Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, άσκησαν δριμεία κριτική, ενώ η ΝΔ, με διάβημά της στον πρόεδρο της Βουλής επανέφερε το αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις πολιτικές ευθύνες της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης που οδήγησε στον έλεγχο κεφαλαίων, αποσπώντας τη δέσμευση του Νίκου Βούτση ότι το θέμα θα συζητηθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Στους αντίποδες κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσαν να καλλιεργήσουν πανηγυρικό κλίμα, προφανώς όμως αναντίστοιχο με όσα ακολούθησαν το δημοψήφισμα και οδήγησαν στην μεγάλη μνημονιακή μετάλλαξη.
Με σειρά αναρτήσεών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα, χαρακτηρίζοντας το «όχι» των πολιτών ως «κορυφαία πράξη αντίστασης στο ευρωιερατείο της λιτότητας αλλά και στο κατεστημένο που σχεδίαζε το πνιγμό της χώρας προκειμένου να επιστρέψει».
Πρόσθεσε μάλιστα, πως «ένα χρόνο μετά, συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι. Παλεύουμε να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της με τις λιγότερες δυνατές πληγές και ανοίγουμε το δρόμο σε μεγάλες θεσμικές τομές για "την Ελλάδα του 2021", δίκαιη ανάπτυξη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, προκοπή».
Η Συγγρού πάντως, δεν άφησε την ευκαιρία πολιτικά αναξιοποίητη και έσπευσε να επαναφέρει το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
«Το αίτημά μας για Εξεταστική Επιτροπή κάνουν ακόμα πιο επιτακτικό οι αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ. Αυτή η σκοτεινή περίοδος πρέπει να βγει πλήρως στο φως. Παίχτηκε το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων», υπογράμμισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Στη Βουλή το αίτημα της ΝΔ για Εξεταστική
«Ο τρόπος που έρχεται και επανέρχεται αυτό το ζήτημα από την αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργεί πεδίο παρεξήγησης. Το καμπανάκι της Δημοκρατίας καλό είναι να το χτυπάμε για όσα θέματα χρειάζεται και όταν και όπου χρειάζεται. Κανένας δεν έχει την αποκλειστικότητα», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος παρόλα αυτά, δεσμεύθηκε ότι η συζήτηση του αιτήματος της Ν.Δ. θα διεξαχθεί έως το τέλος Ιουλίου.
Στη Βουλή, τα στελέχη του ευρωπαϊκού τόξου, επισήμαιναν την ίδια ώρα ότι η Ελλάδα απέφυγε την ύστατη ώρα την μετατροπή της σε χώρα της Λατινικής Αμερικής, ενώ από τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» ο Ανδρέας Λοβέρδος παρατήρησε: «Είναι μεγάλο πρόβλημα που δεν κινήθηκε αυτεπαγγέλτως η Εισαγγελία για το διαπραχθέν βαρύτατο κακούργημα της παραβίασης πληρεξουσιότητας», ενισχύοντας το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής που θα διερευνήσει τους χειρισμούς στην οικονομία από το 2001 μέχρι σήμερα.
«Η Ιστορία θα είναι πολύ αυστηρή με αυτούς που πήγαν να ανατινάξουν την Ελλάδα. Όσα σιγά-σιγά αποκαλύπτονται, δείχνουν το σκοτεινό τους σχέδιο η χώρα να γίνει τρίτος κόσμος», τόνισε από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ερωτηθείς ( Real fm) για τη στάση που θα τηρήσει το Ποτάμι στο αίτημα της Ν.Δ.,
ανέφερε ότι το Ποτάμι θα πει ναι σε μια τέτοια συζήτηση χωρίς όμως να περιμένει κάτι ουσιαστικό καθώς σχεδόν πάντα οι επιτροπές αυτές καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα, ενώ θύμισε ότι και ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε αθωωθεί από παρόμοιες επιτροπές.
Προσέθεσε δε ότι «τα capital control ουσιαστικά είναι μια εγκληματική ενέργεια εις βάρος της οικονομίας από ανθρώπους που δεν είχαν καν επίγνωση του μεγέθους του εγκλήματος» και τόνισε ότι η ευθύνη είναι του Πρωθυπουργού και όλων των υπουργών και όχι μόνο του Βαρουφάκη, λέγοντας: «Είναι συλλογική ευθύνη όσων έπαιρναν τις αποφάσεις».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr