Μετά και τις τελευταίες διαπραγματεύσεις, καταγράφεται μεν πρόοδος, όπως σημείωσε τα χαράματα της Τρίτης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ωστόσο, πολλές μικρές ή μεγάλες διάφορες διαμορφώνουν σκηνικό αδιεξόδου. Η πλευρά των Θεσμών δεν θα ηταν αρνητική σε κλιμακωτή διαδικασία υλοποίησης προαπαιτούμενων, όμως η Αθήνα επιδιώκει να κλείσουν όλα τα μέτωπα ώστε να δοθεί ανάσα στις επενδυσεις, στην αγορά με εκταμίευση οφειλών αλλα κυρίως στις τράπεζες που "βλέπουν" και παλι το σενάριο της περσινής χρονιάς να απειλεί την ύπαρξή τους.
Ειναι ενδεικτικό, ότι χθες σε συνέντευξή του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός δήλωσε οτι το υπουργείο του διεκδικεί σημαντικό μέρος της δόσης ώστε να καλύψει τα 3 δισ. των οφειλών σε παρόχους απο το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ ώστε να μπει σε σειρά ο νευραλγικός χώρος της υγείας.
Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, αν προστεθεί και ο γόρδιος δεσμός του χρέους όπου ο στόχος για αναδιάρθρωση ειναι μακρινός μπορεί να καταλάβει κανεις ότι η ελληνική πλευρά είναι και παλι με την πλάτη στον τοίχο. Ειδικά αν η πλευρά της ΕΕ, στο φόντο της συνάντησης Μέρκελ - Λαγκάρντ, αποδεχτεί διατύπωση του ΔΝΤ για την εξυπηρέτηση του χρέους, τότε η Αθήνα θα πρέπει να αντιμετωπίσει απαιτήσεις του Ταμείου για πιο σκληρά μέτρα στο Ασφαλιστικό και στα μισθολογικά του Δημοσίου που θα είναι πλέον και των Βρυξελλών θέσεις. Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες μέρες όπου οι πολιτικές ζυμώσεις θα κορυφωθούν, θα ειναι ιδιαιτέρως κρίσιμες.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr