Αυτό ήταν άλλωστε και το μήνυμα που εξέπεμψε ο ίδιος στο υπουργικό συμβούλιο βάζοντας ως πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησής του το κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του αποτελεσματικότητα και συνέπεια όμως τίποτα στην ομιλία του τόσο την αρχική όσο και την καταληκτική στο υπουργικό συμβούλιο δεν απέπνεε άρωμα ανασχηματισμού.
Ο ανασχηματισμός, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα μπορεί να περιμένει από τη στιγμή που ο κεντρικός στόχος είναι πια η εκταμίευση της δόσης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παρ’ όλα αυτά στο κυβερνητικό επιτελείο παραδέχονται ότι μετά το πέρας της αξιολόγησης ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ορισμένες διορθωτικές αλλαγές υπουργών και υφυπουργών.
Αν αυτό θα γίνει αμέσως μετά το Eurogroup δηλαδή την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου ή εάν θα κρατηθεί για λίγο αργότερα αυτό θα αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό όταν θα έρθει η κατάλληλη χρονική στιγμή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο ανασχηματισμός προσεγγίζεται χρονικά μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου, ενώ υπάρχει και το σενάριο, με ελάχιστες πιθανότητες ωστόσο, αυτή η κυβέρνηση να βγάλει αλώβητη όλο το καλοκαίρι και οι αλλαγές να γίνουν τον Σεπτέμβριο.
«Αμέσως μετά την αξιολόγηση ξεκινάμε την πορεία για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος» είχε τονίσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ, ενώ μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο σημείωσε «τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε σωστά τις επόμενες κινήσεις, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανασυγκρότηση της οικονομίας. Η ώρα να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα όχι μόνο στις αγορές, να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από αυτό το καθεστώς της επιτροπείας στο οποίο μπήκε η χώρα από το 2010».
Ξεκίνησε η ονοματολογία
Υποψήφιοι υφυπουργοί
Συνολικά 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν υποψηφιότητα για υπουργοποίηση οι οποίοι έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υπεράσπιση των θέσεων του κόμματος. Μεταξύ των βουλευτών που ζητείται η τοποθέτησή τους σε θέσεις υφυπουργών είναι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Σ. Φάμελλος, Θ. Βακή θέτοντας υποψηφιότητα για τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και Εργασίας καθώς αναμένεται να αντικατασταθούν οι κ.κ. Ρ.Αντωνοπούλου και Σ. Αναγνωστοπούλου.
Επίσης συζητούνται τα ονόματα των κ.κ. Συρμαλένιου, Σαντορινιού, Αραχωβίτη, Μπάρκα και Ηγουμενίδη σε θέσεις υφυπουργών καθώς των Αλ. Τριανταφυλλίδη ο οποίος έχει διατελέσει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και της Ολ. Τελιγιορίδου για τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Β. Ελλάδας. Και οι 9 βουλευτές διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με το Μ. Μαξίμου και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και έχουν αποδείξει την ..πίστη τους στην κυβερνητική πολιτική δίνοντας εξετάσεις στα πάνελ τηλεοπτικών σταθμών.
Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν ανακατατάξεις στο υπουργικό συμβούλιο. Ο Ευ. Τσακαλώτος εάν δεν παραμείνει στην θέση του υπουργού Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα αντικατασταθεί από τον Γ. Χουλιαράκη. Κυβερνητικοί κύκλοι διαψεύδουν το σενάριο για υπουργοποίηση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Χριστοδουλάκη. Έντονα ακούγονται τα ονόματα της Μ. Ξενογιαννακοπούλου και του Φ. Κουβέλη για υπουργοποίηση. Το Μαξίμου αναζητά διακαώς στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς προκειμένου να συμβολίσει την στροφή της κυβέρνησης προς την σοσιαλδημοκρατία και να στείλει μήνυμα συμπόρευσης στους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες.
Ο Π. Κουρουμπλής συζητείται για το υπουργείο Υγείας στο οποίο επιθυμεί να επιστρέψει. Ο Γ. Κατρούγκαλος αναμένεται να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την ψήφιση του ασφαλιστικού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις προορίζεται για την θέση του αν. υπουργού Εθνικής Άμυνας ή στο υπουργείο Παιδείας. Ο Νίκος Φίλης συζητείται να μετακινηθεί από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Εργασίας ή στο υπουργείο Πολιτισμού.
Υποψήφιοι προς αποχώρηση από την κυβέρνηση είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος και ο υπουργός Πολιτισμού Αλ. Μπαλτάς. Επίσης στην μαύρη λίστα των υπουργών που φέρονται να αποχωρούν από το κυβερνητικό σχήμα εντάσσονται η Θ. Φωτίου, ο Δ. Μάρδας, λόγω των δηλώσεων του περί Σύριων επενδυτών, καθώς και ο Β. Αποστόλου για τον οποίο υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν συνέβαλε ουσιαστικά στην αποτροπή των κινητοποιήσεων των αγροτών.
Την θέση στο υπουργείο Εσωτερικών διεκδικούν η Όλγα Γεροβασίλη και ο Π. Σκουρλέτης εάν τελικά αποφασίσει να αποχωρήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο Γ. Μουζάλας αναμένεται να αντικατασταθεί στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από τον Δ. Βίτσα και εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί σε υπουργικό θώκο παρά τω Πρωθυπουργό για τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.
Σταθερές αξίες ακόμα και στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι οι κ.κ. Ν. Παππάς, ο Γ. Σταθάκης (υπουργείο Ανάπτυξης), ο Χρ. Σπίρτζης (υπ. Υποδομών) και Αλ. Φλαμπουράρης. Ερωτηματικό υπάρχει για το μέλλον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα μετά και την τελευταία σύγκρουσή του με 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την ρίψη δακρυγόνων και την αστυνομική βία στις διαδηλώσεις. Ο κ. Τόσκας όμως έχει την στήριξη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά ο οποίος έχει απ΄ ευθείας επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr