Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσαν ότι η αλλαγή του εκλογικού μοντέλου βρίσκεται στην νέα ατζέντα της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.
Παράλληλα διευκρίνισαν ότι οι σχετικές προτάσεις θα οριστικοποιηθούν το φθινόπωρο, αφού προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος, καθώς το θέμα δεν έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος- μια θέση που έρχεται σε αντίθεση με τον χαρακτήρα του επείγοντος που του έδωσε ο κ. Κουρουμπλής.
Η συζήτηση άνοιξε μετά από χθεσινή συνέντευξη του ο υπ. Εσωτερικών, όπου σε αυτή έκανε λόγο για "ριζικές ανατροπές" στο εκλογικό σύστημα, προαναγγέλλοντας το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών όπως η Β’ Αθήνας, τη μείωση του μπόνους των 50 εδρών σε 30 και την υποχρεωτική καθιέρωση εσωτερικών ψηφοφοριών στα κόμματα για την ανάδειξη των υποψήφιων πολιτευτών. Μάλιστα ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι θα αλλάξουν και οι δημοτικές εκλογές, "οι οποίες θα ξαναγίνονται ανά τετραετία", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπ. Εσωτερικών διατυπώνει ρηξικέλευθες απόψεις, οι οποίες είναι αμφίβολο αν απηχούν τις κεντρικές απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ . Χαρακτηριστικό είναι ότι ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης (ο οποίος είναι διαχρονικά ο εκλογολόγος του ΣΥΡΙΖΑ), δήλωσε άγνοια για τις δηλώσεις Κουρουμπλή.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς το θέμα αργά ή γρήγορα το θα τεθεί ως φαίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζεται ότι η άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου απαιτεί από το Σύνταγμα την ψήφο 200 βουλευτών. Αν οι αλλαγές δεν στηριχθούν από μια τόσο ευρεία πλειοψηφία (και λάβουν απλώς άνω των 151 ψήφων,) τότε το όποιο νέο σύστημα προκύψει, θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr