Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου και κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, με τον βαρύγδουπο τίτλο «Ολιστική προσέγγιση του μεταναστευτικού προβλήματος», ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος για την Μετανάστευση, υποστήριξε ότι «ηλθε η στιγμή να αντικατασταθούν οι χαοτικές παράτυπες και επικίνδυνες μεταναστευτικές ροές, με την εξασφάλιση ασφαλών διαδρόμων διέλευσης».
Αναζητώντας, για λογαριασμό της Κομισιόν, την χρυσή τομή στην επίλυση του ολοένα και διογκούμενου μεταναστευτικού προβλήματος, ο έλληνας Επίτροπος διατράνωσε ότι, προφανώς στο άμεσο μέλλον, θα πρέπει «να μειωθούν τα κίνητρα για προσέλκυση της παράτυπης μετανάστευσης, μετά να παρασχεθεί βοήθεια στους μετανάστες που χρίζουν προστασίας, να εξασφαλισθούν τα εξωτερικά σύνορα και παράλληλα να διασφαλισθεί ότι οι μετανάστες που θα προσελκύνονται στην Ευρώπη, θα πρέπει να είναι ικανοί και με προσόντα.» Η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας θα πρέπει να ιδωθεί σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, είπε ο Επίτροπος.
Αναφερόμενος στις γενικότερες προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση και ενδεχόμενη επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος, ο κ. Αβραμόπουλους παραδέχθηκε ότι το υφιστάμενο σύστημα ασύλου δεν ...λειτουργεί και ότι αυτό θα πρέπει να αναμορφωθεί.
Σε αντικατάσταση του μηχανισμού «Δουβλίνο ΙΙ», ο αρμόδιος Επίτροπος πρότεινε τον μηχανισμό «Δουβλίνο +» , με βάση τον οποίο θα θεσπισθούν κριτήρα για την κατανομή των μεταναστών σε διάφορα κράτη-μέλη.
Θα πρέπει, όμως, όπως είπε, να υπάρχει ένα κατώτατο όριο που δεν θα πρέπει να είναι πολύ υψηλό. Η δε κατανομή θα πρέπει να ξεκινά πριν να πιεσθεί υπερβολικά το σύστημα μιας χώρας-μέλους. Παρ όλα αυτά ο Επίτροπος αναγνώρισε ότι, ο μεταρρυθμιστικός αυτός μηχανισμός του Δουβλίνου δεν θα επαρκέσει για να είναι πιο δίκαιο το σύστημα!
Γι αυτό, κατέληξε, η Κομισιόν θα καταθέσει συμπληρωματικές πρωτοβουλίες για να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση στο ευρωπαϊκό σύστημα παροχής ασύλου και να περιορισθούν οι δευτερογενείς μετακινήσεις.
Ερχόμενος δε στην «ουσία» του θέματος διαλογής μεταναστών ανάλογα με το ευρωπαϊκό συμφέρον, ο Επίτροπος ομολόγησε ότι «Συμφωνούμε ότι στο μέλλον θα χρειασθεί να καλυφθούν από τους μετανάστες κάποια κενά στις δεξιότητες, ειδικότητες που υπάρχουν στην Ευρώπη».
Στρασβουργο-Νίκος Ρούσσης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr