Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο κινήθηκαν σε χαμηλές κλίμακες στο ζήτημα του χρέους, με βάση την διαπίστωση ότι ακόμα και τώρα οι διαφορές επί του θέματος μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου παραμένουν αγεφύρωτες.
Αυτός είναι ο λόγος, όπως σημείωναν χθες στο Περιστύλιο της Βουλής, που ο πρωθυπουργός επέλεξε να υπογραμμίσει εμφατικά το επιχείρημα ότι, παρά τις δυσκολίες, «ανοίγεται ένας νέος κύκλος» και ότι η χώρα «αλλάζει σελίδα», καλώντας «την άλλη πλευρά», να αναλάβει τις ευθύνες της.
Η χώρα βέβαια, ίσως αργήσει να αλλάξει σελίδα.
Μολονότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί ένα παρήγορο μήνυμα από τις Βρυξέλλες για τη ρύθμιση του χρέους, προκειμένου να το εκτελωνίσει πανηγυρικά στην Αθήνα τονώνοντας το ηθικό των βουλευτών του, είναι αμφίβολο αν η «σκληρή» ευρωπαϊκή πτέρυγα των δανειστών, είναι πρόθυμη για γενναιόδωρες παραχωρήσει, πέρα από το επίπεδο των συμβολισμών, οι οποίοι πάντως, στην πολιτική έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους.
Όμως αυτό που συμπεραίνεται βάσιμα, είναι ότι στο εσωτερικό της χώρας πλέον, μετατοπίζεται το θέατρο των πολιτικών επιχειρήσεων και της κομματικής αντιπαράθεσης στο καθ΄ εαυτό έδαφος της Οικονομίας και των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, στο οποίο έδειξε πως συγκεντρώνει τώρα τις κομματικές λεγεώνες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας εγκαταλείψει χωρίς τυμπανοκρουσίες τον στόχο των πρόωρων εκλογών.
Οι Βρυξέλλες δίνουν τράτο στον Τσίπρα
Τόσο στη Συγγρού, όσο και στα υπόλοιπα κομματικά επιτελεία, αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση με μεγαλύτερη ευκολία από οποιαδήποτε άλλη προκάτοχό της, έκλεισε σχεδόν αναίμακτα, όλα τα επίφοβα μέτωπα και ότι το επόμενο ραντεβού με την πλευρά των δανειστών θα είναι περί τον Ιανουάριο, αλλά, σαφώς σε πιο ανώδυνη ατζέντα από τα δημοσιονομικά και τις χρηματοπιστωτικές δεσμεύσεις.
Έχουν εξάλλου συνειδητοποιήσει, ότι οι ισχυρές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και οι Βρυξέλλες, αντιμετωπίζουν με μεγάλη πολιτική επιείκεια την κυβέρνηση Τσίπρα, γεγονός που- με ευανάγνωστο εκνευρισμό, ορισμένων…- υποχρεώνει σε αναγκαίες αναπροσαρμογές των κομματικών σχεδιασμών.
Ήδη ο κ. Μητσοτάκης, μετατοπίζοντας, όπως πρόσεξαν όλοι, την στρατηγική του, ανέπτυξε πρώϊμα στη Βουλή, ένα υποτυπώδες προγραμματικό σχέδιο για το διάστημα από το 2017 και πέρα…
Μετά το αυριανό Eurogroup , το Μαξίμου αναμένει την εκταμίευση ενός ποσού μεταξύ 9-11 δις ευρώ και τονωτικές ενέσεις ρευστότητας τους επόμενους μήνες στην άνυδρη οικονομία της χώρας, προκειμένου να αλλάξουν οι διαθέσεις και το κλίμα, να βελτιωθεί η οικονομική δραστηριότητα και να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας.
Στην πορεία αυτή, όπως εκτιμά η πολιτική αγορά, δύο είναι οι κρίσιμες υποθέσεις:
Η πρώτη, αν η κυβέρνηση αυτή, με την ίδια ή, ακόμα και άλλη σύνθεση έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε τέτοιου βεληνεκούς έργο και η δεύτερη, αν ακόμα και η ενδεχόμενη επίτευξη του παραπάνω στόχου, αρκεί πλέον ώστε να αναχαιτίσει τη ραγδαία πολιτική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, που, έχοντας εγκαταλείψει αύτανδρη την ιδεολογία του, αναζητεί ζωτικές εφεδρείες σε παραδοσιακά και μετριοπαθή ακροατήρια εκατέρωθεν των άκρων του πολιτικού οικοσυστήματος.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr