Ποιος είναι ο κοινός τόπος και των δύο; Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης η οποία θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του, να επιχειρήσει (αυτήν τη φορά τουλάχιστον…) αξιόπιστα ανοίγματα σε όμορους πολιτικούς χώρους, αλλά και να ξαναμοιράσει την υπουργική τράπουλα, απομακρύνοντας όσα πρόσωπα (και είναι πολλά…) θεωρείται ότι δεν έπραξαν τα δέοντα στο χώρο ευθύνης τους.
Στην πρώτη περίπτωση, πάντως, μολονότι το θέμα άνοιξε θεαματικά από τον ίδιο τον Νίκο Παππά ο οποίος εκτιμά ότι ο στόχος της διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας «είναι θεμιτός, συνεχής κι εφικτός», φαίνεται πως οι προοπτικές περιορίζονται στην ένταξη μεμονωμένων στελεχών (όπως ο Φ. Κουβέλης), μετά την φανερή απροθυμία των Σ. Θεοδωράκη και Β. Λεβέντη, αλλά και τις διακριτές αποστάσεις που σπεύδει να τηρήσει το τελευταίο διάστημα η Φώφη Γεννηματά.
Το ιδιότυπο βέτο εξάλλου, του κυβερνητικού εταίρου, Π. Καμένου στο πρόσωπο του κ. Μουζάλα, αλλά όχι και στην κυβέρνηση που εκδηλώθηκε εκβιαστικά παραμονές της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, προκάλεσε αναπάντεχα προβλήματα σε μια ήδη προβληματική συγκατοίκηση, αλλά, ο κ. Τσίπρας δεν επιθυμούσε να φανεί ότι λειτουργεί υπό την πίεση των Αν.Ελλ.
Η κοινή απόφαση των δύο κυβερνητικών συμμάχων να μετατεθούν χρονικά οι αποφάσεις, δίνει την ευχέρεια στον «πανδαμάτορα χρόνο» να επουλώσει τις πληγές, ώστε να ξεδιπλωθούν με μεγαλύτερη ευχέρεια οι προσεχείς κινήσεις. (Προς το παρόν το θέμα αντιμετωπίζεται με τη σύσταση κυβερνητικού συμβουλίου προσφυγικής πολιτικής, στο οποίο διαχέονται οι αρμοδιότητες Μουζάλα και αντίθετα αναβαθμίζεται η παρουσία του υπουργού Άμυνας και των Αν.Ελλ…).
Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τις κάλπες του περασμένου Σεπτεμβρίου, ήταν αυτός που είχε ανακοινώσει ότι όλοι οι υπουργοί θα αξιολογηθούν με τη συμπλήρωση εξαμήνου, γεγονός που συμπίπτει χοντρικά και με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Μολονότι στα δημοσιογραφικά γραφεία, συλλέγονται σχετικές πληροφορίες, το «κυνήγι των ονομάτων» δεν έχει ακόμα ανοίξει. Στο πρωθυπουργικό γραφείο πάντως, οι φάκελοι ατομικών επιδόσεων ενός εκάστου υπουργού, είναι ανοικτοί.
Το πρόβλημα είναι ότι εκκρεμεί στη Βουλή η ψήφιση σειράς νομοσχεδίων που θα επισφραγίσουν και επίσημα το τέλος της αξιολόγησης και την είσοδο-επικοινωνιακά τουλάχιστον…- σε μια νέα εποχή ευοίωνων προοπτικών για την αναδιαπραγμάτευση του χρέους και το θετικό σοκ που χρειάζεται η Οικονομία, ώστε στη φάση αυτή, κρίνεται προτιμότερο να υποδαυλίζονται οι ελπίδες υπουργοποίησης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, παρά να γεννιούνται καινούργιες δυσαρέσκειες…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr