κινδυνεύουν από τον κ. Μητσοτάκη, αλλά από τον «κόφτη» του κ. Τσίπρα, ο οποίος προβλέπει την περικοπή των μισθών τους εφόσον δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
-Η ΝΔ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτική στη Βουλή στη συζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο. Ένας αναπτυξιακός νόμος από την ΝΔ τι διαφορές θα είχε;
Ο αναπτυξιακός νόμος ήρθε πολύ καθυστερημένα στη βουλή και η συμβολή του στην «ανάπτυξη» σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις είναι «σταγόνα στον ωκεανό».
Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ περίπου 500 εκ ευρώ θα δοθούν μέχρι το 2022 σε ενισχύσεις ή φοροαπαλλαγές. Το δε 2016 δεν θα πέσει στην αγορά ούτε ένα ευρώ!
Λόγω της ιδεοληψίας της, η κυβέρνηση βάζει ταξικό πρόσημο στις επενδύσεις χωρίζοντάς της σε μεγάλες και μικρές, αντί να στηρίζεται σε αξιοκρατικά κριτήρια. Η διαδικασία αξιολόγησης είναι αδιαφανής και οι υπεραρμοδιότητες του υπουργού διευκολύνουν τον μικροκομματισμό και τη φωτογράφιση συγκεκριμένων συμφερόντων.
Η ΝΔ είναι υπέρ του σταδιακού περιορισμού των επιδοτήσεων και μιας πολιτικής οριζόντιων φοροαπαλλαγών με κλαδική στόχευση στο πλαίσιο ενός δομημένου αναπτυξιακού σχεδίου που θα περιορίσει τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και θα ενισχύσει την υγιή επιχειρηματικότητα. Μια τέτοια πολιτική σε συνδυασμό με την αντιστροφή του υφεσιακού κλίματος, την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και τη σταθερή φορολογική πολιτική θα οδηγήσουν στην βιώσιμη ανάπτυξη.
-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξακολουθεί να ζητά εκλογές. Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή η διεξαγωγή εκλογών, από τη στιγμή που το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και με δική σας ψήφο είναι συγκεκριμένο και πρέπει να εφαρμοστεί;
H Νέα Δημοκρατία ψήφισε μια συμφωνία το περασμένο καλοκαίρι για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να αποφύγει την καταστροφή στη οποία την οδηγούσαν ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη.
Το μείγμα της πολιτικής με το οποίο υλοποιείται αυτή η συμφωνία είναι επιλογή και ευθύνη του κ. Τσίπρα. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε. Οικονομία σε ύφεση, φοροκαταιγίδα, επιχειρηματικότητα που ψυχορραγεί, κατάργηση του ΕΚΑΣ, μειώσεις συντάξεων, κοινωνικό κράτος που καταρρέει και μια κοινωνία σε απόγνωση.
Πρέπει να σταματήσει το κακό. Και το κακό είναι αυτή η κυβέρνηση. Όσο μένει αυτή η Κυβέρνηση ο λογαριασμός θα μεγαλώνει και η ζημιά που προκαλεί θα θέλει πιο πολύ χρόνο για να μαζευτεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr