Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία κινείται για μια ακόμα φορά σε περιβάλλον αφόρητων πιέσεων, διολισθαίνει τις τελευταίες ώρες σε ουσιαστικές παραδοχές, υπό την ύστατη προϋπόθεση ωστόσο, ότι η λύση στην οποία θα καταλήξει με την πλευρά των δανειστών και κυρίως με το ΔΝΤ και το Βερολίνο, θα διασώζει τα προσχήματα, προσφέροντας ένα εύσχημο όχημα διαφυγής από το οξύ πολιτικό αδιέξοδο.
Οι αδιεκυκρίνιστες προθέσεις του Α. Τσίπρα, προβληματίζουν την ίδια ώρα τα κομματικά επιτελεία, τα οποία αδυνατούν να εξακριβώσουν αν ο πρωθυπουργός μεταφέρει στην πολιτική σκηνή την “παράσταση” του περασμένου θέρους, με τα γνωστά οδυνηρά αποτελέσματα, ή εν κατακλείδι, “σκηνοθετεί” μια “ηρωική έξοδο”, όπως άλλωστε προτείνει η “Πρωτοβουλία 53+” του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τον φόβο των Ιουδαίων πάντως, η ΝΔ, επιταχύνει τις διαδικασίες για τη σύνταξη εκλογικού προγράμματος, το οποίο θα εμπλουτιστεί το προσεχές διάστημα με καμβά τις 25 πρώτες θέσεις που διατυπώθηκαν στο 10ο Συνέδριο του κόμματος.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκης, έχει ήδη καταρτίσει ένα εκτεταμμένο μεθεόρτιο πρόγραμα επισκέψεων ανά την Ελλάδα, με σκοπό να τονώσει το μήνυμα, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα σωρεύει δεινά και η παραίτησή της, θα είναι το μικρότερο κακό για τον τόπο.
ΝΔ: Απαράδεκτα τα μέτρα, αλλά...
Καθόσον αφορά, τις πληροφορίες ότι η Συγγρού πιέζεται απο την πλευρά των δανειστών να συνυπογράψει τα πρόσθετα μέτρα τα οποία θεωρεί μεν απαράδεκτα, αλλά επικρίνοντας τον πρωθυπουργό ότι τα προκάλεσε με την αναξιόπιστηστάση του, κύκλοι της Συγρού, παραπέμπουν στην δήλωση του κ. Μητσοτάκη κατά την πρώτη συνάντησή του με την Άγελα Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία, η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται με διπλή πλειοψηφία: τουτέστιν, μία που θα στηρίζει αγόγγυστα το Μνημόνιο, επωμιζόμενη και το πολιτικό κόστος και μια που θα δρέπει τα πολιτικά οφέλη της διακυβέρνησης.
ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, αφετέρου, σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι το Μαξίμου, έχοντας επιλέξει στρατηγικό συνοδοιπόρο στο πρόσωπο του Π. Καμμένου και έχοντας επίσης εξαντλήσει τα όποια αποθέματα αξιοπιστίας, δεν μπορεί να υπολογίζει στην στήριξή τους.
Στο κλίμα αυτό, καταγράφεται η θέση τόσο της Φώφης Γεννηματά, όσο και του Σ. Θεοδωράκη, οι οποίοι δηλώνουν πρόθυμοι για τη σύμπηξη ενός κυβερνητικού σχήματος από τις δυνάμεις του “ευρωπαϊκού τόξου” και με κορμό τη ΝΔ, μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα στο κενό.
Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση, ενισχυμένη από τις δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων ξεκαθαρίζει ότι δεν γίνεται να αποδεχθεί τον λεπτομερή προσδιορισμό μέτρων που θα νομοθετηθούν εκ των προτέρων και όπως προειδοποιεί, θα λειτουργούσαν σαν θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων.
Δεν λείπουν μάλιστα αιχμές στο κυβερνητικό στρατόπεδο, σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ σε συνεργασία με “σκαιούς κύκλους” της Ένωσης, πίσω από τους οποίους “φωτογραφίζουν” τον Β. Σόϊμπλε, αδιαφορούν για την πολιτική μοίρα του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως εναλλακτικό συνομιλητή πλέον τον Κ. Μητσοτάκη.
Τούτων λεχθέντων, ο πρωθυπουργός, θα επιμείνει στις προσεχείς πυκνές επαφές του, σε λύση πολιτικού χαρακτήρα, κατά την διαδικασία διαμόρφωσης του τεχνικού μηχανισμού ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων, ώστε να διασφαλίσει κάποια περιθώρια ευελιξίας στις επιλογές, όποτε διαπιστώνεται η ανάγκη προσαρμογών.
Γ. Χ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr