Με φόντο την επόμενη αξιολόγηση που θέτει εκ των πραγμάτων νέα τεστ αντοχής στο πολιτικό σύστημα λόγω των εργασιακών, των ρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων, αγορών αλλά και των πιέσεων για τομές στο δημόσιο, τα πολιτικά κόμματα προσπαθούν να τοποθετηθούν έναντι του ενδεχομένου πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Κεντρικός τους στόχος να κρατήσουν μια γερή μάζα ψηφοφόρων στο «κομματικό» μαντρί ώστε να έχουν ελπίδα δυναμικής παρουσίας ακόμα και μετά από ενδεχόμενες εκλογές.
Έτσι η ΝΔ «πουλώντας» στο ακροατήριό της επιστροφή στην κορυφή παίρνει αποστάσεις από οποιαδήποτε σκέψη εισαγωγής αναλογικού συστήματος εκλογής, καθώς αυτό ενισχύει κεντρόφυγες από μεγάλους σχηματισμούς δυνάμεις ενώ ψαλιδίζει και τα μπόνους για τον πρώτο. Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένη την πίεση που δέχεται λόγω της δραματικής μεταστροφής που έχει κάνει στην ασκούμενη πολιτική του, αλλά και της απόστασης λόγων – έργων επιδιώκει να αφήσει ανοικτό το πεδίο για μικρότερα κόμματα ώστε να βάλει εμπόδια σε συνενώσεις στο χώρο της κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς. Μάλιστα έχοντας μετρήσεις και ποιοτικά στοιχεία ότι το πολιτικό του ακροατήριο (κύρια τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα) παρότι συρρικνωμένο παραμένει σε ένα καλό ποσοστό προωθεί σκέψεις απλής αναλογικής ώστε αφενός να παρουσιαστεί ως δύναμη εκσυγχρονισμού κι αφετέρου δια του «διαίρει και βασίλευε» να αποτελέσει τον ισχυρό πόλο του πολιτικού συστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό εν όψει των συναντήσεων των αρχηγών «ακονίζονται» τα μαχαίρια ειδικά από την πλευρά της αντιπολίτευσης αξιωματικής και ελάσσονος, καθώς ομού τα άλλα κόμματα φοβούνται της πολιτικές καντρίλιες του Αλέξη Τσίπρα.
Έτσι το σαββατοκύριακο κύκλοι οι της Ν.Δ. σημείωναν αναφορικά με την αναθεώρηση ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στη συνάντηση με στόχο να θέσει ο ίδιος τα προς αναθεώρηση ζητήματα «που πρώτος έχει βάλει στο τραπέζι από τον περασμένο Ιανουάριο πριν καν εκλεγεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα».
Ταυτόχρονα, απέκλειαν κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης για αλλαγή του εκλογικού νόμου, σχολιάζοντας πως «ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές» και προσέθεταν πως στο πρότυπο Κουτσόγιωρα «στόχος της κυβέρνησης είναι να στερήσει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία, καθώς η νίκη είναι δεδομένη όποτε και να γίνουν οι εκλογές».
Οι αναφορές της Ν.Δ. προκάλεσαν την αιχμηρή αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, που απέδωσε τη διαρροή για τις συναντήσεις στη Ν.Δ. «Κάποιοι, φορτωμένοι με άγχος, ξεκίνησαν τα παραπολιτικά από σήμερα. Κατανοούμε την πίεση, το αδιέξοδο και τους φόβους "κύκλων" της ΝΔ» σχολίαζαν οι ίδιες πηγές. Ως προς τον εκλογικό νόμο, η απάντηση του Μαξίμου υπήρξε, επίσης, αιχμηρή. «Οι «κύκλοι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης διοχετεύουν, ανωνύμως, στα ΜΜΕ διάφορες ηρωικές εκφράσεις από γουέστερν σπαγγέτι ("Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές"..). Τους απαντούμε: επειδή, όπως φαίνεται, θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές, μήπως, στο μεταξύ, να σκεφτούμε με κριτήριο, τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και ποιες αλλαγές είναι ώριμες για το πολιτικό σύστημα;».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr