«Η σημερινή επίσκεψη του Πούτιν στην Ελλάδα αποτελεί επιστέγασμα μιας σειράς επαφών σε υψηλό επίπεδο που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο του επιτυχημένου αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας που περιλαμβάνει σημαντικές, εμβληματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στις δύο χώρες, που συνεισφέρουν στην προσέγγιση των λαών μας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
«Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε το 2015 δυο φορές και να θέσουμε τις βάσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας μας, η οποία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα. Όχι μόνο επειδή το επιτάσσουν οι ιστορικοί δεσμοί των λαών μας, αλλά επειδή αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Μια Ελλάδα με σταθερές συμμαχίες στη δύση και ρίζες στην Ευρώπη, αλλά και μια Ελλάδα που δεν διστάζει να ανοίγει τα κλαδιά της σε άλλες περιοχές, όπως το βορρά. Μια Ελλάδα που καλλιεργεί τις σχέσεις στην ευρύτερη γειτονιάς της», πρόσθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η «επίσκεψη του Πούτιν πραγματοποιείται σε μια ευνοϊκή συγκυρία που η χώρα μας αφήσει πίσω την περίοδο της αβεβαιότητας και δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάπτυξη».
Όπως εξήγησε, «συνομιλήσαμε για διμερείς σχέσεις με αιχμή τις δυνατότητες επενδύσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα των δύο χωρών», με στόχο την προώθηση συμπράξεων και κοινών επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό φορέα και αλλού, όπως εξήγησε.
«Σε συνέχεια της συνόδου της μεικτής διυπουργικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι, συζητήσαμε για τις προοπτικές της συνεργασίας μας στους ενεργειακούς φορείς», αναφορικά με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και αλλού.
Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «συζητήσαμε για την ενίσχυση των ροών τουριστών προς τη χώρα μας και την προβολή εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη ρωσική αγορά. Προχωρούμε συντονισμένα στην προβολή της Ελλάδας στους ρώσους τουρίστες», ενώ «τέλος συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δυναμική στον πολιτισμό, στην επιστήμη και την τεχνολογία με εφαλτήριο το αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας».
Στα διεθνή, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν «απόψεις για ζητήματα περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων, όπου συμφωνήσαμε στην αναβάθμιση του πολιτικού μας διαλόγου», παράλληλα με την υιοθέτηση σχετικού κειμένου πολιτική διακήρυξης
«Θεωρούμε ότι η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσιας και NATO-Ρωσιας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε πως «σταθερή είναι η στήριξη της Ρωσίας για λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ».
Αναφορικά με την κρίση στη Συρία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «αποτελεί βασική πηγή των προσφυγικών ροών αλλά και σημαντική περιοχή για τις γεωστρατηγικές εξελίξεις, όπου η Ρωσια διαδραματίζει ενεργό ρόλο».
«Στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ που συμμετέχει και η Ρωσία για επίλυση του συριακού με όρους που θα εξασφαλίζουν τη δημοκρατία», τόνισε και πρόσθεσε πως «επίσης, υποστηρίζουμε την εξασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία, η οποία μπορεί να επέλθει μόνο στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Μίνσκ».
Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πίστη πως η συνεργασία των δύο χωρών, Ελλάδας και Ρωσίας, «θα ενισχυθεί περισσότερο προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης και της ειρήνης στην περιοχή» .
Πούτιν: Εδώ και 20 χρόνια καλύπτουμε ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας
«Μαζί με τον πρόεδρο Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Τσίπρα είχαμε πολύ ουσιαστικές συνομιλίες» σημείωσε στην έναρξη των δηλώσεών του ο Ρώσος πρόεδρος.
«Παρ' όλες τις αρνητικές επιδράσεις, οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν να καταγράφουν θετική τάση» υπογράμμισε, κάνοντας αναφορά στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας και τις 170 εκδηλώσεις σε παιδεία, επιστήμη, εμπόριο, αθλητισμό και πολιτισμό, τις οποίες νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας «είδε» ως ευκαιρία για περαιτέρω οροσέγγιση των δύο λαών.
Είπε ακόμη πως είναι πολύ σημαντική η συμπλήρωση της χιλιετηρίδας παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος.
Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Πούτιν είπε ότι ο τζίρος από το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. δολάρια. Συζητήσαμε τις προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, εξήγησε, προαναγγέλοντας ότι τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί μεικτή σύνοδος διυπουργικής συνεργασίας.
Ακόμη, ευχαρίστησε για το καθεστώς τιμώμενης χώρας που δίνει η ΔΕΘ στη Ρωσία και υπογράμμισε πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια. Εδώ και 20 χρόνια η Ρωσία καλύπτει ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας -60% καλύπτουμε τις ανάγκες της Ελλάδας σε φυσικό αέριο και 15% σε πετρέλαιο, είπε χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr