Δύο 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε η Ελλάδα εμφανίζεται επί της ουσίας να αδυνατεί να ελέγξει όχι μόνο τα θαλάσσια σύνορά της, αλλά ούτε καν τα χερσαία, με αποτέλεσμα, η κυβερνητική ολιγωρία και η έλλειψη οργάνωσης να ενισχύει τα επιχειρήματα, όσων επιθυμούν κλειστά σύνορα.
Οι εικόνες των εξαθλιωμένων καραβανιών που περιφέρονταν ασύντακτα στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο, αιφνιδίασαν, όπως αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση και, όπως σχολιάζουν στην πολιτική αγορά, μετέδωσε διεθνώς την εικόνα μιας χώρας, που έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.
Στο κλίμα αυτό, οι διαπιστώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι οι πρόσφυγες έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης που αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας, επιτείνουν την ανησυχία για τα επερχόμενα.
Στο Μαξίμου χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία, όπως ενημέρωναν κυβερνητικές πηγές, αποφασίστηκε το κράτος να κάνει περισσότερο αισθητή την παρουσία του στην περιοχή, μεταφέροντας κοντέϊνερ, όπου θα στεγαστούν πρόχειρα κρατικές υπηρεσίες.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, έδινε στη δημοσιότητα το επίμαχο φυλλάδιο που κυκλοφόρησε στους καταυλισμούς της Ειδομένης χθες το πρωί και καλούσε τους πρόσφυγες να συγκεντρωθούν όλοι μαζί και να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ενώ διαβεβαίωνε ότι η Γερμανία περιμένει τους πρόσφυγες και τους καλούσε να εγκαταλείψουν την Ειδομένη και να αρνηθούν την επιβίβαση σε λεωφορεία που θα τους μετέφεραν στους επίσημους καταυλισμούς, γιατί η πιθανότερη κατάληξη θα ήταν να απελαθούν πάλι πίσω στην Τουρκία.
Κυρίτσης: «Γυρίστε πίσω»
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου:
«Υπάρχει ένα θέμα παραπληροφόρησης των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο διαπιστώσαμε με την κίνηση μεγάλης ομάδας προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή προς την ΠΓΔΜ. Έχουμε στα χέρια μας φυλλάδια τα οποία δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη κίνηση, πάρα πολύ επικίνδυνη, διότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων οι οποίοι πέρασαν μέσα από χείμαρρους και ποτάμια. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα φυλλάδια τα οποία διανέμονται, με ψέματα που λέγονται στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, όπως να μην μπαίνουν στα πούλμαν που διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία. Όλα αυτά είναι ψέματα. Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευθούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας. Τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη. Καλούμε επίσης τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους.»
Νωρίτερα στη σύσκεψη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, να διερευνήσει πλήρως ποιοι, με ποιον τρόπο και για ποιο λόγο προκάλεσαν την έκρυθμη κατάσταση στην Ειδομένη.
Σχέδια επί χάρτου εκ των υστέρων
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζήτησε να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τις υπαίθριες αυτοσχέδιες κατασκηνώσεις οργανωμένα στους χώρους φιλοξενίας, και να υπάρξει εκεί αλλά και γενικότερα στους χώρους όπου κατασκηνώνουν οι πρόσφυγες διακριτική παρακολούθηση, ώστε να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο περιστατικό. Παράλληλα ζήτησε να υπάρξει περιμετρική φρούρηση των συνόρων στα πιθανά περάσματα.
Απροετοίμαστη και ασθμαίνουσα η κυβέρνηση, όπως αναγνωρίζουν ακόμα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, έρχεται αντιμέτωπη με την οδυνηρή πραγματικότητα και είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας και υπεύθυνου του Συντονιστικού για το προσφυγικό Δημήτρη Βίτσα σε συνέντευξη του στους Financial Times όπου έκανε λόγο για μακροχρόνια παραμονή των προσφύγων στην Ελλάδα, προϊδεάζοντας την κοινή γνώμη για πρωτόγνωρες καταστάσεις, τις οποίες μέχρι σήμερα το Μαξίμου διέψευδε.
«Πολλοί από τους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα θα παραμείνουν στη χώρα έως και δύο χρόνια» εκτίμησε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας παράλληλα πως κάποιοι θα μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι κάποιοι μετανάστες θα μείνουν στην Ελλάδα μόνιμα. Θα συμβεί. Οι χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα αναμένουν το αποτέλεσμα της Συνόδου της 17ης Μαρτίου για τους πρόσφυγες, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα. Πρέπει να τους πείσουμε ότι αυτό δε θα γίνει. Τότε ο καταυλισμός της Ειδομένης θα αδειάσει γρήγορα, νομίζω έως το τέλος της εβδομάδας», είπε ο κ. Βίτσας.
Διπλωματική ένταση
Προσώρας η τύχη όσων πέρασαν τα σύνορα παραμένει αβέβαιη. Τα Σκόπια επιθυμούν την επαναπροώθηση των προσφύγων στην Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση (ΣΚΑΪ) διαπιστώνει ότι η κατάσταση διπλωματικών περιπλέκεται.
«Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών, αν υπάρξει κίνηση για επανεισδοχή τους θα την εξετάσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίτσης, καλώντας παράλληλα τους πρόσφυγες να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να αποχωρήσουν από την Ειδομένη.
Τα Σκόπια από την πλευρά τους σπεύδουν να αναβαθμίσουν διπλωματικά το θέμα με σκληρές ανακοινώσεις κατά της Αθήνας, την οποία κατηγορούν ότι δεν απέτρεψε τους πρόσφυγες να διέλθουν από τη συνοριογραμμή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr