Σύντομα, η νέα πραγματικότητα, κατά τα μέλη της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, θα είναι η εκ των πραγμάτων αναγκαστική συμβίωση των ανθρώπων, με τα αυτοκινούμενα οχήματα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα ρομπότ που χρησιμοποιούνται στην ιατρική, τη γεωργία ή στις κατασκευές.
Οπως προέκυψε από μία συζήτηση που διεξήχθη, στις 21 Απριλιου 2016, μεταξύ των ευρωβουλευτών - μελών της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και επιλεγμένων ειδικών, από το ιδιότυπο αυτό «σύμφωνο συμβίωσης», μεταξύ ανθρώπων και... ρομπότ, θα υπάρξει σωρεία ηθικών και νομικών προκλήσεων στις κοινωνίες.
Αγνοώντας, προφανώς, αυτές τις προκλήσεις, το 72% των ευρωπαίων δήλωσε, σε μία έρευνα που έκανε το Ευρωβαρόμετρο το 2015, ότι «τα ρομπότ αποτελούν θετική εξέλιξη για την κοινωνία, καθώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο»!
Στην συζήτηση, ωστόσο, που διεξήχθη και ενόψει της ψήφισης σχετικής έκθεσης από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, τον ερχόμενο μήνα, οι τοποθετήσεις ευρωβουλευτών και ειδικών, δεν μπόρεσαν να απαντήσουν στο καίριο έρώτημα, αν τα ρομπότ θα διευκολύνουν την ζωή των ανθρώπων ή θα την υποκαταστήσουν.
Οι τοποθετήσεις είναι ενδεικτικές του αλαλούμ των απόψεων που υπάρχουν γύρω απ' αυτό το θέμα που, πολύ σύντομα, θα απασχολήσει την ευρωπαϊκή κοινότητα.
«Η πρόοδος που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά, ενώ ορισμένα έθνη δεν θα μπορέσουν εύκολα να προσαρμοστούν», είπε ο Niel Bowerman από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Νομικών Θεμάτων Πάβελ Σβόμποτα (ΕΛΚ, Τσεχία), τόνισε ότι το κεντρικό μήνυμα στην επιστήμη της πληροφορικής στο μέλλον θα πρέπει να περιστρέφεται γύρω από τις αξίες, οι οποίες θα πρέπει να μεταδοθούν και μέσα από τις νέες τεχνολογίες.
«Τα ρομπότ δεν αναγνωρίζονται στο αστικό δίκαιο. Μπορεί ένα ρομπότ να εκφράσει την πρόθεσή του; Νομίζω ότι η απάντησή είναι πολύ απλή, όταν πρόκειται για απλούς αλγόριθμους, όταν όμως γίνονται πιο περίπλοκοι, πιστεύω ότι έχουμε πρόβλημα», είπε ο Pawel Kwiatkowski, από τη νομική εταιρεία Gessel, την Βαρσοβίας.
Ο Dr. Andrea Bertolini από το Πανεπιστήμιο της Πίζας είπε με τη σειρά του ότι «πρέπει να δημιουργηθεί ένας Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ρομποτικής, για την ανάπτυξη τεχνολογικών προτύπων που θα ρυθμίζουν το πώς θα πρέπει να κατασκευάζονται τα προϊόντα, προκειμένου να στραφούμε από την έρευνα της ρομποτικής στην κατασκευή τους στην Ευρώπη».
«Υπάρχουν μερικές επείγουσες ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσουμε, όπως για παράδειγμα, για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που ήδη χρησιμοποιούνται και για τα αυτοκινούμενα οχήματα, που πολύ σύντομα θα βρίσκονται στους δρόμους μας», είπε η εισηγήτρια της ομάδας εργασίας του ΕΚ για τη Ρομποτική και την Τεχνητή Νοημοσύνη, Μάντι Ντελβό (Σοσιαλιστές, Λουξεμβούργο).
Το ερώτημα του άμεσου μέλλοντος είναι το «πώς και με ποιούς κανόνες θα ζήσουμε μαζί με τα ρομπότ» αλλά, προς στιγμήν, σ' αυτό κανείς δεν απάντησε.
Στρασβούργο
Νίκος Ρούσσης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr