Προσδοκώντας να χτίσει μέτωπο με άλλες δυνάμεις με αιχμή τον εκλογικό νόμο και να απομονώσει τη ΝΔ η κυβέρνηση δίνει χαρακτηριστικά «τομής» στην πρόταση για τον εκλογικό νόμο. Η ΝΔ μέχρι στιγμής δεν υποστηρίζει την αλλαγή αυτήν την χρονική στιγμή τονίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να κλείσει ο κύκλος της συζήτησης για την αλλαγή συντάγματος και μετά να τεθεί ο εκλογικός νόμος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του σημειώνει ότι «ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους δημιουργούν το πλαίσιο για μια νέα μεταπολίτευση». «Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει: α) την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης, β) το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021» αναφέρει.
Σημειώνεται ότι τα άλλα κόμματα αναμένουν να δουν το ολοκληρωμένο πλαίσιο για να τοποθετηθούν. Όπως αναφέρουν πηγές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Reporter.gr το κόμμα είναι θετικό στο πλαίσιο ενός ανόθευτου αναλογικού συστήματος, που όμως δε θα «φωτογραφίζει πριμοδότηση σε συγκεκριμένα κόμματα». Έτσι αναμένουν όμως να δουν την τελική πρόταση. Αντίστοιχα και το Ποτάμι είναι σε θετική κατεύθυνση ενώ το ΚΚΕ ζητεί πλήρως αναλογικό σύστημα.
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πάντως επισημαίνει ότι ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους, δημιουργούν το πλαίσιο για μία νέα μεταπολίτευση και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι θέσεις του για τον εκλογικό νόμο και την αλλαγή του Συντάγματος» τονίζει η ανακοίνωση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του παλιού.
"Είναι ανάγκη να περιγράψουμε το καινούριο που πρέπει να έρθει, έχοντας αποσαφηνίσει το πως έχει μέχρι σήμερα επιδράσει η οικονομική κρίση στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές."
Επίσης, υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε καθοριστικά στη συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος δημοκρατικής ανατροπής, που οδήγησε τη χώρα στην αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής εκδοχής και στη ρήξη με το παλιό σύστημα διαπλοκής και λεηλασίας του εθνικού πλούτου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει η ΠΓ, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής.
Πάντως η ουσία είναι ότι σύντομα το νομοθέτημα θα πάρει το δρόμο της Βουλής κι εφόσον συγκεντρώσει 200 ψήφους θα είναι προς άμεση εφαρμογή.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr