«Ή θα έχουμε μια ένωση με κοινούς κανόνες για όλους ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Δεν θα δεχτούμε το δεύτερο ενδεχόμενο. Δεν θα συναινέσουμε σε συμφωνίες αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερισμός των βαρών αναλογικά στις χώρες μέλη», τόνισε ο πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ουσιαστικά με βέτο.
Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, όπως υπεύθυνα συμπεριφερόμαστε και εμείς, υπογράμμισε. «Είναι ντροπή για την Ευρώπη οι αποφάσεις να ακυρώνονται από παρασυνάξεις», πρόσθεσε.
«Είναι απαράδεκτο χώρες με μεγάλη ιστορία στην Ευρώπη, όπως η Αυστρία, να συγκαλεί παρασυσκέψεις χωρίς συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Θα κάνουμε το ανθρωπιστικό μας χρέος, δεν θα δεχτούμε μετατροπή της χώρας σε αποθήκη ψυχών και στις Συνόδους Κορυφής να λειτουργούμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δεν θα ανεχτούμε χώρες να χτίζουν φράχτες και να μην δέχονται να φιλοξενήσουν ούτε ένα πρόσφυγα», τόνισε.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πριν φύγει για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, θα ζητήσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. «Σε αυτή τη συνάντηση θα ζητήσω από κοινού να συμφωνήσουμε η Ελλάδα να απαιτήσει απόφαση για υποχρεωτική συμμετοχή στην μετεγκατάσταση από όλες τις χώρες της ένωσης», επεσήμανε.
«Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να σηκώνουν φράχτες γιατί η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την οδήγησε σε αντικειμενική αδυναμία, να ξέρουν ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει. Δεν είμαστε απομονωμένοι, μια σειρά από χώρες συμπαραστέκονται στο δίκαιο αυτό αίτημα», υπογράμμισε.
Όσον αφορά στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών που προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας, η ημερομηνία που θα διεξαχθεί συζητήθηκε στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τα προβλήματα που θέτει η Τουρκία όσον αφορά στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας σε όλες τις επαφές που έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες επισημαίνει ότι η λύση βρίσκεται στην Τουρκία. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο κ. Τσίπρας να έχει για τον σκοπό αυτό να έχει σήμερα τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες.
«Δεν θα προστατεύσουμε το 5% των αγροτών»
Αναφερόμενος στους αγρότες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο αγροτικός τομέας είναι προτεραιότητα, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι το 54% κάνει δηλώσεις ως 5.000 ευρώ το χρόνο, το 92% μέχρι 10.000 ευρώ και το 95% μέχρι 16.000 ευρώ.
«Κατέθεσα μια σειρά προτάσεων που αφορούν την ουσία και την επανεκκίνηση της παραγωγής αλλά και ως προς το εισόδημά τους (ασφαλιστικό, φορολογικό). Η πλειονότητα, αυτοί με εισοδήματα κάτω των 20.000 ευρώ ευνοείται. Τα βάρη είναι 1.000 ευρώ λιγότερα από όσα πληρώνουν σήμερα», επεσήμανε και περιέγραψε μια σκηνή από τη σύσκεψη με τους αγρότες:
«Ρώτησα τους εκπροσώπους αν η πρόταση αυτή τους ικανοποιεί. Οι μισοί απάντησαν καταφατικά, οι άλλοι όχι. Ρώτησα έναν από αυτούς που διαφωνεί πόσα δηλώνει και μου είπε 50.000 ευρώ. Ξεκαθαρίζω δεν θα προστατεύσουμε το 5% του αγροτικού κόσμου», υπογράμμισε.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για αφορολόγητο όριο 24.000 ευρώ, για κανέναν, ούτε για τους αγρότες που πρέπει να προστατεύσουμε», σημείωσε.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας.
Για το κύκλωμα των εκβιαστών
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός συνεχάρη την ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση του κυκλώματος εκβιαστών και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη «μάχη» κατά της διαπλοκής.
«Νομοσχέδιο - τομή αυτό στη διοικητική μεταρρύθμιση»
Αναφερόμενος στη διοικητική μεταρρύθμιση, έκανε λόγο για νομοσχέδιο - τομή «για να μπορέσει το κράτος να σταθεί στα πόδια του μακριά από πρακτικές του παρελθόντος».
Εξάλλου, αναφέρθηκε στον θεσμό του διοικητικού γραμματέα και στο Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, ενώ έκανε λόγο για νέα μορφή αξιολόγησης και αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων, μέσα από ισορροπημένο σύστημα μοριοδότησης, αλλά και για θέσπιση νέου βαθμολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Σχετικά με τους μετακλητούς υπαλλήλους, ο πρωθυπουργός ζήτησε εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη για τον αριθμό που εκείνος απασχολούσε όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών.
«Όλα στο φως»
Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Τσίπρας και για την υπόθεση της παροχής στοιχείων από τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, κ. Μπόργιανς.
Όπως ανέφερε, την Τετάρτη έλαβε επιστολή του κ. Μπόργιανς, στην οποία αναφέρεται ότι το κρατίδιο προσέφερε βοήθεια στην Ελλάδα και για την επεξεργασία λιστών με φοροφυγάδες, και όχι απλά τεχνική βοήθεια. «Το Μαξίμου τότε απέρριψε την πρόταση», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «είναι σαφές τι σημαίνει αυτό». Επανέλαβε ότι «δεν θα αφήσουμε αυτήν την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά. Όλα στο φως».
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο γ.γ. του πρωθυπουργού επί κυβερνήσεως Σαμαρά έδινε εντολές στον πρόξενο της χώρας στη Γερμανία να μην παραλάβει υλικό που αφορά φοροφυγάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr