ΝΔ: «Πολύπλοκη και ασαφής»
Η ΝΔ χαρακτήρισε μεν «θετικό βήμα» την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, τόνισε όμως ότι όλα θα κριθούν από την αποτελεσματική εφαρμογή της.
«Είναι θετικό βήμα ότι υπάρχει συμφωνία. Τυχόν αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, θα διαιώνιζε, χωρίς οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης, την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα, εξαιτίας της κυβερνητικής ανικανότητας» σημειώνει η ΝΔ.
Παρατηρεί ωστόσο, πως «μόνο η συμφωνία δεν αρκεί για να λυθεί το πρόβλημα. Απαιτείται αποτελεσματική εφαρμογή της. Εκεί θα κριθούν όλα».
Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι το κείμενο που συμφωνήθηκε είναι πολύπλοκο και ασαφές.
«Αυτό δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά:
- Θα είναι εφαρμόσιμο στην πράξη;
- Και εάν είναι, θα φέρει τα αποτελέσματα που επειγόντως χρειάζεται η χώρα;
- Τι θα πει, για παράδειγμα, ότι η εφαρμογή από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. θα γίνεται σε εθελοντική βάση;»
«Μέχρι να απαντηθούν έμπρακτα τα ερωτήματα αυτά, η Ελλάδα θα παραμένει με κλειστά σύνορα στο Βορρά και δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες» καταλήγει η ΝΔ.
Φώφη Γεννηματά: Η στασιμότητα εγκυμονεί εθνικό κίνδυνο
Σήμα κινδύνου για το ενδεχόμενο να υπάρξει πολύ σοβαρό εθνικό ζήτημα αν παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, έστειλε με τη σειρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
Μιλώντας στο MEGA, αν και χαρακτήρισε θετικό γεγονός την ύπαρξη της συμφωνίας, εξέφρασε απορίες. «Η αίσθηση μου είναι πως θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη η συμφωνία» είπε τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή, έχει γίνει το ¨κλειδί¨ η Τουρκία και η Ευρώπη παίζει άμυνα. Το πρόβλημα έχει μετατραπεί σε διμερές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».
Η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι σε εγρήγορση θεωρώντας ότι, μπορεί η Τουρκία να υποχώρησε στις απαιτήσεις, αλλά όχι και ότι δεν θα επανέλθει.
Ποτάμι: Τεράστιο έργο η Ελλάδα-Να οριστεί υπερυπουργός
«Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, έχει πολλά ασαφή σημεία και πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή της» αναφέρει το Ποτάμι, και εξειδικεύει:
«Τα βόρεια σύνορα θα παραμείνουν κλειστά και πλέον το βάρος για να σταματήσουν οι ροές πέφτει στην Ελλάδα και την Τουρκία ενώ η υποδοχή προσφύγων από τις χώρες μέλη θα είναι σε εθελοντική βάση, όπως προβλέπει η συμφωνία. Έτσι χώρες μέλη της ΕΕ που δεν επιθυμούν πρόσφυγες, δεν υποχρεούνται να δεχθούν ενώ οι υπόλοιποι θα δεχθούν τον αριθμό που θέλουν.
Η χώρα μας αναλαμβάνει ένα τεράστιο έργο. Η εμπλοκή προσωπικού 4.000 ανθρώπων από την Ελλάδα και την ΕΕ στις διαδικασίες καταγραφής και χορήγησης ασύλου, απαιτεί διαφορετικού τύπου συντονισμό και λειτουργία από το ελληνικό κράτος.
Και όταν δεν μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς, όπως είδαμε τις προηγούμενες μέρες, πώς θα ανταποκριθεί σε πολύ πιο σύνθετα καθήκοντα; Είναι ώρα να υλοποιηθούν οι προτάσεις του Ποταμιού για την τοποθέτηση υπερυπουργού που θα έχει τον συντονισμό, και τη δημιουργία ενιαίας συντονιστικής αρχής.
Είναι σαφές ότι η καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης και η λάθος πολιτική της στο προσφυγικό έχει τεράστιο κόστος για τη χώρα. Με νέα σύνθετα καθήκοντα και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε τις πανηγυρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού που βλέπει νίκες ύστερα από κάθε Σύνοδο.»
ΚΚΕ: Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί εις βάρος της χώρας
Σε ανακοίνωση του Γραφείου τύπου της Κ.Ε επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας επικύρωσε το άθλιο παζάρι της λυκοσυμμαχίας που λέγεται ΕΕ με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας. Δεν λύνει το πρόβλημα των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα, ούτε πρόκειται να σταματήσει τα προσφυγικά - μεταναστευτικά κύματα. Επιδεινώνει τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμη περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες. Καταπατά βάναυσα τα δικαιώματα των προσφύγων. Το κλείσιμο των βόρειων συνόρων για τους πρόσφυγες αποτελεί κοινή απόφαση της ΕΕ, όχι αποτέλεσμα μονομερών ενεργειών, όπως συνεχίζει να ψεύδεται ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων θα είναι να αυξηθούν τα κυκλώματα και οι ταρίφες των δουλεμπόρων, τα δρομολόγια να γίνουν πιο επικίνδυνα, να ανέβει ο αριθμός των νεκρών προσφύγων - μεταναστών, οι συνθήκες κυνηγητού και παρανομίας θα δημιουργήσουν και άλλα προβλήματα με επιπτώσεις στον ντόπιο πληθυσμό στα νησιά, την ενδοχώρα και τα σύνορα προς τις άλλες χώρες της ΕΕ.
Η απόφαση να "ανοίξει" ακόμη ένα κεφάλαιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, στην πραγματικότητα, αποτελεί επιβράβευση, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα και προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, τόσο απέναντι στο Κυπριακό πρόβλημα όσο και στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο.
Με τη συμφωνία, η άρχουσα τάξη της Τουρκίας πήρε από την ΕΕ αυτό που επιδιώκει εδώ και καιρό, δηλαδή να "βάλει πόδι" στην περιοχή της Συρίας που βρίσκονται οι Κούρδοι, στο όνομα δήθεν του να δημιουργηθούν "ασφαλέστερες περιοχές" για τους πρόσφυγες "σε ορισμένες περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr