Απελπισμένοι από την ματαίωση των προσδοκιών και ζώντας υπό άθλιες συνθήκες, αλλά και υποχρεωμένοι σε συνύπαρξη, πρόσφυγες και μετανάστες διαφορετικών εθνοτήτων, ξεσπούν σε βίαια επεισόδια στα οποία επιβεβαιώνεται η δυσοίωνη εκτίμηση ότι η βόμβα στο εσωτερικό της χώρας είναι θέμα χρόνου να εκραγεί.
Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Ο Δήμος Πειραιά, οι εκπρόσωποι του οποίου από την πρώτη στιγμή είχαν δώσει το παρών εκεί για να προσφέρουν τα απαραίτητα στους μετανάστες πλέον αποχώρησαν μετά και τα άγρια επεισόδια που σημειώθηκαν την προηγούμενη Τρίτη.
Πειραιάς: αποχώρησαν οι υπηρεσίες του Δήμου
«Τα μαζέψαμε και φύγαμε ήδη. Ο Δήμος δεν μπορεί να αποχωρήσει από το λιμάνι, διότι είναι Πειραιάς. Αλλά ως φυσική παρουσία και με την προσπάθεια όλη αυτής που γίνεται τον τελευταίο καιρό, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουμε αυτή την αβελτηρία συντονισμού από την Πολιτεία και την όλη δραστηριότητα εκεί, ως συντονισμός, και από τις άλλες ομάδες που είναι εκεί» δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος πρόσθεσε:
«Έχουμε αφήσει καζάνια και γκάζια και ας τα αναλάβει κάποιος, να έχει την ευθύνη. Να αναλάβει και η Πολιτεία την ευθύνη και να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή, η οποία δεν έχει κανένα λόγο να συμβαίνει».
Στον ανοικτό καταυλισμό του λιμανιού συνωστίζονται πάνω από 5.500 πρόσφυγες, οι οποίοι αρνούνται να μετακινηθούν στην ενδοχώρα και το πράγμα, όπως υπογραμμίζουν οι λιμενικοί έχει τεθεί εκτός διαχειριστικού πλαισίου.
Πορείες στην ανάστατη Χίο
Τα πνεύματα έχουν οξυνθεί όμως, υπέρμετρα και στη Χίο. Μετά και τα τελευταία επεισόδια, που σημειώθηκαν μεταξύ Σύρων και Αφγανών με αποτέλεσμα να καταστραφεί το ιατρείο, ενώ ποδοπατήθηκαν τα μηχανήματα με τη ζημιά να φτάνει τα 30.000 ευρώ, οι «Γιατροί του Κόσμου» ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το hotspot της περιοχής.
Μετανάστες και πρόσφυγες επιχείρησαν τις προηγούμενες ώρες πορεία προς το κέντρο της πόλης, ενώ οι κάτοικοι, εξοργισμένοι ζητούν να κλείσει το Κέντρο και διοργανώνουν το απόγευμα πορεία προς την Αστυνομία.
Χάος στην Ειδομένη
Ανάλογη είναι η κατάσταση στην Ειδομένη, όπου σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, οι πρόσφυγες/μετανάστες αντί να μειώνονται αυξάνονται, ενώ η έμπρακτη κατάργηση της σιδηροδρομικής γραμμής προσθέτει νέα προβλήματα στην χειμαζόμενη οικονομία, προκαλώντας έντονη δυσφορία μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ σημαίνει ηχηρό καμπανάκι για τη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας ζητώντας να διασφαλιστεί η προστασία των προσφύγων πριν επιστρέψουν από την Ελλάδα στην Τουρκία.
Η εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού Μελίσα Φλέμινγκ προειδοποίησε σήμερα από την Γενεύη και για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, η οποία όπως αναφέρει επιδεινώνεται συνεχώς.
«Ο κίνδυνος πανικού και τραυματισμών σε αυτά τα τρία κέντρα, ελληνικά νησιά, Ειδομένη και Πειραιά, είναι πραγματικός» ανέφερε χαρακτηριστικά, και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει την Ελλάδα να αναβαθμίσει το σύστημα αιτήσεων ασύλου.
Αλλά και η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της, επισημαίνει ότι από τα μέσα Ιανουαρίου, οι τουρκικές αρχές απελαύνουν ημερησίως, περίπου 100 Σύρους άντρες, γυναίκες και παιδιά.
«Στην απόγνωσή τους να σφραγίσουν τα σύνορα, οι Ευρωπαίοι έχουν αγνοήσει τα πιο απλά πράγματα. Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για Σύρους πρόσφυγες και γίνεται λιγότερο ασφαλής μέρα με την μέρα» δήλωσε ο John Dalhuisen, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Και η κυβέρνηση… συνεδριάζει
Ασθμαίνοντας πίσω από τις δραματικές εξελίξεις, το Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής που συνεδρίασε σήμερα υπό τον Α. Τσίπρα αποφάσισε ότι…επείγει η προσπάθεια για την αποσυμφόρηση Πειραιά και Ειδομένης, χωρίς όμως χρήση βίας, με πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα το πρώτο λιμάνι της χώρας να είναι ελεύθερο και λειτουργικό.
Ειδικότερα συζητήθηκαν:
Πρώτον, η πορεία κατασκευής των νέων θέσεων φιλοξενίας, στο πλαίσιο της επιχείρησης αποσυμφόρησης Πειραιά και Ειδομένης.
Πιο εντατική, όπως συμφωνήθηκε, θα είναι η προσπάθεια όσον αφορά στον Πειραιά, προτού αρχίσει η κίνηση λόγω Πάσχα. Στόχος, να είναι ελεύθερο και λειτουργικό το λιμάνι πριν το Πάσχα.
Μάλιστα, λόγω των εντάσεων των τελευταίων ημερών η κυβέρνηση ενημέρωσε, ότι… μελετάται το ενδεχόμενο οι μετακινήσεις μήπως γίνουν βάσει εθνικότητας. Σύριοι ή Αφγανοί πρώτα και ξεχωριστά.
Αυτή τη στιγμή ως μία λύση προβάλλει ο Ελαιώνας, ενώ ο χώρος στο Σκαραμαγκά θέλει τρεις με τέσσερις ημέρες ακόμη για να ετοιμαστεί.
Η προσπάθεια αποσυμφόρησης Πειραιά και Ειδομένης, όπως τονίστηκε θα είναι εντατική και πειστική, αλλά χωρίς τη χρήση βίας.
Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας με το σκέλος της επανεισδοχής από την πρώτη ημέρα και ευλαβική τήρηση της διεθνούς και ελληνικής νομιμότητας, όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.
«Δε θα θυσιάσουμε την ουσία και τα δικαιώματα των προσφύγων, προκειμένου να δείξουμε υπερβάλλοντα ζήλο», έλεγαν οι ίδιες πηγές, με το βλέμμα στραμμένο στις ενστάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της κίνησης των 53.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Ένωσης διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την τήρηση της Συμφωνίας με αφετηρία την επαναπροώθηση 500 προσφύγων που προγραμματίστηκε για την προσεχή Δευτέρα.
Στο κλίμα αυτό, συζητείται στη Βουλή με επείγουσα διαδικασία το μεταναστευτικό νομοσχέδιο, με την αντιπολίτευση-πλην Ποταμιού- να καταγγέλλει την διαδικασία και να μιλά για αποτυχία που οδήγησε σε αδιέξοδο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr