Με αυτό το δεδομένο και με στόχο διευρύνσεις προς τα όμορα κόμματα ώστε να αναιρέσει απώλειες, φέρνει μπροστά «ιταλικές συνταγές».
Ήδη οι τοποθετήσεις είναι συχνές με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή να τάσσεται με ένα σύστημα "ενισχυμένης" αναλογικής που θα δίνει κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, που αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου αυτήν την εβδομάδα, να υποστηρίζει ένα σύστημα που θα τείνει προς την "απλή αναλογική".
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει τον Ιταλικό εκλογικό νόμο.
Σημειώνεται πάντως ότι για να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές οι όποιες αλλαγές η πρόταση νόμου θα πρέπει να συγκεντρώσει 200 ψήφους στη Βουλή.
Με βάση την κυβερνητική πρόταση θα προβλέπεται:
- το "σπάσιμο" των μεγάλων περιφερειών, ώστε καμία να μην έχει πάνω από 10 έδρες,
- η ψήφος στα 17,
- η διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή και
- το μπόνους στο πρώτο κόμμα θα μειωθεί στις 20-30 έδρες
- η πριμοδότηση των συνασπισμών κομμάτων που θα ανακοινώνονται προεκλογικά
Σύμφωνα πάντως με το ιταλικό εκλογικό σύστημα, ευνοείται η δημιουργία εκλογικών συνασπισμών.
Επίσης έχει ισχυρή δόση αναλογικότητας, έχει κατώτατο όριο εισόδου, ενώ δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης, αλλά λίστα υποψηφίων και δίνεται ψήφος στους ομογενείς που εκλέγουν σταθερά καθορισμένο αριθμό βουλευτών ανά ήπειρο.
Πάντως η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι θα είναι σύστημα απλής αναλογικής που θα συζητηθεί και θα περάσει πρώτα από τα κομματικά και κυβερνητικά όργανα και ακολούθως θα διατυπωθεί επισήμως η κυβερνητική πρόταση.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr