Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο εισαγωγικό μέρος της ομιλίας του, ο υπουργός Εργασίας, αφού ευχαρίστησε τον Γενικό Διευθυντή της «Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας» για την έκθεση με θεματική «Η Πρωτοβουλία για το Τέλος της Φτώχειας», την οποία χαρακτήρισε «συμβολή» του Οργανισμού ως προς την εφαρμογή της 'Ατζέντας 2030' των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται, σήμερα, για την καταπολέμηση της φτώχειας, απόρροια της οικονομικής κρίσης.
Στη συνέχεια, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η νεοφιλελεύθερη αναμόρφωση της οικονομίας και η 'κατάρρευση΄ τόσο των εργασιακών σχέσεων όσο και των αναδιανεμητικών μηχανισμών του κράτους πρόνοιας οδηγούν σε μια, άνευ προηγουμένου, όξυνση των ανισοτήτων.
«Η συνταγή των δυο πρώτων Μνημονίων, η οποία επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τους πιστωτές της, δεν αντιμετώπισε τα εθνικά ή τα γενικότερα 'γενεσιουργά αίτια' της κρίσης αλλά επέβαλε τις ίδιες 'ενιαίες προσταγές' της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, απαιτώντας την οριζόντια μείωση όλων των δημοσίων δαπανών, ενώ, την ίδια στιγμή, επέφερε γενικευμένη απορρύθμιση του εργατικού Δικαίου», επεσήμανε ο κ Κατρούγκαλος.
Για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων στην αγορά εργασίας, η ελληνική κυβέρνηση θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της: α. την άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, β. τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς εργασίας και γ. την προστασία των φτωχών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, δεσμευόμενη- μεταξύ άλλων- για την επίτευξη των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ στο εν λόγω πεδίο καθώς και για την προώθηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αποσαφήνισε ο Υπουργός Εργασίας.
«Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε κοινωνική δικαιοσύνη στις μακρο-οικονομικές πολιτικές, ούτως ώστε τα οφέλη από την ανάπτυξη να κατανεμηθούν δίκαια και οι πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να τύχουν ουσιαστικής προστασίας», πρόσθεσε.
Ολοκληρώνοντας, ο κ Κατρούγκαλος, αφού εξήρε την πρωτοβουλία της ΔΟΕ με τίτλο «Το Μέλλον της Εργασίας», η οποία σηματοδοτεί τα 100 χρόνια ζωής του Οργανισμού, καθώς και το σημαντικό έργο που επιτελεί ο Γενικός Διευθυντής, κ. G.Ryder, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι 'μέσω της παραγωγικής συνεργασίας με τη ΔΟΕ, θα ενισχυθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, εντός της παγκοσμιοποίησης, επαναεπιβεβαιώνοντας τις τρεις (3) θεμελιώδεις αρχές: κοινωνικό διάλογο, κοινωνική δικαιοσύνη, προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων'.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Γενεύη, ο Έλληνας Υπουργός Εργασίας, είχε σειρά επαφών με ομολόγους του καθώς και με υψηλόβαθμα στελέχη Διεθνών Οργανισμών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr