«Τι πραγματικά σκέφτεται το ΔΝΤ για την Ελλάδα» αναφέρει στον τίτλο της το δημοσίευμα το οποίο σημειώνει ότι δεν είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο να ηχογραφούνται συνομιλίες υψηλόβαθμων στελεχών και το ποιος και με ποιο στόχο έφερε αυτό το υλικό στη δημοσιότητα μπορεί να παραμείνει μυστήριο για μεγάλο διάστημα.
Αυτό όμως που θεωρείται βέβαιο είναι ότι καθένα από τα διαπραγματευόμενα μέρη μπορεί να αξιοποιήσει πολιτικά τη θέση που παίρνει το ΔΝΤ στο απόσπασμα που δημοσιοποιήθηκε.
Σχετικά με την πηγή της διαρροής, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι θα μπορούσε να είναι εξίσου και η ελληνική πλευρά και το ΔΝΤ.
Όπως εξηγούν οι συντάκτες του δημοσιεύματος, η ελληνική πλευρά απαιτεί μια δημόσια εξήγηση από το Ταμείο σχετικά με την πρόθεσή του να οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία και το Ταμείο δείχνει με διακριτικό τρόπο τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς των ευρωπαίων στη διαπραγμάτευση.
Γίνεται λόγος για έντονη αντίδραση της Αθήνας, παρατίθεται η σχετική επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης και γίνεται αναφορά στη σειρά επαφών που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόσο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και με Έλληνες υπουργούς αλλά και με Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να ενημερώσει για το θέμα.
Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι το περιεχόμενο των συνομιλιών είναι πιο ενδιαφέρον από την αναζήτηση της πηγής διαρροής και αυτό γιατί σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στη συνομιλία – την εγκυρότητα της οποίας δεν έχει κανείς αμφισβητήσει μέχρι στιγμής – το ΔΝΤ σε συζητήσεις του με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούσε να μετριάσει κάπως τους όρους του, χαμηλώνοντας το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5%, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει αν οι Ευρωπαίοι θα ήταν έτοιμοι να δεχθούν έναν τέτοιο συμβιβασμό.
Σημειώνεται η διαρκής διάσταση μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων από την αρχή της διαπραγμάτευσης για τη διάσωση της Ελλάδας, αλλά τώρα προστίθεται στο θέμα και η παράμετρος της προσφυγικής κρίσης, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχυθεί για να αντιμετωπίσει το θέμα των προσφύγων. Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα εκτιμά το ΔΝΤ ότι μπορεί να σημαίνει ότι η γερμανική πλευρά θα υποχωρήσει στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Υπογραμμίζεται η πρόθεση Τόμσεν να ασκήσει πιέσεις στην Γερμανίδα Καγκελάριο, θέτοντας το δίλημμα της αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα ή την αποδοχή της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θέση που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο Βερολίνο.
Τέλος, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι τα στελέχη του Ταμείου είναι δυσαρεστημένα από τις διαρκείς διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα και τη διαπραγματευτική τακτική των Ευρωπαίων, ωστόσο τονίζεται ότι τον τελικό λόγο για τις αποφάσεις θα έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr