Η κ. Λαγκάρντ, υπογραμμίζει αυστηρά, πως «όποια σκέψη ότι τα στελέχη του ΔΝΤ θα μπορούσαν να διανοηθούν τη χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος είναι απλώς, ανοησία» και δίνοντας απόλυτη κάλυψη στους αξιωματούχους του ΔΝΤ, προσθέτει ότι η διαπραγματευτική ομάδα του Ταμείου απαρτίζεται από έμπειρα στελέχη, τα οποία απολαμβάνουν την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή της.
Η διευθύντρια του Ταμείου, αφήνει μάλιστα πρόσθετες αιχμές, απευθύνοντας έκκληση για τη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος, το οποίο σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και εξασφαλίζει την προσωπική ασφάλεια των στελεχών της διαπραγματευτικής ομάδας του ΔΝΤ.
Υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά προσκάλεσε το Ταμείο και επισείοντας τον κίνδυνο ενός νέου Μνημονίου, διαπιστώνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση «από το να έχουμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να παρουσιαστεί στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείο». Παρατηρεί στο πλαίσιο αυτό, πως αν πρόκειται να χαμηλώσει ο πήχης των δημοσιονομικών στόχων, τότε συνεπακόλουθα, προκειμένου να είναι ρεαλιστικό το Πρόγραμμα, θα πρέπει να μειωθεί το ύψος του χρέους
Στο μεταξύ το απόγευμα της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση με το κουαρτέτο. Στην κυβέρνηση λένε ότι περιμένουν πρώτα εξηγήσεις πριν αρχίσει η αξιολόγηση.
Η επιστολή Λαγκάρντ προς τον Τσίπρα:
«Αυτού εξοχότης Αλέξη Τσίπρα
Πρωθυπουργό της ελληνικής Δημοκρατίας
Αθήνα, Ελλάδα,
Αγαπητέ πρωθυπουργέ
Σας ευχαριστώ για το γράμμα που μου αποστείλατε στις 2 Απριλίου και στο οποίο μου ζητάτε την θέση του ΔΝΤ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.
Η άποψή μου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι ότι έχουμε απόσταση να διανύσουμε για ένα συγκροτημένο πρόγραμμα το οποίο μπορώ να παρουσιάσω στην Εκτελεστική μας Επιτροπή. Έχω υπογραμμίσει πολλές φορές ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι αξιόπιστο και βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις και που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα μονοπάτι ισχυρής ανάπτυξης ενώ σταδιακά θα αποκαθίσταται η βιωσιμότητα του χρέους.
Σε διαφορετική περίπτωση θα αποτύχει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με συνέπεια, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα σύντομα να αναγκαστεί να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε εικασία ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα εξέταζε το ενδεχόμενο της χρήσης ενός πιστωτικού γεγονότος ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλά ανοησίες.
Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, επιμένω στο να επισημαίνω πως εάν ήταν αναγκαίο να μειώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε μια ρεαλιστική πιθανότητα ώστε να μπορούν να ικανοποιηθούν απόλυτα, θα ήταν επακόλουθη ανάγκη για επιπλέον ελάφρυνση του χρέους. Για το συμφέρον του ελληνικού λαού πρέπει να ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατό αυτές τις διαπραγματεύσεις.
Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και το περιστατικό αυτού του Σαββατοκύριακου με έχει προβληματίσει για το εάν μπορούμε πράγματι να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα τεταμένο κλίμα με δηλώσεις εκατέρωθεν. Ωστόσο έχω αποφασίσει να επιτρέψω στην ομάδα να επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.
Η ομάδα αυτή απαρτίζεται από έμπειρο προσωπικό που έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μου και την προσωπικού μου στήριξη. Το να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, για τους λόγους που μας έχετε καλέσει, είναι σημαντικό ότι οι αρχές σας θα διασφαλίσουν ένα περιβάλλον το οποίο θα σέβεται την ιδιωτικότητα των συζητήσεων και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εγγυηθούν την προσωπική τους ασφάλεια.
Τέλος, το ΔΝΤ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις καλή τη πίστη, όχι μέσω απειλών και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών.
Για να εμβαθύνουμε στη διαφάνεια του διαλόγου μας έχω αποφασίσει να αναρτήσω το περιεχόμενο αυτής της επιστολής στην ιστοσελίδα μας www.imf.org.
Περιμένω σε οποιαδήποτε προσωπική συζήτηση μαζί σας για το πως θα προχωρήσουν οι συζητήσεις.
Με εκτίμηση
Κριστίν Λαγκάρντ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr