Στόχος του πρωθυπουργού, είναι αφενός να ενισχύσει τις ευάλωτες ελληνικές θέσεις ενόψει του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, όσο και να εξασφαλίσει τη συναίνεση των βουλευτών της πλειοψηφίας, υπό την πίεση των γεγονότων, δεδομένου ότι ήδη τα μέτρα των 5,4 δις ευρώ προκαλούν εκτεταμένες παρενέργειες.
Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, θα επιμείνει στη γραμμή της πόλωσης με το ΔΝΤ και τον «εσωτερικό αντιπρόσωπό» του, όπως χαρακτηρίζουν συνεργάτες του τη ΝΔ, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση διαθέτει ακόμα την πρωτοβουλία των κινήσεων και δύναται να διαχειριστεί πολιτικά την κατάσταση.
Κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν πως η κυβέρνηση πέτυχε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς πάνω στους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, με μια μεταρρύθμιση, η οποία διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις, προστατεύει τους πιο αδύναμους, κατανέμει δικαιότερα και αναλογικότερα τα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Προσθέτως, υπογραμμίζουν ότι αυτή η νομοθετική πρόταση βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και στις οποίες θεωρείτο δεδομένη η δραστική οριζόντια μείωση των συντάξεων, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, η πλήρης ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η κατάργηση του αφορολόγητου και η επιβάρυνση – για μια ακόμα φορά – των πιο αδύναμων, δηλαδή αυτών που τόσα χρόνια σήκωσαν το τεράστιο βάρος της κρίσης.
«Δόλωμα» μια κάποια λύση για το χρέος…
Είναι πρόδηλο, ότι έχοντας εξαντλήσει τις αντοχές της Οικονομίας και με την κοινωνία κατά γενική ομολογία σε ακραία όρια, ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα, επιδιώκουν να αποφύγουν ρητή δέσμευση για τα εφεδρικά μέτρα που αξιώνει το ΔΝΤ, προσβλέποντας στην στήριξη της Ευρώπης. («Μέτρα εκ προοιμίου δεν πρόκειται να έλθουν στο Κοινοβούλιο» ξεκαθάρισε επ΄ αυτού ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες).
Στο πλαίσιο αυτό, φέρονται να προτείνουν ένα σενάριο για τη λειτουργία του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, σύμφωνα με το οποίο σε μια πρώτη «ευέλικτη» φάση θα μπορούσε η επιλογή των μέτρων να ανάγεται στην ευχέρεια του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και μόνο αν προκύψει μεγάλη απόκλιση να μειωθεί η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου και να περικοπούν συντάξεις.
Το περιτύλιγμα για να γίνουν πολιτικά εύπεπτα όλα αυτά, τόσο από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, όσο και από τους πολίτες, θα είναι μια «υποσχετική για το χρέος» η οποία σύμφωνα με τον Ε. Τσακαλώτο δεν θα κοστίζει στους λαούς της Ευρώπης και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, σταθεροποίηση του επιτοκίου δανείων, περίοδο χάριτος, επιμήκυνση αποπληρωμής και μεταφορά χρέους στον ESM.
Το θέμα επισήμως θα συζητηθεί για πρώτη φορά στο Eurogroup της Δευτέρας, με στόχο στα τέλη του μήνα να υπάρχει κατάληξη η οποία θα επισφραγίσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα στερεύουν και η χώρα κινείται για μια ακόμα φορά χωρίς πυξίδα στα νερά της αβεβαιότητας.
Γ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr