Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες σε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Eurogroup, με την οποία «επισφραγίστηκε μια θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας για τη χώρα, καθώς μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια αρνητικών ειδήσεων είχαμε καλές ειδήσεις και η κοινωνία πλέον δικαιούται μετά τον ορυμαγδό της ύφεσης να κοιτάξει ξανά το μέλλον με αισιοδοξία».
Όμως το επόμενο διάστημα κρύβει παγίδες τις οποίες αν γλιτώσει ο κυβερνητικός σχηματισμός μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, καθώς μέχρι το 2019 δεν έχει μπροστά του εκλογές. Πρώτο και κύριο πρόβλημα είναι να καταφέρει να αποσπάσει μια διατύπωση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, που θα δίνει μια ένα σαφή χρονικό ορίζοντα αναμόρφωσης του κοκτέιλ του Ελληνικού χρέους.
Η αναφορά σε κούρεμα κεφαλαίου δε γίνεται μιας και η Γερμανία έχει σε βάθος διετίας εκλογές, ωστόσο μια χρονική δέσμευση για μείωση των αναγκών εξυπηρέτησης μπορεί να αξιοποιηθεί στο εσωτερικό για λόγους πολιτικής και στο εξωτερικό για λόγους προσέλκυσης επενδύσεων. Πάντως μεγάλη αναδιάρθρωση δεν αναμένεται, όπως αναφέρουν στο Reporter.gr, στελέχη αγορών καθώς η Γερμανία δεν θέλει να απεμπολήσει το «χαρτί» του χρέους από την ατζέντα της και να απομειώσει τη δυνατότητα παρέμβασής της στην Αθήνα.
Συνδεόμενο με το Eurogroup δεύτερο σημείο πρόκλησης για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε όχι μόνο να ρίξει ζεστό χρήμα στην αγορά μέσω αποπληρωμών ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου αλλά για να καταστεί δυνατή η ένταξη στο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ, που θα βοηθήσει τις τράπεζες κύρια και δευτερευόντως την πραγματική οικονομία.
Τρίτος «κάβος» για τον Πρωθυπουργό έρχεται με το μίγμα υποχρεώσεων που θα διαμορφωθεί εν όψει της 6ης αξιολόγησης. Εκεί αναμένεται να μπουν θεσμικά ζητήματα που όμως καίνε, ενδεχομένως και περισσότερο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ουρά περιμένουν τα εργασιακά (απελευθέρωση απολύσεων κτλ), η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου (συνδέεται δομικά με την πώληση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των τραπεζών σύμφωνα με ξένους παράγοντες), αλλά και η περαιτέρω προώθηση ανοιγμάτων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που πλήττουν πολλές κοινωνικές ομάδες που έχουν στηρίξει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Κοντά σε αυτά θα πρέπει να δει κανείς τις εκκρεμότητες που ήδη υπάρχουν σε αυτήν την αξιολόγηση και απειλούν…
Η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες «καίγεται» η Γερμανία, αλλά υπάρχει «αλλεργία» στο ΣΥΡΙΖΑ (ποιος μπορεί να βάλει υπογραφή σε πώληση υποδομών όπως τα νερά, ενέργεια κτλ) καθώς και προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού και μέχρι τώρα έχουν καθυστερήσει είναι εν δυνάμει νάρκες.
Πλέον απειλητική είναι η προοπτική των αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών, δράση γα την οποία πιέζουν αφόρητα οι δανειστές ακόμα και με γραπτές επιστολές σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του Reporter.gr. Η διέλευση από αυτούς του κάβους αλλά και η αποσαφήνιση της στάσης και του ρόλου του ΔΝΤ στην Ελλάδα θα κρίνει εάν το σημερινό κυβερνητικό σχήμα θα ελπίσει να εξαντλήσει την τετραετία.
Εν τω μεταξύ Brexit και Trump ίσως να προσθέσουν πρόσθετους πονοκέφαλους στην καθ΄ ημάς ανατολή.
Γιώργος Αλεξάκης