«Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από μεγάλες προκλήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας –Τουρκίας στη Σμύρνη. «Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή και το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία», σημείωσε.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Τσίπρας:
«Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο Αχμέτ. Βρισκόμαστε στο 4ο. ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας.
Εδώ στη Σμύρνη στο μπαλκόνι προς το Αιγαίο της Μικράς Ασίας αισθάνομαι μεγάλο το ιστορικό βάρος. Στη μνήμη των περισσοτέρων η πόλη αυτή θυμίζει τον πόνο, την προσφυγιά εικόνες που μοιάζουν με ότι συμβαίνει στις μέρες μας.
Η Σμύρνη αποτελεί πόλη σύμβολο του κοσμοπολιτισμού και του εμπορίου, της αδελφοσύνης στο Αιγαίο.
Αποφασίσαμε με μία κοινή προσπάθεια να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας.
Αναζητήσαμε σημαντικές προοπτικές από την ενεργειακή συνεργασία και των διόδων φυσικού αερίου ενώ συζητήσαμε και για τη συνεργασία μας στο χώρο του τουρισμού.
Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας δύο ιστορικών λιμανιών της Σμύρνης και της Θεσσαλονίκης.
Επίσης αποφασίσαμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στο τομέα των σιδηροδρομικών συνδέσεων.
Εντείνουμε συνεργασία για αντιπλυμμηρικά εργα στον Εβρο.
Προχωρούμε στη συνεργασία μεταξύ ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και πρακτορείο ειδήσεων.
Βεβαίως γνωρίζουμε ότι το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από μεγάλες προκλήσεις. Σμύρνη και ανατολικό Αιγαίο βρίσκονται στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Συνάνθρωποί μας φεύγουν κυνηγημένοι από τη Συρία και ψάχνουν να βρουν καταφύγιο.
Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε από κοινού ότι είναι ντροπή αυτές οι εικόνες για την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.
Δεν θα μας επιβάλλει κανείς πως θα λυθεί το προσφυγικό. Είμαστε εδώ για να εξασφαλιστεί η κατάπαυση πυρός στη Συρία. Είμαστε απέναντι στη τρομοκρατία και την καταπίεση από όπου και αν προέρχεται.
Στόχος μας να χτυπήσουμε τα δίχτυα των διακινητών.
Διαθέτουμε τόσα οπλικά συστήματα λες και θα κέρδιζε ο ένας τίποτα αν στρεφόταν εναντίον του άλλου. Γιατί δεν χρησιμοποιούμε λοιπόν τόσα οπλικά συστήματα που να εντοπίζουν τους διακινητές που κάνουν εμπόριο ανθρώπων στο Αιγαίο;
Η Τουρκία πάνω από 2.500.000 εκατομμύρια φιλοξενεί. Η Ελλάδα έχει προσφέρει ανθρωπιά και ζεστασιά. Οι πολίτες των νησιών έχουν φιλοξενήσει τον τελευταίο χρόνο περισσότερους από 800.000 πρόσφυγες.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Δεν θα δεχτούμε μόνιμη παραμονή όλων των ανθρώπων που θέλουν να διεκδικήσουν άσυλο στην ΕΕ.
Αλλά μήνυμα πρέπει να στείλουμε και προς τους μετανάστες που έρχονται από τις τρίτες χώρες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε η πολιτική βούληση ούτε η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη.
Ωστόσο δε συζητήσαμε μόνο για το προσφυγικό. Μιλήσαμε και για ζητήματα που μας χωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια. Συζητήσαμε για το Κυπριακό. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να βρεθεί μία οριστική λύση εντός του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Εξέφρασα το παράπονό μου στον φίλο μου Αχμέτ για την κατάσταση στο Αιγαίο και την συνεχή αύξηση των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας. Έχω την εντύπωση πως αυτή η αύξηση δε συνάδει με το καλό κλίμα φιλίας που έχουμε δημιουργήσει τον τελευταίο καιρό.
Τέλος συζητήσαμε και για την ενταξιακη πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η στήριξη της Ελλάδας είναι διαχρονική στην πορεία της Τουρκίας προς την ευρωπαϊκή ένταξη. Μία ενέργεια ιδιαιτέρως σημαντική για την περιοχή μας.
Οφείλουμε το Αιγαίο να παραμείνει θάλασσα σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας.»
Λάμπρος Κατσαρός
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr