Στόχος όπως αναφέραμε ήδη από χθες, είναι μέχρι την προσεχή Κυριακή να έχουν διαμορφωθεί, όχι ένα, αλλά δύο κείμενα. Το πρώτο θα αφορά στους ευρωπαίους δανειστές και θα περιέχει τα σκληρά φορολογικά μέτρα που αποδέχθηκε το οικονομικό επιτελείο, ενώ θα ανοίγει μια προοπτική, έστω σε βάθος χρόνου για την έναρξη συζήτησης περί το χρέος, σαν πολιτικό αντίδωρο το οποίο θα προσφέρει, όπως υπολογίζει το Μαξίμου, ένα εύσχημο πρόσχημα στον πρωθυπουργό, προκειμένου τα μέτρα να υποστηριχθούν στη Βουλή και στα μάτια της κοινής γνώμης.
Ένα αντίστοιχο, αλλά διαφορετικό κείμενο, θα συνταχθεί και με την πλευρά του ΔΝΤ, στο οποίο θα καταγράφονται ρητώς οι επιφυλάξεις του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα και θα υπογραμμίζεται ότι η μείωση των δημοσιονομικών στόχων, περνά υποχρεωτικά μέσα από την γενναία μείωση του χρέους.
Σε κλοιό πιέσεων
Επί της ουσίας, αυτό που προκύπτει, σύμφωνα με όσους παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις και παρά τη φαινομενική αισιοδοξία που εκπέμπει για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους το Μαξίμου, είναι ότι η χώρα βρίσκεται στην μέγγενη μιας διπλής πίεσης, καθώς όλες οι πλευρές αξιώνουν ένταση των μέτρων στο φορολογικό, τους αγρότες και ειδικά στα μη εξυπηρετούμενα (κόκκινα) δάνεια.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, θα υπάρχει ένα κείμενο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ένα άλλο με το ΔΝΤ «τα οποία θα μοιάζουν, αλλά δεν θα είναι τα ίδια», ενώ παράλληλα παραδέχτηκε πως το κείμενο αυτό δεν θα απελευθερώσει την εκταμίευση κάποιας δόσης. Η εξέλιξη αυτή, είχε ήδη διαφανεί από την στιγμή που η καγκελάριος Μέρκελ όπως και σειρά δυτικών μητροπόλεων, αποσαφήνισαν στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, που διακινούσε την πρόταση για αντικατάσταση του ΔΝΤ από τον ESM, ότι θεωρούν απαραίτητη την παρουσία του Ταμείου προκειμένου να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση.
Ωστόσο, σημείωσε ότι στόχος είναι το κείμενο αυτό να αποτελέσει βάση συζήτησης στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Πέμπτη, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, 15-17 Απριλίου και να διευρυνθεί και σε άλλα θέματα, όπως το χρέος.
Ξυπνούν μνήμες του περασμένου Ιουλίου…
Έχει ξεχωριστή σημασία το γεγονός ότι η κυβέρνηση με φόντο και το προσφυγικό, επαναφέρει το αίτημα για πολιτική διευθέτηση της αξιολόγησης, ανακινώντας στη συλλογική μνήμη τις ζοφερές εικόνες του περασμένου θέρους, όταν η ρευστότητα είχε στεγνώσει.
«Για να φθάσουμε σε αυτό το κείμενο χρειάζεται περισσότερη τεχνική συζήτηση και σε κάποια θέματα χρειάζεται πολιτική συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Κυβερνητικές πηγές, διαψεύδουν κατηγορηματικά πάντως, το ενδεχόμενο κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε μια ενδιάμεση συμφωνία που θα μεταθέτει την επίλυση εκκρεμοτήτων σε μεταγενέστερο χρόνο.
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις προειδοποιεί ότι ένα πακέτο μέτρων που θα στηρίζεται μόνο σε φόρους θα οδηγήσει σε νέα ύφεση ενώ η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ήδη εδώ και λίγες ώρες από το Βερολίνο, υπογράμμισε την ανάγκη να νομοθετηθούν βαθιές μεταρρυθμίσεις.
Πού βρισκόμαστε σήμερα
Όσον αφορά το ασφαλιστικό, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η πρόταση των θεσμών βρίσκεται πολύ κοντά στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, μολονότι δεν έχει ακόμα βρεθεί κοινός τόπος τόσο για το ύψος στο οποίο θα κοπούν επικουρικές συντάξεις, όσο και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων.
Ωστόσο στα υπόλοιπα μέτωπα, η απόσταση εξακολουθεί να είναι μεγάλη.
Το ΔΝΤ αμφισβητεί ότι τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα θα αποφέρουν έσοδα 1,8 δις ευρώ (1% του ΑΕΠ) και στα οποία περιλαμβάνονται αυξήσεις έμμεσων φόρων στην αμόλυβδη βενζίνη, στο φυσικό αέριο κυρίως για τη βιομηχανία και στο υγραέριο, η επιβολή φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση, η αύξηση της φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία ή στη χρήση Διαδικτύου, η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, αύξηση του τέλους ταξινόμησης στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, η αύξηση της επιβάρυνσης του ΕΝΦΙΑ στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και η μείωση των αμυντικών δαπανών.
Αναλόγως, στο φορολογικό, οι δανειστές επιμένουν σε μεγαλύτερες μειώσεις στο αφορολόγητο όριο, ενώ απόλυτη ακινησία καταγράφεται στο φλέγον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, παρά το γεγονός ότι στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν πως αυτό είναι που θα κρίνει αποφασιστικά την δυνατότητα της χώρας να βγει από την κρίση.
Στο κλίμα αυτό, η κυβέρνηση προσδοκά ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, προκειμένου να υπάρξει μια κατ’ αρχήν συμφωνία μέχρι την Κυριακή, η οποία θα επισφραγιστεί στο Eurogroup της 22ας Απριλίου. Στην πραγματικότητα, όλοι αναγνωρίζουν ότι βρίσκεται στην αφετηρία μιας συμβολικής «εβδομάδας μεγάλων παθών» και με ασαφή χρονικό ορίζοντα λυτρωτικής κατάληξης…
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr