Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπας, ζήτησε επιτακτικά από τον ειδικό συντονιστή για την υλοποίηση ΕΕ-Τουρκίας Μάρτεν Φερβέι, την παρέμβαση της Κομισιόν ώστε να μειωθούν δραστικά οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε στον κ. Φερβέι την δυσκολία που προκύπτει για την υλοποίηση της συμφωνίας, αλλά και στον αρμόδιο για την μετανάστευση Επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος τον επισκέφτηκε χθες στο Μαξίμου. Πάντως, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη συμφωνία, αν και έκανε λόγο για μια «ανηφόρα που θα πρέπει να ανέβουμε, διότι η εφαρμογή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση». «Αν δεν είχαμε, όμως, τη συμφωνία με την Τουρκία, θα ήμασταν αντιμέτωποι με ένα ντόμινο τετελεσμένων μονομερών ενεργειών και άρα είναι σημαντικό που έρχεται σε πρώτο πλάνο η ευρωπαϊκή λύση», είπε ο κ. Τσίπρας.
Στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της συμφωνίας και κινητοποιήθηκε η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και το τεράστιο έργο που πρέπει να επιτελεσθεί άμεσα, θα είναι τα επιχειρήματα του Μαξίμου ώστε να ξεπεραστούν οι ενστάσεις του κυβερνητικού εταίρου, κ. Πάνου Καμμένου, για την παραμονή του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα στην κυβέρνηση.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε το ενδεχόμενο αυτονόμησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και αναβάθμισής του. Κρίθηκε ωστόσο ότι αυτή η ενέργεια θα προκαλούσε ενδεχομένως γραφειοκρατικές καθυστερήσεις καθώς το υπουργείο θα χρειαζόταν διάστημα κάποιων εβδομάδων για να είναι σε θέση να λειτουργήσει πλήρως και αποφασίστηκε, ότι η συγκυρία δεν επιτρέπει την αυτονόμηση του Υπουργείου.
Στη σύσκεψη υπήρξε κοινός προβληματισμός για τις αυξημένες προσφυγικές ροές και οι υπουργοί συμφώνησαν, πως χωρίς την ενεργοποίηση της Τουρκίας η συμφωνία δεν μπορεί να είναι λειτουργική. Γι’ αυτό το σκοπό κρίθηκε αναγκαίο το διάβημα στην Κομισιόν και τον Μάρτιν Φερβέι, ώστε να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία και αν αυτό δεν αποδώσει άμεσα, ο κ. Τσίπρας θα απευθυνθεί και σε ηγέτες που μπορούν να πιέσουν την Άγκυρα, όπως την καγκελάριο κ. Μέρκελ.
Σε ό, τι αφορά στην αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας», που αποτελεί προϋπόθεση για την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων, δεν θα πρέπει να αναμένεται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές υπάρχει η σκέψη, λόγω και του γεγονότος ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες υπάρχουν και πολλοί Κούρδοι, η καταλληλότητα της Τουρκίας ως προορισμού επαναπροώθησης να κρίνεται εξατομικευμένα. Για την κυβέρνηση, το πρόβλημα που δημιουργείται ενδεχομένως να ξεπεραστεί με μια κεντρική αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr